Никола Томић https://dzoni.net веб дизајн - програмирање - развој Sun, 19 Nov 2017 16:57:56 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 https://dzoni.net/wp-content/uploads/2017/05/logo-v2-150x150.png Никола Томић https://dzoni.net 32 32 Драјвери за Gigatech SA-100X, SA-120X, SA-130X, SA-500X и GW-1010C гејмпедове https://dzoni.net/drajveri-za-gigatech-sa-100x-sa-120x-sa-130x-sa-500x-i-gw-1010c/ https://dzoni.net/drajveri-za-gigatech-sa-100x-sa-120x-sa-130x-sa-500x-i-gw-1010c/#comments Tue, 06 Jun 2017 15:59:38 +0000 https://dzoni.net/?p=1366 Приметио сам да се на интернету не могу пронаћи драјвери за вибрацију за старије Gigatech гејмпедове којих имам пар (или нисам довољно добро тражио). На срећу, пронашао сам стари мини ЦД са драјверима, и ево и овде његовог садржаја, уколико неко тражи драјвере за вибрацију за моделе: Gigatech SA-100X, SA-120X, SA-130X, SA-500X и GW-1010C ПРЕУЗИМАЊЕ (величина … Настави са читањем Драјвери за Gigatech SA-100X, SA-120X, SA-130X, SA-500X и GW-1010C гејмпедове

The post Драјвери за Gigatech SA-100X, SA-120X, SA-130X, SA-500X и GW-1010C гејмпедове appeared first on Никола Томић.

]]>
Приметио сам да се на интернету не могу пронаћи драјвери за вибрацију за старије Gigatech гејмпедове којих имам пар (или нисам довољно добро тражио). На срећу, пронашао сам стари мини ЦД са драјверима, и ево и овде његовог садржаја, уколико неко тражи драјвере за вибрацију за моделе:

Gigatech SA-100X, SA-120X, SA-130X, SA-500X и GW-1010C

ПРЕУЗИМАЊЕ (величина 12МБ)

The post Драјвери за Gigatech SA-100X, SA-120X, SA-130X, SA-500X и GW-1010C гејмпедове appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/drajveri-za-gigatech-sa-100x-sa-120x-sa-130x-sa-500x-i-gw-1010c/feed/ 2
Фортумо СМС наплата – објашњење https://dzoni.net/fortumo-sms-naplata-objasnjenje/ https://dzoni.net/fortumo-sms-naplata-objasnjenje/#respond Mon, 22 May 2017 15:05:43 +0000 https://dzoni.net/?p=1294 Пре неколико година сам на свом блогу написао чланак о Фортумо СМС наплати. Видим да тај чланак и даље привлачи пажњу, тачније људи се и даље интересују за СМС наплату садржаја. Али, неке ствари су се у међувремену промениле и сада постоје неки проблеми са коришћењем Фортума као решења за СМС наплату. Забрана за Балкан Да … Настави са читањем Фортумо СМС наплата – објашњење

The post Фортумо СМС наплата – објашњење appeared first on Никола Томић.

]]>
Пре неколико година сам на свом блогу написао чланак о Фортумо СМС наплати. Видим да тај чланак и даље привлачи пажњу, тачније људи се и даље интересују за СМС наплату садржаја. Али, неке ствари су се у међувремену промениле и сада постоје неки проблеми са коришћењем Фортума као решења за СМС наплату.

Забрана за Балкан

Део из имејл преписке са Фортумо подршком

Да кренемо од најбитније ствари: негде почетком 2014. Фортумо је укинуо могућност креирања Premium SMS API сервиса за кориснике из Србије, Хрватске, БиХ, Македоније, Албаније и Румуније.

Разлог – погледајте део из имејл преписке коју сам 2014. имао са Фортумо подршком:

Due to high number of compliance issues API service-creation is not allowed in high-risk countries anymore.

Претпостављам да су на фин начин покушали да кажу преваре.

Наравно, постоји начин да се ово заобиђе – само је потребно да када направите налог, то урадите тако што ћете користити IP адресу која показује да сте из неке друге државе (осим наведених). Дакле, користити неки прокси, ВПН и слично. То је битно само приликом регистрације – после не. Када то урадите, имаћете опцију за креирање Premium SMS API сервиса (или како их сада зову PSMS API). Али…

Увек има неко али…

Претпостављам да постоји неки ризик ако ово урадите, а најгоре што може да се деси је, наравно, губитак зарађеног новца на налогу. Питање је и да ли ће и како ће сервис бити одобрен. Укратко: PSMS API сервис мора бити ручно одобрен од стране оператера неких држава, дакле ако опереатери из Аргентине захтевају ово, а ви сте Аргентину одабрали као државу у којој ће сервис бити активан – морате чекати да вам одобре сервис.

Одобрење

Ако сте се ипак одлучили да се упустите у ту авантуру и преузмете ризик, морате да знате и следеће: да би сервис био одобрен, неопходно је да испуните услове сваког оператера из сваке државе која то захтева. Услови се односе на садржај повратне поруке (поруке коју ваши корисници добијају), али и на приказ упутстава за слање поруке. Овде се налази списак свих услова за сваку државу појединачно. Као што можете да видите, веома је тешко испунити захтеве свих оператера. Зато када бирате државе у којима ће ваш сервис бити активан, немојте оптимистично одабрати СВЕ већ оне најзначајније за почетак.

Алтернатива

Ако вам је потребан баш PSMS API сервис, компанија SMS Coin нуди сличне услуге и услове попут Фотума, али са мање стриктним условима.

The post Фортумо СМС наплата – објашњење appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/fortumo-sms-naplata-objasnjenje/feed/ 0
Са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа https://dzoni.net/sa-61-medjunarodnog-sajma-tehnike/ https://dzoni.net/sa-61-medjunarodnog-sajma-tehnike/#comments Thu, 18 May 2017 21:23:47 +0000 https://dzoni.net/?p=1318 Неколико мени интересантних момената са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа: Полуаутономни систем за помоћ при вожњи Новосадски институт (и компанија) RT-RK су представили полуаутономни систем који помаже возачима при вожњи али може одређене задатке да обавља и потпуно сам. Рецимо, може без проблема да паркира аутомобил уместо вас. Између осталог, систем чини 6 камера које … Настави са читањем Са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа

The post Са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа appeared first on Никола Томић.

]]>
Неколико мени интересантних момената са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа:

Полуаутономни систем за помоћ при вожњи

Новосадски институт (и компанија) RT-RK су представили полуаутономни систем који помаже возачима при вожњи али може одређене задатке да обавља и потпуно сам. Рецимо, може без проблема да паркира аутомобил уместо вас. Између осталог, систем чини 6 камера које снимају простор око возила, као и једна која снима лице возача и уз помоћ софтвера за препознавање лица одређује у каквом је стању возач. Рецимо, ако је возач поспан (зева, једва држи очи отворене), систем помоћу GPS-a одређује локацију најближег хотела и наводи аутомобил до истог како би се возач одморио и преспавао. Као што се може видети на слици испод, основа система је једна плоча која садржи улазе за камере, а мозак је чип који долази Texas Instruments-а (иначе, на плочи се налазе 3 вишејезгарна процесора). Ускоро ће и један „прави“ аутобил бити опремљен овим системом у сврхе тестирања.

3Д штампа на све стране

Доста излагача је представило све доступније услуге 3Д штампе, већином штампу пластике а неки и метала. Између осталих ту је и компанија 3Д Република, са поприлично богатом понудом познатих Ultimaker 3Д штампача и понудом услуге 3Д штампе.

Било је и доста изложених предмета одштампаних 3Д техником, а неки су били и прилично сложени:

Дронови

У хали 2Ц су изблиза могли да се погледају дронови, углавном изложени од стране агенција које се професионално баве снимањем из ваздуха дроновима. Изложени су дронови различитих произвођача, са и без опреме за снимање, а приређена је и демонстрација лета одређених модела. Наравно, излагачи нису ризиковали, па смо ми, посетиоци, остали ускраћени за прилику да управљамо машинама које су са опремом вредне углавном између 3 и 7000€ 🙂

Ту је био и један дрон компаније Damiba (увозник и дистрибутер Flir-a за Србију), опремљен Flir термовизијском камером са сензором који обезбеђује 640×512 резолуцију. Војска ово одавно поседује, а сада је доступно и за цивилне примене. По папреним ценама наравно.

Неколико занимљивих линкова:

И фотке са термовизијске камере дрона…

Термовизијско снимање

Када помињемо термовизијско снимање и камере, готово да се подразумева да причамо о компанији Flir. Ево неколико не толико успелих фотки различитих термовизијских камера и геџета:

Закључак

Овај сајам је углавном окренут индустрији и индустријским производима (роботизоване производне линије, машине за обраду метала, опрема за енергетику итд), али љубитељи технологије и иновација увек могу међу тим садржајем да пронађу и неке ствари које ће им привући пажњу.

The post Са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/sa-61-medjunarodnog-sajma-tehnike/feed/ 2
Xiaomi XiaoFang 1080P WiFi Camera – модификације https://dzoni.net/xiaomi-xiaofang-1080p-wifi-camera-modifikacije/ https://dzoni.net/xiaomi-xiaofang-1080p-wifi-camera-modifikacije/#respond Sun, 09 Apr 2017 19:36:49 +0000 https://dzoni.net/?p=1283 Видео можете погледати овде: SD Card Image Детаљније о шпијунирању путем ове камере Продавница Напомене: Ноћни мод снимања даје веома пристојну слику и приликом коришћења MiHome апликације и приликом повезивања са рачунаром. Када је на попусту (20$), куповина ове камерице се исплати, у супротном, када је цена већа, конкуренција постаје јача и избор постаје шири. … Настави са читањем Xiaomi XiaoFang 1080P WiFi Camera – модификације

The post Xiaomi XiaoFang 1080P WiFi Camera – модификације appeared first on Никола Томић.

]]>
Видео можете погледати овде:

SD Card Image
Детаљније о шпијунирању путем ове камере
Продавница

Напомене:

 • Ноћни мод снимања даје веома пристојну слику и приликом коришћења MiHome апликације и приликом повезивања са рачунаром.
 • Када је на попусту (20$), куповина ове камерице се исплати, у супротном, када је цена већа, конкуренција постаје јача и избор постаје шири.
 • Камера није за снимање напољу, али је одлична за снимање собе осредње површине, тада ће давати најбоље резултате.
 • При мањку светла и квалитет снимка видљиво опада, али ту је IR мод и солидан квалитет слике при вештачком осветљењу.
 • При дужем раду камерица ће постати прилично топла, тачније њен горњи део.
 • Када користите камеру на овај начин, веза није заштићена и свако може приступити камери, тако да имате потенцијални проблем.
 • Уколико се одлучите за примену модификација наведених у видеу, добро прочитајте све, и посетите Discord, на чету и путем претраге ћете наћи доста корисних информација.

