Spomenik Tesli-Tesla Coil

Posted on by 2 comments

Iako je bila aktuelna još pre par godina, ova ideja se u zadnje vreme ponovo provlači po medijima. Ideja je da se u čast Nikole Tesle sagradi svojevrstan spomenik koji bi bio dostojan njega i koji bi privlačio veliki broj posetilaca (detaljnije o izgledu i konceptu ovde i ovde).

Teslina kula

Ovo je Teslina kula (ili Vardenklif kula) koja se nalazila na Long Ajlendu u SAD i koristila je Tesli za izvođenje eksperimenata sa bežičnom transmisijom telefonskih signala i električne energije.Po uzoru na nju bi trebalo da bude napravljen moderan spomenik u Beogradu.

Kada sam je prvi put čuo, ova ideja mi je delovala ok. Sagradimo nešto moderno, nešto što je dostojno Nikole Tesle, nešto što nije običan kameni spomenik. Ali misli su mi kružile oko poslednje dve stavke. Kao što vidite na linkovima koje sam ostavio iznad, ta kula bi trebala da bude savremena tvorevina i da ima naučni i tehnološki predznak a i da bude na neki način korisna.

Na stranu to gde, kada, od čijih para i da li će se uopšte praviti, pravo pitanje je da li će ona pratiti ideju i da li će imati neku pravu, upotrebnu vrednost? Jeste da će ovaj ogromni lajt-šou doneti prihode od turizma i postati značajna atrakcija u ovom delu Evrope, ali hoće li imati nešto što će konkretno pomoći ljudima? Jedino što mi zvuči slično tome je taj naučno-inovacioni centar (a znajući kako se u Srbiji otaljava posao, i to vrlo lako može biti izostavljeno).

Teslin transformator
Teslin transformator

Kao što već rekoh na jednom forumu, Tesla svojim izumima nije želeo da impresionira raju svojim izumima, već da im pomogne. Ideja „džinovski šiljak na koji je nabodena ogromna blještava disko kugla koja će privući pažnju“ se baš i ne uklapa u neko moje shvatanje genija Tesle. Štaviše, čini mi se da se ovaj koncept i ne razlikuje previše od koncepta „veeeliki kameni spomenik“. Može imati razne predajnike, restorane, lajt šou i sl.Ili kombinaciju tih elemenata. Ali sve je to manje-više već viđeno.

Ovo ne bi smelo da postoji samo da bi gomila turista željnih atrakcije na trenutak bili impresionirani a već sledećeg se dohvatili foto-aparata i škljocali, kako bi posle mogli da ih okače na Fejsbuk i hvale se prijateljima. Ili da bi ih zbog te atrakcije navukli na roštilj, rakiju i kajmak u obližnji restoran.

Ja nemam ideju ŠTA bi i KAKAV bi ovaj „spomenik“ trebao da bude da bi bio dostojan Nikole Tesle i da bi odražavao njegove želje i intelekt, ali skoro sam siguran da to nije ovo džinovsko čudo, koje mi sada izgleda nekako „kičasto“. Možda bi bilo još  skuplje smisliti i napraviti nešto ZAISTA originalno i od opšte koristi narodu, ali bi to bio pravi način da se oda počast jednom Nikoli Tesli.

A možda sam ja samo nerealan i previše očekujem… :)

 

2 comments on “Spomenik Tesli-Tesla Coil

  1. [...] Spomenik Tesli-Tesla Coil Napisano: 12.May.2011. 000000 21:41:15 na blogu: http://dzoni.net [...]
  2. E pa vidiš, Džoni, ja sam za to. Ne mora na Slaviji, čak možda je i bolje negde na periferiji, ali mislim da Tesla zaslužuje malo više od imena aerodroma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>