 

The post Xiaomi XiaoFang 1080P WiFi Camera – модификације appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/xiaomi-xiaofang-1080p-wifi-camera-modifikacije/feed/ 0
Мини рачунар Raspberry Pi Zero – упознавање https://dzoni.net/mini-racunar-raspberry-pi-zero-upoznavanje/ https://dzoni.net/mini-racunar-raspberry-pi-zero-upoznavanje/#comments Wed, 12 Oct 2016 12:55:57 +0000 https://dzoni.net/?p=1230 Пре две недеље сам са онлајн продавнице Pimoroni наручио мини рачунар Raspberry Pi Zero и пошиљка је стигла за мање од две недеље. Ова малина је од својих претходника далеко мања и доста јефтинија (око 5$) али уз слабије перформансе од претходника. У основи, то и није толика мана, с обзиром да на цену и димензије можете да угурате … Настави са читањем Мини рачунар Raspberry Pi Zero – упознавање

The post Мини рачунар Raspberry Pi Zero – упознавање appeared first on Никола Томић.

]]>
Пре две недеље сам са онлајн продавнице Pimoroni наручио мини рачунар Raspberry Pi Zero и пошиљка је стигла за мање од две недеље. Ова малина је од својих претходника далеко мања и доста јефтинија (око 5$) али уз слабије перформансе од претходника. У основи, то и није толика мана, с обзиром да на цену и димензије можете да угурате ову Малину у гомилу пројеката у којима перформансе рачунара не играју велику улогу. Уосталом, Zero (па и цео Малина пројекат) је и замишљен као јефтина платформа за учење.

Ево неколико фотографија:

Када наручите само Raspberry Pi Zero (по цени од 4 фунте или 5 долара), он стиже без додатака који су неопходни за повезивање са монитором или периферним уређајима. Основни додаци које треба да докупите су:

 • mini-HDMI на HDMI адаптер (ради повезивања на монитор који има HDMI порт)
 • USB OTG кабл (ради повезивања тастатуре или миша на Малину, мада ће вам за повезивање обе ствари истовремено требати и један USB хаб)
 • GPIO (general-purpose input/output) пинови који на осталим Малинама стижу већ залемљени али на Zero морате сами да их залемите (и докупите наравно).

Где се шта налази:

Распоред на плочи Raspberry Pi Zero v1.3

Као што се може видети, ради уштеде простора и додатне минијатуризације, RAM меморија је стављена изнад процесора, тачније залемљена директно на процесор.

Што се тиче самог процесора, у питању је једнојезгарни процесор (тачније SoC: Broadcom BCM2835) који ради на фреквенцији од свега 1 GHz уз 512MB RAM меморије. Иако са оваквим хардвером није шампион у перформансама, препоручени оперативни систем Raspbian ради прилично добро.

Једна напомена: верзија Малине коју сам ја добио је 1.3, појавила се у мају ове године и од претходних верзија се разликује по томе што је додат порт на који може да се прикачи посебна камерица која се наравно додатно плаћа.

Као што сам већ споменуо, за 5$ добијате само Raspberry Pi Zero и ништа више. Куповином осталих адаптера и каблова (уколико их немате већ) цена расте за још толико (или мало мање уколико купујете на ибеју или алиекспресу). У зависности од пројекта који планирате да извдедете користећи Raspberry Pi Zero, цена додатака може вишеструко да порасте, али стечено знање, искуство и задовољство са оним што сте сами направили немају цену, зар не? 🙂

The post Мини рачунар Raspberry Pi Zero – упознавање appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/mini-racunar-raspberry-pi-zero-upoznavanje/feed/ 3
WordPress и безбедност https://dzoni.net/wordpress-i-bezbednost/ https://dzoni.net/wordpress-i-bezbednost/#comments Sat, 28 Feb 2015 21:35:06 +0000 https://dzoni.net/?p=1153 Популарни CMS систем WordPress покреће готово 20% свих веб сајтова на интернету. Екипа из Automaticc-a може да се похвали овом импресивном бројком пре свега захваљујући великим могућностима проширења, једноставности коришћења и одличној подршци заједнице. Али тако масовно коришћен систем је често мета напада. Свакодневно се дешавају „обарања“ WP сајтова, дифејсовања (замена почетне или свих страна … Настави са читањем WordPress и безбедност

The post WordPress и безбедност appeared first on Никола Томић.

]]>
Популарни CMS систем WordPress покреће готово 20% свих веб сајтова на интернету. Екипа из Automaticc-a може да се похвали овом импресивном бројком пре свега захваљујући великим могућностима проширења, једноставности коришћења и одличној подршци заједнице.
Али тако масовно коришћен систем је често мета напада. Свакодневно се дешавају „обарања“ WP сајтова, дифејсовања (замена почетне или свих страна сајта страном нападача), убацивања малициозног кода, преусмеравања на малициозне сајтове и многе друге врсте напада које могу озбиљно да поремете или прекину нормално функционисање сајта, као и да донесу губитке (информација, новца, пословне репутације) власнику.

На прву лопту, рекли би да WP није веома сигуран систем. Као и сваки други CMS, и WordPress има сигурносне пропусте, али развојни тим их уочи још у бета верзији и на време их санирају. У чему је онда проблем? Један од проблема се налази управо у томе за шта смо рекли да је највећа предност WordPressа: могућности проширења. Под проширењем подразумевамо додавање нових функционалности путем додатака (плугинс) и тема. Како додатке и теме може било ко (са одговарајућим знањем) да креира и објави, долазимо до сазнања шта је један од главних извора сигурносних пропуста у WordPress-у (али не и једини).

wp-security

Лоше написани, застарели или неажурни додаци и теме

Велики број додатака и тема за WP који су присутни, подразумевају и то да су људи различитих способности креирали исте, што значи да је одређен број њих „шупаљ“ (додаци и теме, не људи). Наравно, као и сваки софтвер, неке теме и додаци ће временом бити напуштени од својих креатора, тако да ће се временом, са застарелим кодом, појавити и сигурносне рупе које неће имати ко да закрпи. Пре него што се одлучите да инсталирате нешто, проверите када је девелопер избацио последњу верзију, коментаре других корисника, оцене. Преузимање додатка и тема са WordPress.org није гарант да ће они радити без проблема и бити поптуно безбедни. Тај репозиторијум је огроман и није могуће константно контролисати све додатке. Наравно, далеко је вероватније да ћете на проблематичан додатак налетети уколико исти преузимате са неповереног места.
Вреди поменути и колико је битно редовно ажурирање додатака и тема. Поред нових могућности и оптимизација које могу да донесу, нове верзије доносе и исправке сигурносних пропуста, што значајно доприноси сигурности сајта и може вас спасити од новооткривених сигурносних рупа. Уколико имате већи број WP сајтова, ажурирање може да вам одузме добар део времена. Ту вам од користи могу бити системи попут ManageWP (домаћег аутора) или InfiniteWP, уз помоћ којих можете ажурирати додатке, теме а и сам WordPress на великом броју сајтова за веома кратко време.

Нуловани додаци и теме

Уколико не знате шта ово значи, можда ће вам следећи термини бити јаснији: украдени, крековани, нелегално преузети додаци и теме, који се иначе плаћају (премијум). Додаци и теме које се налазе на WordPress.org репозиторијуму су бесплатни и слободни за преузимање и углавном су под GPL2 лиценцом. Постоје опречни ставови о томе да ли WP додаци и теме могу уопште да се продају: креатори WordPressа тврде да продавање тема и додатака није легално ни у складу са слободном природом тог система, људи који креирају „премиум“ теме/додатке и продају их тврде супротно.
Како год, чињеница је да су „пиратске“ копије премијум тема и додатака веома привлачне за кориснике са плићим џепом и великим захтевима. Оне се углавном могу наћи на филе схаринг сајтовима и сличним местима. Проблем је што у великој већини случајева оне садрже убачен малициозни код, уз помоћ ког нападач може да преузме контролу над сајтом. Дакле, уколико нисте довољно стручни да проверите код теме/додатка и утврдите да ли садржи малцииозни код – држите се бесплатних алтернатива или платите за оригиналну премиум верзију.

Слабе лозинке

Сложеност лозинке је један од битних фактора безбедности било ког система. Када говоримо о WordPress-у, слаба лозинка је такође један од начина да нападач добије приступ сајту. Извођењем brute force и других врста напада могу се релативно лако „провалити“ једноставније лозинке, као и оне најучесталије. Неколико примера таквих лозинки (које апсолутно никада не би требало да употребљавате): 12345, password, pass, lozinka…
Најбоље је користити сложене лозинке које поред слова и бројева, укључују и специјалне знакове (&, #, ?, * итд.). Поред овога, увек је препоручљиво променити подразумевано корисничко име администратора. Након инсталације WordPressа, подразумевано корисничко име администратора је „admin“. Да би се приступило администраторском делу, потребна је комбинација корисничког имена и лозинке. Како се име „admin“ налази на огромном броју сајтова, то нападачу знатно олакшава посао. Корисничко име администратора није могуће променити без чепркања по мyсqл бази сајта или без инсталације додатка за ту намену.

Рањив хостинг сервер

Чак и да је ваша WP инсталација добро осигурана, опет постоји начин да сајт буде успешно нападнут. Али овог пута је то на „вишем“ нивоу.
На тржишту постоји велики број хостинг компанија које нуде услуге различитог нивоа квалитета. Поред добрих компанија које се брину о безбедности својих клијената и нуде квалитетну услугу, ту су и оне лоше. Њима се догађају разноврсни сигурносни пропусти:
• Неажуран и рањив софтвер на серверу, преко ког је могуће извести нападе на било који сајт који се налази на том серверу, а обично се налази велики број, поготово када говоримо о дељеном (shared) хостингу.
• Лоше конфигурисан хостинг сервер
• Један сајт са озбиљним сигурносним пропустима може да угрози све сајтове на вашем хостинг налогу или чак читав хостинг сервер (поготово ако је овај лоше конфигурисан). Ово се често дешава хостинг компанијама које не обављају редовне сигурносне провере фајлова.

Зато је потребно добро се информисати приликом избора хостинг компаније. Цена не треба да буде пресудан фактор при одлучивању. Добро се информишите о искуствима других, и држите се познатијих компанија са добром репутацијом.
Важно је поменути и да је највећи број напада на сајтове – аутоматизован, делимично или потпуно. Масовни напади на мање и средње сајтове базиране на популарним CMS платформама попут WordPressа, Joomle и других су честа појава, а још чешћа када се открије рањивост у неком од наведених система. Недавно је рањивост у „Slider Revolution“ (revslider) додатку за WordPress довела до тога да је око 100 000 сајтова (а вероватно и више) заражено малициозним кодом, који је добио назив СоакСоак по истоименом сајту на .ру домену на који је малициозни код преусмеравао посетиоце (а ту је било и другачијих напада који су омогућени безбедносним пропустом у поменутом додатку).
И поред свих сигурносних мера, увек постоји одређени ниво ризика по ваш сајт и он никада не може бити у потпуности неутрализован (100% безбедан сајт), али на вама је да ризик сведете на минимум, и да увек, али увек поседујете резервну копију (бекап) фајлова и базе података

The post WordPress и безбедност appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/wordpress-i-bezbednost/feed/ 1
FileZilla проблем са конекцијом и решење https://dzoni.net/filezilla-problem-sa-konekcijom-i-resenje/ https://dzoni.net/filezilla-problem-sa-konekcijom-i-resenje/#respond Mon, 19 Jan 2015 11:19:26 +0000 https://dzoni.net/?p=1135 Уколико после ажурирања на верзију 3.10.0 имате проблема са FileZilla FTP клијентом, и добијате поруке о грешкама приликом конекције: Error: Connection timed out Error: Failed to retrieve directory listing. могуће је да сервер на који се повезујете није добро подешен за коришћење FTP преко TLS. TLS је начин енкрипције података, и једноставно речено: омогућава заштиту података који се размењују између сервера … Настави са читањем FileZilla проблем са конекцијом и решење

The post FileZilla проблем са конекцијом и решење appeared first on Никола Томић.

]]>
Уколико после ажурирања на верзију 3.10.0 имате проблема са FileZilla FTP клијентом, и добијате поруке о грешкама приликом конекције:

Error: Connection timed out
Error: Failed to retrieve directory listing.

могуће је да сервер на који се повезујете није добро подешен за коришћење FTP преко TLS. TLS је начин енкрипције података, и једноставно речено: омогућава заштиту података који се размењују између сервера и клијента путем FTP протокола. Уколико се TLS не користи, подаци се незаштићено транспортују путем FTP протокола, и потенцијални нападач има лак посао да дође до истих.

Иако ви можда не пребацујете неке екстремно битне податке на тај начин, FileZilla је од прошле верзије подешена да по дифолту користи „FTP over TLS“ подешавање (вест). Ово би у теорији требало да прође без проблема, али пошто у пракси постоји доста лоше подешених сервера, јавиће се проблеми.

Да би решили овај проблем, потребно је да промените тип енкрипције или да је потпуно уклоните:

Промена/уклањање енкрипције у FileZilla
Промена/уклањање енкрипције у FileZilla

The post FileZilla проблем са конекцијом и решење appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/filezilla-problem-sa-konekcijom-i-resenje/feed/ 0
Српски хакери, базе података и српски медији https://dzoni.net/srpski-hakeri-baze-podataka-i-srpski-mediji/ https://dzoni.net/srpski-hakeri-baze-podataka-i-srpski-mediji/#respond Thu, 15 Jan 2015 08:53:38 +0000 https://dzoni.net/?p=1126 Негде почетком децембра у домаћим медијима се појавила вест о групи хакера која тврди да „држи целу Србију у шаци“. „Новинари“ (изгледа да ће ми у овом тексту требати много наводника), гладни бомбастичних наслова у данима када немају вест да је некоме испала сиса или неку политичку бљувотину, једва су дочекали да подигну узбуну: хакери имају … Настави са читањем Српски хакери, базе података и српски медији

The post Српски хакери, базе података и српски медији appeared first on Никола Томић.

]]>
Негде почетком децембра у домаћим медијима се појавила вест о групи хакера која тврди да „држи целу Србију у шаци“. „Новинари“ (изгледа да ће ми у овом тексту требати много наводника), гладни бомбастичних наслова у данима када немају вест да је некоме испала сиса или неку политичку бљувотину, једва су дочекали да подигну узбуну: хакери имају податке свих грађана србије (ЈМБГ, бројеве телефона, ко су и шта су, чиме се баве…). Као доказ им је достављено пар excel фајлова са списковима неколико стотина особа (имена, адресе, јмбг, телефони). МУП је прилично брзо реаговао и изјавио да подаци нису из њихових база, али то новинаре није спречило да негде око нове године поново дигну узбуну и објаве нову претњу „хакера“.

Да се мало позабавимо СРПСКИМ ХАКЕРИМА (all caps обавезан): група потпуно оригиналног и креативног назива прети објављивањем личних података грађана Србије зато што им се не допада чињеница да српска полиција до сада није ухапсила и процесуирала ни једног албанског хакера (да, од оних „хакера“ који се баве дифејсовањем лоше заштићених и слабо ажурираних сајтова домаћих институција, странака, познатих личности).

Преузето са http://xkcd.com/

И наравно, како боље показати патриотизам и незадовољство радом неке институције него објавити личне (а и осетљиве) податке свих грађана Србије. Потпуно логично, зар не? Иначе, занимљива ствар је и то што су чланови групе навели да имају више од 19 година. А објавили су и надимке: UrL3x, C3t^Rt1, L3g1j4, TR0FiX, Cyb3RH0Rn37. Опет, јако оригинално и показује њихову зрелост… Јок. Граматичку исправност њихових саопштења и да не помињемо.

Али да видимо којим подацима они располажу: 12. јануара група је испунила претњу и објавила те фамозне базе података свих грађана Србије. И ни мање ни више него на сервису за дељење фајлова (SendSpace). Торент им вероватно није био довољно k00l. Пре него што је уклоњен, успео сам да скинем и прегледам садржај фајла „13.1.2015.rar“.

Садржај главног фајла
Садржај главног фајла

Као што можемо да видимо, у фајлу од ~ 55 MB се налазе два фолдера пуна .xls фајлова, порука од српских хакера (иста она објављена у домаћим медијима: http://pastebin.com/iHZFM5Uv), и листа са 5000 имејл адреса. Па да видимо шта све ту има:

 • 5000 Srpskih email adresa.xls – Овај фајл заиста садржи 5000 имејл адреса и исто толико хешова лозинки. Анализом истих, долазим до закључка да су ови подаци преузети из базе података неког phpBB3 форума или WordPress сајта, јер су лозинке хешоване коришћењем phpass PHP библиотеке.
 • Baza podataka gradjana Srbije #2 – Фолдер садржи око 220 excel (xls) фајлова, сваки од њих са називом по једне општине у Србији (у формату Evidencija _SG_назив општине.xls). Сваки садржи у просеку од 300-1000 имена са припадајућим подацима: ЈМБГ, име, презиме, улица, број ПТТ број, место, број фиксног телефона, број мобилног телефона, напомену и имејл адресу. Ту су и фајлови са вишеструко већим бројем уноса, и логично – они се односе на већа/насељенија места. Нисам превише проверавао податке, али подаци једне особе коју познајем су валидни (и број телефона и ЈМБГ), а то значи да су ове базе заиста украдене од некога. Али дефинитвно не од МУПа. Ове податке има већи број институција, предузећа, али и политичких странака. А ови фајлови по свему судећи припадају управо некој од њих, јер се у неким фајловима помињу „сигурни гласачи“ и слични термини.
 • Racuni u bankama #2 – фолдер садржи око 1400 excel (xls) фајлова, који садрже податке о трансакцијама, то јест уплатама на текуће рачуне. У питању су уплате мањих сума новца (100 или 300 динара) у циљу плаћања чланарине. По износима и садржају претходног фолдера, вероватно се ради о уплати чланарине за чланство у странци. И углавном су у питању трансакције од пре неколико година. Ту се налазе и имена грађана ( и понека адреса) и бројеви рачуна на које је новац уплаћиван.

Узевши у обзир стручност и поузданост страначких кадрова, „хакери“ нису морали да поседују велико знање да дођу до ових података, који су иначе далеко мање значајни и мањег обима од онога што су медији у својим, традиционално сензационалистичким, насловима тврдили.

Прича је јуче добила и свој епилог, и сазнали смо да ти момци ипак нису имали више од 19 година (већ 16). Уз публицитет, добили су и кривичну пријаву.

Поука увек може да се извуче из оваквих догађаја: странке би требало да схвате да на неким позицијама ипак не треба запошљавати људе онако како то раде у јавним предузећима и администрацији. Кадар који имају готово увек не поседује ни приближан ниво стручности за место на ком се налазе. Док год су у том сегменту слаби – овакве ствари ће се дешавати.

Грађани – стара прича о томе да не треба свакоме давати своје личне податке, ма шта обећавао, нудио или условљавао. Поготово не политичким партијама.

The post Српски хакери, базе података и српски медији appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/srpski-hakeri-baze-podataka-i-srpski-mediji/feed/ 0
Додаци за оптимизацију и убрзање WP сајта https://dzoni.net/dodaci-za-optimizaciju-i-ubrzanje-wp-sajta/ https://dzoni.net/dodaci-za-optimizaciju-i-ubrzanje-wp-sajta/#comments Thu, 01 Jan 2015 20:18:18 +0000 https://dzoni.net/?p=1115 Брзина сајта је битна ставка (или би барем требало да буде) приликом управљања WordPress сајтом. Брзина учитавања странице утиче на доста ствари, између осталог води ка већем проценту задржавања посетилаца на сајту (јер корисничко искуство је далеко боље), а познато је и да брзина има одређеног утицаја на позиционирање сајта на Гуглу (наравно, уз многе друге факторе). Да би повећали … Настави са читањем Додаци за оптимизацију и убрзање WP сајта

The post Додаци за оптимизацију и убрзање WP сајта appeared first on Никола Томић.

]]>
Брзина сајта је битна ставка (или би барем требало да буде) приликом управљања WordPress сајтом. Брзина учитавања странице утиче на доста ствари, између осталог води ка већем проценту задржавања посетилаца на сајту (јер корисничко искуство је далеко боље), а познато је и да брзина има одређеног утицаја на позиционирање сајта на Гуглу (наравно, уз многе друге факторе). Да би повећали брзину сајта, можемо се послужити многим методама, али овде ћу описати пар једноставних додатака које и почетници могу једноставно инсталирати и конфигурисати на свој сајту. Већина искуснијих WP корисника је за ове или сличне додатке већ чула, а за неке постоје и гломазнија и озбиљнија решења, али фокусираћу се на неколико једноставнијих:

EWWW Image Optimizer

Оптимизација слика/фотографија добар начин да смањите време учитавања стране. EWWW додатак ће аутоматски оптимизовати слике које „качите“ на сајт, а постоји и опција оптимизовања постојећих. Можете сами одабрати степен оптимизације (ако претерате, може доћи до приметног губитка у квалитету), ту је и опција конвертовања слика из једног формата у други као и опција да унесете величину фајла (у бајтовима) која ће бити прескочена приликом оптимизације (уколико не желите да оптимизујете мале слике, иконице и слично). Међутим, EWWW захтева да неке PHP функције буду омогућене да би уопште могао да ради. Неке хостинг компаније на својим серверима искључују те функције због безбедности, а неке не. Ако сте код ових првих, и даље постоји начин да натерате додатак да ради: оптимизација у облаку. Дакле, EWWW оптимизацију неће обављати на серверу на ком се сајт налази, већ ће користити спољашње (сопствене) сервере где ће послати слику, оптимизовати је и вратити на блог. Али ова опција није бесплатна, мораћете да се определите за пакет: пакети су подељени према броју оптимизованих слика на месечном нивоу. EWWW ми је доста помогао на сајтовима неких клијената који су током времена на сајт окачили велики број неоптимизованих фотофрафија (директно из фотоапарата) које су заузеле доста простора на хостингу. Фотке су оптимизоване и простор је значајно ослобођен за нове. Наравно, уколико је сервер на ком се налази сајт слабији, може се десити да додатак значајно успори када је у питању огроман број фајлова.

EWWW администрација
EWWW администрација

WP Fastest Cache Quick Cache Comet Cache

Постоји много (углавном) добрих додатака за кеширање саржаја. Укратко, кеширање се обавља тако што се садржај странице „претвори“ у хтмл фајл, и касније се тај фајл прикажу посетиоцу. То је корисно јер страна не мора сваки пут да се наново генерише, јер генерисање захтева слање упита ка бази података, затим php обраду и генерисање ХТМЛ-а итд. Када је у питању кеширана страна, то је доста једноставније: корисник добија већ генерисану ХТМЛ страну. То много олакшава посао серверу на ком се сајт налази – а корисник добија жељени садржај доста брже.

Од додатка који описујем, за кеширање постоје озбиљнија и гломазнија решења, али Quick Cache је сасвим довољан за сајтове са не претерано великим обимом саобраћаја и за кориснике који желе једноставан додатак са неколико корисних подешавања. Тај додатак ја користим на овом блогу, и на сликама испод можете видети перформансе насловне стране блога са и без кеширања (тестирано на pingdom):

Перформансе пре оптимизације
Перформансе пре оптимизације
Перформансе после оптимизације
Перформансе после оптимизације

Време потребно да се сајт учита је готово преполовљено, а број захтева за садржајем упућених ка серверу је смањен за 6. Добро, види се да сајт није био нешто претерано спор ни пре оптимизације, али разлика у раду зна баш да се примети на неким лошије оптимизованим сајтовима.

WP-Optimize

Овај додатак служи за чишћење „смећа“ које се током времена сакупи у MySQL  бази података коју користи WordPress. Под смећем се подразумевају спам коментари, нацрти чланака које WP аутоматски креира (док их ви куцате), ревизије чланака, чланци који се налазе у отпаду. Можете одабрати и брисање transient опција – то су „привремене“ опције које ствара WP и додаци, и оне после неког времена истекну и буду аутоматски обрисане са система (углавном служе за кеширање неких података). Ту је и оптимизација табела – укратко објашњено: током времена се у базу упише али и избрише доста података, па како би се попуниле „празнине“ ту на сцену ступа оптимизација базе, која доприноси перформансама базе. Код мањих сајтова и апликација, резултати и нису толико видљиви, али када је ова опција већ ту – зашто је не искористити. Величина базе се може значајно смањити након оптимизације уз помоћ овог додатка – у случају да имате гомилу нацрта и ревизија чланака. У мом случају, смањио је базу са око 4 мегабајта на 2.

Оптимизација табела се може обавити и из phpMyAdmin интерфејса
Оптимизација табела се може обавити и из phpMyAdmin интерфејса

BJ Lazy Load

Lazy load – илити „лењо“ учитавање садржаја (углавном се односи на слике) подразумева да се садржај учита само на делу сајта који посетилац тренутно види. Када посетилац почне да скролује страну, пре него што наиђе на нове слике, шаље се захтев ка серверу и добављају се следеће слике које ће посетилац погледати. Иначе би цела страна са свим сликама и садржајем била преузета на уређај посетиоца, и уколико он не одлучи да скролује страну већ је затвори или оде на другу – остатак садржаја је беспотребно преузиман и учитаван, а то повећава употребљени проток и време потребно да се страна преузме. Поред слика, BJ Lazy Load се може подесити и да обухвати и ифрејмове и текстуалне виџете.

Уколико желите више да сазнате и сазнате понешто о комплекснијим начинима оптимизације и убрзања сајта, препоручујем вам да прочитате овај одличан чланак на страницама WP документације: WordPress Optimization.

The post Додаци за оптимизацију и убрзање WP сајта appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/dodaci-za-optimizaciju-i-ubrzanje-wp-sajta/feed/ 1
Скорашње промене на Фортуму https://dzoni.net/skorasnje-promene-na-fortumu/ https://dzoni.net/skorasnje-promene-na-fortumu/#comments Thu, 05 Jun 2014 12:42:04 +0000 https://dzoni.net/?p=1082 Претходни чланак о Фортуму је имао доста коментара и читања, а објављен је прилично давно, па сматрам да би било добро да поставим неколико новости у вези овог сервиса, а које се тичу и корисника са подручја бивше Југославије: Фортумо је пре неких месец дана онемогућио креирање Premium SMS API сервиса, који су неопходни за … Настави са читањем Скорашње промене на Фортуму

The post Скорашње промене на Фортуму appeared first on Никола Томић.

]]>
Претходни чланак о Фортуму је имао доста коментара и читања, а објављен је прилично давно, па сматрам да би било добро да поставим неколико новости у вези овог сервиса, а које се тичу и корисника са подручја бивше Југославије:

 • Фортумо је пре неких месец дана онемогућио креирање Premium SMS API сервиса, који су неопходни за напредније коришћење и имплементацију premium SMS услуга на сајтове и у веб апликације. Ово ограничење важи само за следеће државе: Србија, Хрватска, Македонија, Босна и Херцеговина, Румунија и Албанија, и односи се само на нове кориснике из ових држава. Стари корисници и даље могу (барем за сада) да креирају Premium SMS API сервисе. Теоретски, ово ограничење би могло да се заобиђе употребом проксија, то јест променом IP адресе са које се региструјете на Фортумо, али за Србију и Хрватску је пре пуштања сервиса у рад потребно одобрење оператера из тих држава, па се ту могу јавити проблеми. Ако сте пробали, јавите да ли сте имали успеха.
 • За Premium SMS API сервисе постојећих чланова из Хрватске, забрањено је продавати „садржај“ преко истих. Дакле, није дозвољено продавати кладионичарске типове, тестове интелигенције, хороскопе и слично. Није јасно дефинисано да ли ће постојећи сервиси преко којих се продаје садржај бити уклоњени, али ако се деси – знајте шта је у питању.
 • Промена IP адреса: ако користите Premium SMS API сервисе, вероватно имате php скрипту која врши проверу да ли захтев за садржајем стиже од Фортумо сервера или неког другог (тада је у питању превара). То се ради на основу IP адреса Фортумо сервера: ако захтев долази са адресе која не припада Фортуму, тај захтев се одбија. Дакле, у скрипти треба да имате неколико IP адреса Фортумових сервера ради провере. Сада је додато и неколико нових адреса, па би скрипту требало ажурирати и у њој би требале да се налазе ове адресе:

 

54.72.6.126
54.72.6.27
54.72.6.17
54.72.6.23
79.125.125.1
79.125.5.95
79.125.5.205

Ова нова ограничења готово онемогућавају напреднију имплементацију Фортумо сервиса корисницима са наших простора, али ако је за утеху, још увек је доступно „инстант“ решење: Cross-Platform Mobile Payments. У основи, ово решење је углавном погодно за продају кредита у игрицама, на сајтовима и слично, и не нуди толику слободу приликом употребе као поменути Premium SMS API сервиси.

The post Скорашње промене на Фортуму appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/skorasnje-promene-na-fortumu/feed/ 7
Ћирилично – директоријум ћириличних ресурса https://dzoni.net/cirilicno-direktorijum-cirilicnih-resursa/ https://dzoni.net/cirilicno-direktorijum-cirilicnih-resursa/#comments Sun, 09 Mar 2014 16:05:31 +0000 https://dzoni.net/?p=1063 Имао сам слободног времена, па сам одлучио да направим један мини сајт на који ћу додавати линкове ка стварима које се тичу уотребе ћирилице у модерним начинима комуникације. Ту су ћириличне тастатуре за телефоне, алати за пресловљавање, фонтови и још доста тога. Ако имате неких предлога, јавите ми се овде или овде. Сајт можете пронаћи … Настави са читањем Ћирилично – директоријум ћириличних ресурса

The post Ћирилично – директоријум ћириличних ресурса appeared first on Никола Томић.

]]>
Имао сам слободног времена, па сам одлучио да направим један мини сајт на који ћу додавати линкове ка стварима које се тичу уотребе ћирилице у модерним начинима комуникације. Ту су ћириличне тастатуре за телефоне, алати за пресловљавање, фонтови и још доста тога.

Ако имате неких предлога, јавите ми се овде или овде.

Сајт можете пронаћи на адреси: cirilicno.com или ћирилично.срб.

The post Ћирилично – директоријум ћириличних ресурса appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/cirilicno-direktorijum-cirilicnih-resursa/feed/ 4
Add SKU to WP e-Commerce Admin Reports https://dzoni.net/add-sku-to-wp-e-commerce-admin-reports/ https://dzoni.net/add-sku-to-wp-e-commerce-admin-reports/#comments Sat, 26 Jan 2013 21:52:33 +0000 https://dzoni.net/?p=973 Верзија на српском је испод / Serbian version below It is sometimes very important to add SKU display in admin report email (that is sent to admin when order is completed). Before WPEC (WP e-Commerce) version 3.8.9 it was possible like this. But not any more. There is some commercial solutions for this, but no … Настави са читањем Add SKU to WP e-Commerce Admin Reports

The post Add SKU to WP e-Commerce Admin Reports appeared first on Никола Томић.

]]>
Верзија на српском је испод / Serbian version below

It is sometimes very important to add SKU display in admin report email (that is sent to admin when order is completed). Before WPEC (WP e-Commerce) version 3.8.9 it was possible like this. But not any more. There is some commercial solutions for this, but no „free“ solutions for so simple problem. Until now 🙂 Here it is (works for version 3.8.9.5):

1.) Open this file in your favorite text/code editor: /wp-content/plugins/wp-e-commerce/wpsc-includes/purchase-log-notification.class.php

2.) Somewhere around line 70  find this code:

$headings = array(
	_x( 'Name' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'left',
	_x( 'Price' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'Quantity' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'Item Total' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
);

And replace it with this:

$headings = array(
	_x( 'Name' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'left',
	_x( 'Price' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'Quantity' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'Item Total' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'SKU' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
);

3.) Somewhere around line 103  add this code:

$item_sku = wpsc_product_sku($item->prodid);

4.) Somewhere around line 105 find this code:

$rows[] = array( $item->name, $item_price, $item->quantity, $item_total );

And replace it with:

$rows[] = array( $item->name, $item_price, $item->quantity, $item_total, $item_sku );

5.) Leave a comment below 😉

Or, if you want quick solution, here is already changed file purchase-log-notification.class.php (you just need to replace old file with this one):

DOWNLOAD (zip) – For WP e-Commerce 3.8.12.1

Old version – 3.8.9.5: download

IMPORTANT: This file is from WP e-Commerce version 3.8.12.1, and may not work with older or newer versions of WPEC. I’ll try to keep file updated with new releases of WPEC.
IMPORTANT: Just in case something goes wrong, save backup of old purchase-log-notification.class.php file.
IMPORTANT: This process will modify WPEC core files, so if you update WPEC, all changes will be removed (you will have to do it again).

============================================================

Serbian version / Верзија на српском

============================================================

Додавање СКУ у извештаје о поруџбини у WP e-Commerce

Ако желите да се у емаил извештајима које WP e-Commerce шаље када неко заврши поруџбину на вашем сајту, појави и СКУ вашег производа, потребно је да:

1.) Отворите овај фајл у вашем едитору текста/кода: /wp-content/plugins/wp-e-commerce/wpsc-includes/purchase-log-notification.class.php

2.) Нeгде око линије 70, пронађите овај код:

$headings = array(
	_x( 'Name' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'left',
	_x( 'Price' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'Quantity' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'Item Total' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
);

И замените га са овим кодом:

$headings = array(
	_x( 'Name' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'left',
	_x( 'Price' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'Quantity' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'Item Total' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
	_x( 'SKU' , 'purchase log notification table heading', 'wpsc' ) => 'right',
);

3.) Негде око линије 103 додајте ово:

$item_sku = wpsc_product_sku($item->prodid);

4.) Негде око линије 105, пронађите овај код:

$rows[] = array( $item->name, $item_price, $item->quantity, $item_total );

И замените га са овим кодом:

$rows[] = array( $item->name, $item_price, $item->quantity, $item_total, $item_sku );

5.) Оставите коментар испод 😉

Или ако желите неко брже решење, ево измењеног фајла purchase-log-notification.class.php (само треба да замените стари фај са овим):

ПРЕУЗМИ (zip) – За WP e-Commerce 3.8.12.1

Стара верзија – 3.8.9.5: преузми

ВАЖНО: Овај фајл је из WP e-Commerce верзије 3.8.12.1, и можда не ради са старијим или новијим верзијама WP e-Commerce. Потрудићу се да овај фајл буде увек ажуран са најновијом верзијом WP e-Commerce.
ВАЖНО: За сваки случај сачувајте резервну копију вашег старог purchase-log-notification.class.php фајла.
ВАЖНО: Овај процес ће модификовати „основне“ WP e-Commerce фајлове, тако да ће све промене бити изгубљене ако ажурирате WP e-Commerce додатак и мораћете поново да учините измене ако желите да се СКУ појави.

The post Add SKU to WP e-Commerce Admin Reports appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/add-sku-to-wp-e-commerce-admin-reports/feed/ 8
Уклањање Sentry Lite Parental Control https://dzoni.net/brisanje-sentry-lite-parental-control/ https://dzoni.net/brisanje-sentry-lite-parental-control/#comments Tue, 30 Oct 2012 19:57:11 +0000 https://dzoni.net/?p=960 Ако имате Windows7, и инсталирали сте програм за праћење активности на рачунару под именом: Sentry Lite Parental Control (може да се нађе на популарним сајтовима за скидање програма). По инсталацији вас је највероватније сачекало непријатно изненађење: програм не ради… Овде вам представљам решење за брисање поменутог програма, које ће највише помоћи мање напредним корисницима рачунара. … Настави са читањем Уклањање Sentry Lite Parental Control

The post Уклањање Sentry Lite Parental Control appeared first on Никола Томић.

]]>
Ако имате Windows7, и инсталирали сте програм за праћење активности на рачунару под именом: Sentry Lite Parental Control (може да се нађе на популарним сајтовима за скидање програма). По инсталацији вас је највероватније сачекало непријатно изненађење: програм не ради… Овде вам представљам решење за брисање поменутог програма, које ће највише помоћи мање напредним корисницима рачунара.

Ок, зашто га једноставно не уклонимо путем Add/Remove programs у Control Panel? Неће моћи, јер је намена програма да буде потпуно скривен и прати активноти корисника. Његово приказивање у  Add/Remove programs би одало његово присуство и омогућило било ком кориснику да га лако уклони. Зашто онда не обришемо фолдер у ком се налазе фајлови програма? Ни тај фолдер не постоји, из истог разлога који сам навео у претходној реченици. Такође, фолдер програма нећете наћи ни на другим локацијама, јер су фајлови које овај програм користи смештени у системске фолдере. Ако поново покренете инсталацију програма (да би из ње покушали да уклоните програм опцијом „Uninstal“), он ће препознати да је већ инсталиран и инсталациона процедура ће бити прекинута.

А зашто би га уклањали? Као што знате, овај програм прати све активности корисника на рачунару, и као таквом, доступне су му неке информације које не би желели да неко други сазна. Иако програм не ради на Win7, ипак је боље да га уклоните него да ствари препустите случају. Такође, програм ствара пречицу на десктопу под називом „Sentry Lite Settings“ која је ништа друго до пречица до Task Managera, и ако је обришете, по следећем подизању система ће се опет појавити.

Дакле, имамо 2 начина да уклонимо овај програм, и оба се своде на проналажење и брисање фајлова програма из системских фолдера. Али, проблем је што је те фајлове тешко обрисати јер их користе системски процеси. Начини су следећи:

1.)  Скините и инсталирајте програм Unlocker. Затим у фолдеру C:windowssystem32 пронађите следеће фајлове (ово можете учинити и путем Search опције):

– rdpcfcnex.dll
– rdpdds.dll
– rpcrts4.dll

Ако покушате да их обришете, добићете поруку да је то немогуће учинити јер фајлове тренутно употребљава систем. Да би их  обрисали, потребно је кликнути десним кликом на фајл, одабрати „Unlocker“, и у прозору који ће се појавити видећемо који процеси користе фајл. Затим у доњем десном углу одаберемо „Delete“ или „Move“ (препоручујем ово друго, како би касније могли да вратите назад фајл ако нешто пође наопако), и након тога идемо на „Kill process“.  Овим потезом ћете окончати системски процес који користи фајл, а затим фајл бива премештен/обрисан. Ово урадите за сва 3 фајла, и програм би требало да је уклоњен/“покварен“. Мана овог начина је то што при окончању системског процеса може доћи до нестабилности или рестартовања рачунара, тако да се може десити да после брисања/премештања сваког фајла дође до рестартовања. Ако ово желите да избегнете, погледајте начин број 2 (који је мало компликованији). Да напоменем још и да је потребно тј. пожељно обрисати и следећи фолдер који такође садржи фајлове поменутог програма:

C:UsersUsernameAppDataLocalTempsftp

(у путањи изнад „Username“ је корисничко име тренутно улогованог корисника ).

2.)  Скините ISO фајл под именом HirensBootCd (скуп програма за помоћ при дијагностиковању кварова, између осталог, ту се налази и live WindowsXP дистрибуција), или неку live верзију оперативног система и нарежите на диск (или флеш меморију) како би подигли систем са њега (биће потребно да у BIOS поставите CD/DVD уређај као примарни boot уређај). Ако нисте до сада имали прилике да радите са live дистрибуцијама оперативног система, само укратко да објасним да то нису класичне инсталације оперативног система, тј. не чине никакве измене на вашем хард диску (нити инсталирају нешто на њега), већ се учитавају у РАМ меморију вашег рачунара, и тако вам дозвољавају да вршите измене/брисање фајлова на хард диску. Тиме смо постигли да не морамо улазити у систем на хард диску, тако да он тада не користи никакве фајлове, и ви их можете без проблема обрисати. Наравно, обришите ова 3 фајла и 1 фолдер наведене горе, и решили сте се програма.

Да сте га обрисали тј. онемогућили, можете видети по томе да се иконица „Sentry Lite Settings“ више не појављује на десктопу приликом сваког покретања система. А можете и покренути инсталацију, која више неће детектовати псотојање програма.

 

The post Уклањање Sentry Lite Parental Control appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/brisanje-sentry-lite-parental-control/feed/ 2
Opera – како да… https://dzoni.net/opera-kako-da/ https://dzoni.net/opera-kako-da/#comments Thu, 31 May 2012 19:17:09 +0000 https://dzoni.net/?p=767 Ако свакодневно користите Оперу (као и ја), приметили сте да она (као и сви остали прегледачи) има неке иритантне „грешкице“ и недостатке које знају да отежају свакодневну употребу. Овде ћете видети како да неке од њих исправите и начините свој омиљени прегледач функционалнијим. Опера и лозинке Ако користите уграђену опцију аутоматског чувања лозинки и каснијег … Настави са читањем Opera – како да…

The post Opera – како да… appeared first on Никола Томић.

]]>
Ако свакодневно користите Оперу (као и ја), приметили сте да она (као и сви остали прегледачи) има неке иритантне „грешкице“ и недостатке које знају да отежају свакодневну употребу. Овде ћете видети како да неке од њих исправите и начините свој омиљени прегледач функционалнијим.

Опера и лозинке

Ако користите уграђену опцију аутоматског чувања лозинки и каснијег аутоматског уношења исте на логин страни (комбинацијом тастера Alt и Enter, или кликом на кључић на траци са алаткама), вероватно сте дошли у ситуацију да из неког другог прегледача морате да се улогујете на неки сајт за који лозинку не знате напамет. Када одете у password manager (Settings > Preferences > Forms > Password Manager), примећујете да за сваки сајтза који сте сачували лозинку, имате опцију да видите само корисничко име, али не и лозинку. Не очајавате, нема потребе да користите досадну опцију повратка лозинке (унесите име, па имејл адресу, па код на слици, па кликни на линк, па блабла…). Излаз из ове ситуације је једноставан програмчић OperaPassView (који можете пронаћи овде).  Коришћење је једноставно: скините, распакујте и покрените. Програм ће сам пронаћи фајл wand.dat у ком Опера чува криптоване лозинке, ако којим случајем не успе, кликните на Options > Advanced Options и ту унесите путању до  фајла wand.dat (обично је то C:UsersIme KorisnikaAppDataRoamingOperaOperawand.dat уколико користите Windows7 ). Унутар програма, поред корисничког имена и лозинке, можете видети информације о адреси сајта за који је лозинка сачувана, снагу и тип лозинке. Морам напоменути да уколико сте поставили master password као заштиту за остале лозинке, овај програм неће радити (морате искључити master password).

Приказ сачуваних лозинки

Наравно, чињеница да је Опера препустила third-party апликацији посао око лозинки није охрабрујућа, али на листи жеља корисника Опере, за нека будућа издања овог прегледача стоји и пристојан Password Manager који ће обезбедити приступ прегледу лозинки из самог прегледача.

Претрага source кода

Ако се бавите веб дизајном или једноставно из неког разлога желите да претражите изворни код странице, приметили сте да то и није баш тако лако. Претрагу би започели стандардном комбинацијом тастера CTRL + F, али обележавање пронађених резултата је јако лоше решено: резултати се обележавају светло сивом бојом, коју је јако тешко уочити. Ево како то изгледа:

Пронађени текст је тешко уочити

Да би пронађени текст „обојили“ другачије, треба урадити следеће:

1.) Затворите Оперу. Отворите „C:Program FilesOperaskin“. Ту би требало да имате фајл standard_skin.zip и ако сте инсталирали нове теме за Оперу, ту ће се налазити и њихови фајлови.

2.) Екстрактујте (распакујте) .zip фајл теме коју тренутно користите (најбоље у неки засебан фолдер). Ако нсите инсталирали нове теме, тај фајле је већ поменути  standard_skin.zip.

3.) У текст едитору отворите фајл  skin.ini.

4.) Идите на крај фајла, притисните ентер (да би направили размак од претходног реда), и налепите (paste) следећи код:

[Generic]
Selected Text bgcolor nofocus = #FF0000
Selected Text color nofocus = #FFFFFF

5.) Сачувајте измене, и запакујте све фајлове (.zip компресијом) и дајте том фајлу исти назив као фајлу који сте распаковали. Стари фајл обришите, а нови копирајте у  „C:Program FilesOperaskin“.

Покрените Оперу и погледајте резултат:

Пронађени текст је сада уочљивији

Наравно, уместо црвене боје позадине и беле боје текста можете ставити било коју другу,  hex кодове за боје (#xxxxxx)  можете пронаћи овде.

Сакривање екстензија

Ако сте инсталирали много екстензија и сада имате гомилу иконица на адресној траци,  постоји само један начин да то средите, а то је инсталација дугмета које ће да сакрије све иконице екстензија.

Екстензије заузимају доста простора на адресној траци

Ово је непрактично ако имате екстензије које преко своје иконице приказују неки статус, или је једноставно неопходно да стално кликћете на њих, али за сада другог решења нема. Да би инсталирали ово дугме, потребно је само да кликнете овде, па на Ок у прозору који ће се појавити. Тада ће се појавити и прозор са приказом инсталираног дугмета. Затим само превуците дугме код иконица екстензија, као што је приказано на слици:

Дугме је довољно само превући

Испод можете видети како то изгледа у пракси:

"Отворене" иконице
"Затворене" иконице

То су неки проблеми који су барем мени јако сметали, а за које постоји мање-више једноставно решење. Ако имате неки предлог шта би могли да уврстимо овде, напишите у коментарима 🙂

Захваљујем се на помоћи при налажењу ових решења:

Форум Опера заједнице

Форум Света Компјутера 

 

The post Opera – како да… appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/opera-kako-da/feed/ 2
MCShield https://dzoni.net/mcshield/ https://dzoni.net/mcshield/#comments Sun, 19 Feb 2012 20:30:39 +0000 https://dzoni.net/?p=843 Ових дана сам желео да вам представим један одличан бесплатан програм домаћих аутора, а у међувремену је као кец на десетку стигло ново издање програма у ком су поправљени сви проблеми из претходне верзије и додате нове опције. Дакле, о каквом се програму ради… Наравно, сви знате на колико рачунара дневно можете прикључити вашу флеш … Настави са читањем MCShield

The post MCShield appeared first on Никола Томић.

]]>
Ових дана сам желео да вам представим један одличан бесплатан програм домаћих аутора, а у међувремену је као кец на десетку стигло ново издање програма у ком су поправљени сви проблеми из претходне верзије и додате нове опције. Дакле, о каквом се програму ради…

Наравно, сви знате на колико рачунара дневно можете прикључити вашу флеш меморију или неки други преносни уређај (екстерни хард диск, било који уређај са меморијском картицом).  Довољно је да један од њих буде заражен и да ту заразу пренесете на све остале рачунаре, па када дођете кући, заразите и свој рачунар. Због широке употребе и самим тим велике брзине ширења заразе, ови уређаји су веома честа мета вируса. Последице заразе могу бити разне: сакривени фолдери, гомила нових фолдера и фајлова са бесмисленим називима, заражени извршни (.exe) фајлови, украдени подаци итд. Да не помињем могућност даљег преношења заразе на рачунаре ваших пријатеља или породице. Некада је једини начин да се реши проблем  реинсталација система.

MCShield је програм који пружа заштиту од вируса, црва, и осталог малициозног софтвера који се преноси путем USB флеш меморије, меморијских картица, преносних хард-дискова. Сигурно се питате „шта ће ми још један програм, имам антивирус да се побрине за ту гамад“. АЛИ – антивирус не може да се побрине за све напасти које се преносе путем флеш меморије. Много тога промакне испод радара антивируса. Ту овај користан програмчић ступа на сцену.

Таб „О мени“ и имена људи заслужних за развој овог корисног програма.

Програм стиже у паковању величине 2.3 MB и након једноставне инсталације (после које нису потребна никаква додатна подешавања) се смешта у system tray где „чучи“ и чека да у USB порт прикључите флешку. Када се то деси, програм је скенира  и у случају да нађе малициозни софтвер, аутоматски га брише и ствара његов бекап, а „сумњиве“ фајлове за које не може са 100% сигурношћу утврдити да ли су вируси, MCS преименује додајући им наставак .vir и шаље их у карантин. Ако сте за неки фајл сигурни да је безбедан, можете га додати у белу листу (white list) и тај фајл ће убудуће бити изузет приликом скенирања.  На крају скенирања можете одабрати да ли ће извештај бити приказан или не. Сам процес скенирања је у већини случајева веома брз (свега пар секунди), али ако на преносном уређају имате велики број фајлова (рецимо неколико хиљада мањих фајлова) скенирање може да потраје и пар минута.

Изглед главног панела

Вреди напоменути да програм при свом покретању скенира и делове партиција на вашем интерном хард диску у потрази за скривеним напастима. И овај процес је прилично брз јер се скенирају само одређени делови партиција који су погодни за смештање и развој малициозног софтвера.

Обавештење о завршетку скенирања

 

Програм поседује и своју базу „отисака“ малициозног софтвера уз помоћ које брже детектује опасност,  и која се аутоматски ажурира путем интернета. Осетљивост скенера се такође може подешавати, и ту имате избор између три режима рада: стандардно, најбрже и непробојно. Наравно, последњи режим пружа најбољу заштиту, али је у исто време најспорији и брише све сумњиве фајлове (уместо да их премести у карантин).

У новој верзији нисам запазио неке недостатке, мада се неки корисници жале да им антивирус детектује MCShield  као малициозни софтвер (али, наравно, у питању је false positive). На мом систему (Win 7) са инсталираним Avast антивирусом нисам имао проблема.

На интернету можете пронаћи још програма сличне намене, али ни један од њих не пружа толико поуздану заштиту као MC. Примера ради, популаран алат за „вакцинацију“ преносних уређаја, Panda USB Vaccine, врши модификацију autorun фајла на флешки тако да малициозни софтвер не може да „провали“ у њега и модификује га према својим потребама. Ипак, овај вид заштите није проблем за мало искусније ауторе вируса тако да Панда није баш поуздано решење.

Због овога сам се и ја одлучио да са Панде пређем на MCShield и после вишемесечног коришћења немам замерки. Сада уз антивирус ово прво инсталирам у случају да некоме реинсталирам систем или „чачкам“ око рачунара.Предлажем вам да обавезно испробате овај сјајан програмчић, можете га преузети са званичног сајта: линк. Иначе, аутори и цео тим су екипа са MyCity форума, где можете наћи и тему у којој можете прочитати мало више о самом програму, начину рада и евентуалним баговима.

 

The post MCShield appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/mcshield/feed/ 2
Бекап сајта https://dzoni.net/bekap-sajta/ https://dzoni.net/bekap-sajta/#respond Thu, 09 Feb 2012 11:28:25 +0000 https://dzoni.net/?p=828 Ако имате свој сајт или блог на закупљеном хостингу, вероватно знате колико је важно имати резервну копију (у даљем тексту – бекап) истог.  У случају да ваш сајт „нестане“ са хостинга, буде нападнут или ви сами нешто забрљате, а ваш хостинг не прави резрервне копије, бекап ће вам бити од велике користи. Начин на који … Настави са читањем Бекап сајта

The post Бекап сајта appeared first on Никола Томић.

]]>
Ако имате свој сајт или блог на закупљеном хостингу, вероватно знате колико је важно имати резервну копију (у даљем тексту – бекап) истог.  У случају да ваш сајт „нестане“ са хостинга, буде нападнут или ви сами нешто забрљате, а ваш хостинг не прави резрервне копије, бекап ће вам бити од велике користи.

Начин на који ћете бекаповати сајт зависи од структуре и намене самог сајта, али и од потребе за поседовањем свеже копије у било ком тренутку. Овде нећу разматрати бекап „великих“ сајтова, са великом количином садржаја, који заузима доста простора на диску, њихови власници би требало да до сада знају најбољи начин за бекап таквих сајтова. Оријентисаћу се првенствено на „необавезне“ сајтове, личне блогове итд.

Једноставна структура сајта 

Ако је у питању једноставан статички сајт/сајтови рађени у HTML, PHP и евентуално SQL, најједноставнија опција је прављење бекапа путем контролног панела вашег хостинга. Цео процес можете видети на овом снимку.

Све што вам на крају преостаје је да сачувате тај компресовани фајл на свом рачунару или на неком интернет сервису за чување података. Ако не вршите измену фајлова често, можете бекаповати само базу података и тако уштедети време и простор на диску.

Сајтови базирани на неком од CMS система

Када говоримо о сајтовима базираним на Joomla, WP или неком другом CMS систему, морам напоменути да бекап фајлова није толико кључан (као бекап базе), осим у случајевима да често инсталирате/деинсталирате додатке, теме и слично. Дакле, можете корисити ову основну опцију коју сам претходно навео (бекап путем контролног панела вашег хостинга), али имате и доста елегантнија решења.

-WordPress

За ову популарну платформу можемо пронаћи мноштво додатака за вршење бекапа, издвојио бих следеће: EZPZ One Click Backup је веома добро решење за комплетни бекап WP сајта, а оно што се мени посебно допало је могућност повезивања са DropBox сервисом, што значи да бекап фајл не морате скидати и чувати на свом рачунару, па је цео процес бржи и бекап фајл је на сигурнијем месту. Поменуо бих још један додатак – WP-DB-Backup који врши само бекап базе података, а има опције да одаберете поједниначне табеле које ћете бекаповати. Од осталих додатака, препоручио бих myEASYbackup и Online Backup for WordPress (могућност чувања бекапа на њиховим серверима, добијате 100 мб простора бесплатно).

-Joomla

За Joomla сајт бих увек прво препоручио овај додатак: Akeeba Backup , одлично решење, имеђу осталих ту су и опције да бирате табеле и фолдере које не желите да бекапујете. Најбоље је што је доступан за све верзије Joomla, па и најновију (2.5). Од осталих решења, ту су још и JoomInstaller који осим бекапа може помоћи и при премештању Joomla сајта са хостинга на хостинг (мана је што додатак није скоро освежаван, па има подршку само за Joomla 1.5).

 -Drupal

Овај CMS нисам много користио, али по мени најлакши начин да направите бекап је помоћу Backup and Migrate модула. Од могућности издвајам оцпију слања бекапа на имејл адресу, заказивање бекапа, као и енкрипцију бекапованих фајлова.

 Форуми

Када говоримо о форумима ту се углавном намећу решења за бекап базе података форума. Ево опција за разне типове форума:

-phpBB – Auto Backup је алатка која има опцију да прави одређен број бекапова базе, и када се тај број достигне, најстарији бекап ће бити обрисан и замењен новим, а ту је и опција аутоматског вршења бекапа.

-MyBB – Ultimate Backup Utility може да врши бекап и фајлова и базе, а уз менаџер задатака можете заказивати аутоматски бекап.

– SMF – Sypex Dumper integrator нам преко модерног ајакс интерфејса омогућава да бекап базе података чувамо на серверу, да га скинемо или да повратимо стари бекап ако се појави потреба за тим.

The post Бекап сајта appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/bekap-sajta/feed/ 0
HTML5 – структура страница https://dzoni.net/html5-struktura-stranica/ https://dzoni.net/html5-struktura-stranica/#comments Thu, 15 Dec 2011 15:04:13 +0000 https://dzoni.net/?p=774 У савременим прегледачима  HTML5 је сваким даном све више и више подржан. Ипак, још увек не можемо говорити о масовној употреби истог јер још увек нису у потпуности утврђени сви стандарди и правила уз помоћ којих се нови елементи могу правилно користити. Штавише, употпуњавање  HTML5 стандарда  може потрајати још неколико година. Али ипак, то не … Настави са читањем HTML5 – структура страница

The post HTML5 – структура страница appeared first on Никола Томић.

]]>
У савременим прегледачима  HTML5 је сваким даном све више и више подржан. Ипак, још увек не можемо говорити о масовној употреби истог јер још увек нису у потпуности утврђени сви стандарди и правила уз помоћ којих се нови елементи могу правилно користити. Штавише, употпуњавање  HTML5 стандарда  може потрајати још неколико година. Али ипак, то не значи да не можемо почети да га у мањој мери користимо за неке пројекте. Такође, већ сада можемо погледати како би изгледала структура тј. „костур“ странице писане у  HTML5.

У  HTML5 су присутни тагови који ће заменити класичан начин „изградње“ странице са div елеменатима. Уместо гомиле div тагова, у употребу се уводи неколико нових тагова уз помоћ којих се може веома јасно дефинисати структура странице. Почетницима ће овакав начин уклапања елемената бити далеко природнији и брже ће га усвојити.

Пре него што пређемо на саму структуру елемената, морам напоменути да HTML5 користи doctype који је далеко лакше запамтити него стари:
Једна од старих doctype декларација:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

HTML5 doctype декларација:

 <!DOCTYPE html>

А сада да видимо како би, графички представљена, изгледала структура једне странице са новим таговима:

 <header> и <footer>

Намена ових тагова је прилично јасна. У таг header можемо „упаковати“ лого и/или име сајта, пар речи којима описујемо сајт и слично. Под footer тагом можемо поставити копирајт информације и други садржај који се обично налази у том делу странице. Али ово нису једнини случајеви када их можете применити. Можете их користити и да би дефинисали делове унутар чланка (article), узмимо за пример ову страницу коју читате: ови social share дугмићи би могли да се сместе у header таг, а „Слични текстови“ у footer. И пазите да не помешате  <head> и  <header> тагове, који су потпуно различити.

<section>

Овај таг можемо користити за дефинисање области (секција) унутар чланка (article) , али исто тако уз помоћ њега можемо груписати више чланака са сличном тематиком у секције (погледајте слике испод). Такође, могу се правити и секције унутар секција.

Нагласио бих да би се приликом коришћења section тага требало држати неких правила: не треба их користити само за потребе стилизовања или додавања JS-a, и не треба их корситити  ако се уместо њих могу искористити article, aside и nav тагови.

<article>

Намењен је за дефинисање индивидуалних (независних) делова садржаја, попут чланака на блогу, постова на форуму, коментара на сајту и слично. Можете користити овај таг и један унутар другог, на пример када посетилац оставља коментар на чланак:

Наслов чланка

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Коментар

<aside>

Овај таг користимо како би дефинисали неки садржај који је повезан са околним садржајем, али може да буде самосталан и издвојен (али је ипак „у контексту“ са садржајем около).  Рецимо да имамо чланак о предстојећој фудбалској утакмици, у аside таг би сместили пар информaција о стадиону где се игра, који је његов капацитет итд. Наравно, у овај таг можемо сместити и елементе које би ставили у класични sidebar: линкове ка другим блоговима и сајтовима, архиву и слично.

<nav>

Као што назив наговештава, овај таг користимо да би унутар њега сместили линкове за навигацију сајта. Што се тиче његовог позиционирања, правилно је сместити га и унутар и ван  <header> тага. Али имамо још једно правило (тачније препоруку): не користити <nav> таг за све навигационе линкове на страници, већ само за основне навигационе линкове. Дакле, треба избегавати његово коришћење за линкове који се обично налазе у footer-у, као што су линкови до мапе сајта, услова коришћења, политике приватности, копирајт информација итд. Ово се препоручује из следећих разлога (пренето са dev.w3.org):

User agents (such as screen readers) that are targeted at users who can benefit from navigation information being omitted in the initial rendering, or who can benefit from navigation information being immediately available, can use this element as a way to determine what content on the page to initially skip and/or provide on request. 

И на крају ,ево како би изгледала структура странице написане у HTML5:

Назив сајта

Copyright © 2011

Иако још увек нису искристалисана правила када и где би који таг могао да се користи (највише је споран section таг), када уђу у масовну употребу ствари би требало да дођу на своје место. До тада, користите их према тренутним правилима (проверавајте их често, подложна су порменама) али у неким случајевима, ако је потребно, и према сопственом нахођењу.

Компатибилност

Важно је напоменути да добар део савремених прегледача у новијим верзијама подржава ове тагове, али зато су старијим верзијама они потпуно непознати. Међутим, захваљујући њиховој прилагодљивости они се добро „боре“ са непознатим објектима. Једина мана је то што у њима ови тагови немају апсолутно никакав предефинисани стил (нпр. за div тагове је предефинисано: display: block;), па се зато они приказују у линији (display: inline;). Наравно, овај проблем лако превазилазимо простим додавањем display:block; у CSS странице.

У наредним текстовима ћу се позабавити формама и њиховим новим фунцкијама у HTML5.

The post HTML5 – структура страница appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/html5-struktura-stranica/feed/ 4
Open Classifieds – српски превод https://dzoni.net/open-classifieds-srpski-prevod/ https://dzoni.net/open-classifieds-srpski-prevod/#comments Sun, 27 Nov 2011 18:35:16 +0000 https://dzoni.net/?p=736 Ових дана сам правио неки сајт у овом ЦМС-у за огласе, и приметио сам да је српски превод веома лош, тачније урађен путем Гугл преводиоца, а ћириличног и нема. Поправио сам превод и послао га креаторима, вероватно ће га ускоро укључити у паковање. Преводи су компатибилни са Open Classifieds верзијом  1.7.5. Испод (на крају текста) … Настави са читањем Open Classifieds – српски превод

The post Open Classifieds – српски превод appeared first on Никола Томић.

]]>
Ових дана сам правио неки сајт у овом ЦМС-у за огласе, и приметио сам да је српски превод веома лош, тачније урађен путем Гугл преводиоца, а ћириличног и нема. Поправио сам превод и послао га креаторима, вероватно ће га ускоро укључити у паковање. Преводи су компатибилни са Open Classifieds верзијом  1.7.5. Испод (на крају текста) можете скинути „.mo“ фајл који затим копирате у фолдер са језичким фајловима, ово је његова уобичајена путања:

/public_html/languages/sr_SR/LC_MESSAGES

А ако желите сами да мењате нешто у преводу, то је немогуће са „.mo“ фајлом, потребан вам је „.po“ фајл који можете преузети са линка испод. Да би едитовали овај тип фајла, отворите га са програмом Poedit.  Остало је веома једноставно, сигуран сам да ћете се лако снаћи. А када завршите са изменама, потребно је „.po“ фајл конвертовати у “ .mo“, да би био употребљив. Ово радите тако што у Poedit-у идете на File > Preferences > tab Editor и чекирајте опцију „Automatically compile .mo file on save“.  Тако ће сваки пут када измените и сачувате „.po фајл“, аутоматски у истом фолдеру бити сачуван и „.mo“ фајл који затим можете користити у свом Open Classifieds пројекту.

Линк за преузимање превода  („.mo“ фајл):

Преузми српски превод за ОS  1.7.5 (латиница)

Преузми српски превод за ОS  1.7.5 (ћирилица)

Линк за преузимање „.po“ фајла:

Преузми фајл за ажурирање OS превода (латиница)

Преузми фајл за ажурирање OS превода (ћирилица)

Ускоро завршавам и ћирилични превод, након тога ћу едитовати овај чланак и убацити линк за преузимање (07.12.2011 – додат ћирилични превод).

Ако пронађете неке грешке у преводу, оставите коментар, пошаљите поруку путем контакт странице, или ме контактирајте на неки од осталих 20-ак начина.

The post Open Classifieds – српски превод appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/open-classifieds-srpski-prevod/feed/ 2
Новости из Гугла https://dzoni.net/google-novosti-mape-api/ https://dzoni.net/google-novosti-mape-api/#comments Thu, 03 Nov 2011 21:20:20 +0000 https://dzoni.net/?p=705 Из компаније Google ових дана стижу многе  вести у вези са сервисима које овај интернет гигант пружа.Да кренемо од битнијих: -Ограничавање употребе Google Maps API-ја. Према вестима из компаније, ограничавање овог API-ja се уводи како би се надокнадили трошкови одржавања и да би сервис остао исплатив. Под ограничењима се подразумева постављање лимита на број приказа … Настави са читањем Новости из Гугла

The post Новости из Гугла appeared first on Никола Томић.

]]>
Из компаније Google ових дана стижу многе  вести у вези са сервисима које овај интернет гигант пружа.Да кренемо од битнијих:

-Ограничавање употребе Google Maps API-ја.

Према вестима из компаније, ограничавање овог API-ja се уводи како би се надокнадили трошкови одржавања и да би сервис остао исплатив. Под ограничењима се подразумева постављање лимита на број приказа које неки сајт/апликација дневно остваре. Наравно, ово на првом месту погађа сајтове са већом посетом-ако желе већи број приказа мапа, мораће да плате за додатне приказе. Ево како се крећу цене за одређене типове приказа:

Сервиси који су базирни на GMaps API, а прелазе постављене лимите ће имати три опције:

-Да ограниче коришћење својих услуга како не би прекорачивали лимит,

-Да плаћају (према горњој табели) за прекорачени лимит,

– Да купе API Premier лиценцу која ће им допустити далеко већа прекорачења, али која засигурно неће бити јефтина.

Ова ограничења ће ступити на снагу почетком следеће године. Гугл напомиње да ће непрофитне и хуманитарне организације имати посебне погодности.

-Google Reader нови изглед и још понешто…

Осим новог изгледа који попримају скоро сви G сервиси у последње време, популарни сервис за праћење фидова је остао без функција за дељење и „лајковање“ прича из фида. Њихово место је заузело +1 дугме, и могућност да причу поделите путем Г+ друштвене мреже. Наравно, подржане су и остале друштвене мреже. Ово је изазвало негодовање великог броја корисника којима недостаје стари систем за дељење и праћење. Велики број критика се односи управо на то да Гугл није оставио могућност да се користи стари систем и изглед.

Наравно, Гугл вероватно неће урадити ништа да би удовољио захтевима корисника, одавно је постало јасно да одлучно намеравају да што више повежу све своје сервисе, поготово путем G+ мреже.

Што се тиче изгледа,  прегледнији интерфејс омогућава лакше сналажење и брже долажење до информација које ме занимају. Наравно, визуелни елементи су идентични онима који се налазе у осталим Гугл сервисима, тако да ми сада сви сервиси делују сличниjе него икада.

 -Ново рухо Gmail-a

Пре пар дана, корисницима је омогућено да испробају нови изгледа овог популарног имејл сервиса. Визуелне промене су у складу са Гугловим трендом шминкања свих сервиса у сличан дизајн, и мени се генерално допадају (дефинитивно изгледа боље него пре) али ту је нешто могло да буде и мало „нашминканије“ али о укусима се не расправља, зар не?

Али најбитније промене се односе на функционалност и прилагођавање изгледа, ту су опције којима можете лако прилагодити поглед на мејлове, повећати или смањити размак између њих, или пак мењати величину ставки на сајдбару. Ту су и унапређења у виду напредне претраге поште.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Као што већ рекох, за сада је овај изглед опциони, али  у догледно време ће бити постављен за подразумевани. Ту има још неколико интересантних унапређења, које ћу оставити да сами истражите.

 -Промене у алгоритму претраге

Како кажу из компаније, најновије промене алгоритма претраге ће омогућити Гугл претраживачу да лакше „схвати“ ако сте у потрази за свежим информацијама.

У пракси ће ово деловати овако: ако у време њеног одржавања трагате за вестима са Евровизије, укуцавање тог термина неће избацити историјат такмичења, старе чланке итд, већ ће приказивати најсвежије вести типа ко је ушао у полуфинале, који је део такмичења тренутно у току итд. Према неким информацијама, овај алгоритам пружа до 50% „свежије“ резултате од претходног.

Сада ће предност што бржег објављивања најновијих информација бити значајнија него икад, јер ће значајно утицати на расподелу посета које долазе са најпопуларнијег претраживача.

 

Шта нам све ове промене доносе? Уопштено гледано, Гугл овим променама тежи да у своје сервисе што више интегрише +1 дугме, а самим тим и популаризује своју друштвену мрежу. Укидање или лимитирање многих API-јева (нпр. G. Translate) нам показује да је Гугл ипак компанија попут свих осталих којој је профит на првом месту, и прилично нарушава слику „нисмо велика зла компанија“ коју су промовисали.

Али, нису ни први ни последњи…Ипак је мало незрело замерити некоме што жели да наплати своје услуге, зар не?

The post Новости из Гугла appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/google-novosti-mape-api/feed/ 1
Notepad++ савети и трикови https://dzoni.net/notepad-saveti-i-trikovi/ https://dzoni.net/notepad-saveti-i-trikovi/#comments Sun, 30 Oct 2011 18:01:57 +0000 https://dzoni.net/?p=666 Ако се бавите или сте се бавили програмирањем, сигурно сте чули за Notepad++ (званични сајт), веома моћан едитор кода и текста, са подршком за поприличан број програмских језика. Показаћу вам пар трикова који вам могу уштедети време, не само при програмирању, већ и при једноставној обради неког текстуалног фајла (нпр: титлови, разни спискови, логови…). Напомена: … Настави са читањем Notepad++ савети и трикови

The post Notepad++ савети и трикови appeared first on Никола Томић.

]]>
Ако се бавите или сте се бавили програмирањем, сигурно сте чули за Notepad++ (званични сајт), веома моћан едитор кода и текста, са подршком за поприличан број програмских језика. Показаћу вам пар трикова који вам могу уштедети време, не само при програмирању, већ и при једноставној обради неког текстуалног фајла (нпр: титлови, разни спискови, логови…).

Напомена: да би могли да урадите некe ствари овде приказане , биће вам потребан додатак за N++ под именом TextFX (линк). Иако је застарео (програмер који је радио на њему је одустао), и даље ради са најновијом верзијом N++, али неке функције се не могу користити. У последње време се ради на „подели“ овог обимног додатка на неколико мањих самосталних додатака који ће заменити ТextFX.

И да кренемо од неких једноставнијих ствари:

1.) Померање читаве линије уз помоћ тастатуре:

2.) Уклањање празних линија:

Притинсните CTRL i F, затим клик на таб  Replace, и унесите следеће:

Пре и после:

 

 

 

Са Extended Search и Regex модом можете да урадите много ствари, погледајте неке инструкције и примере на овој страни: линк. Разним комбинацијама можете доћи до одличних резултата приликом уређивања докумената.

3.) Додељивање и уклањање редних бројева на редовима:

Уклањање вршите на исти начин, само што у TextFX менију одаберете  Delete Line Numbers or First word.

4.) Одабир колоне:

Притисните и држите ALT док курсор „вучете“ ка доле.

 

5.) Разврставање текста према разним параметрима

Обележите жељене редове и идите на: TextFX > TextFX Edit > line up multiple lines by = , итд.Испод: пре и после.

 

6.) Упоређивање фајлова

Отворите фајлове које би да упоредите, идите на: Plugins > Compare > Compare, и добићете приказ фајлова једног поред другог са означеним разликама (приказ може бити и један испод другог). Обратите пажњу на десну страну слике испод (Nav Bar): уз помоћ навигације у дугачким документима лако можете уочити разлике и стићи до њих без много скроловања.

 7.) Маркери

Маркери су јако корисни  у великим документима када треба да „запамтите“ где је одређени део кода или текста. Неку линију можете обележити тако што кликнете на део назначен на доњој слици. Као што видите, појавиће се маркер у облику плавог круга. Касније када се налазите на другом крају документа, на позицију овог маркера се можете вратити притискајући тастер F2. Или ако имате више макера, да би се вратили на претходни маркер, притисните Shft и F2.

8.) Корисне тастатурне пречице:

CTRL и SPACE = напишите један или више карактера, притисните ову комбинацију тастера  и добијате падајућу листу са предлозима за функцију која почиње са тим карактерима.

CTRL и + или – = Зумирање или умањење кода. Враћање на подразумевану вредност се врши притискањем CTRL и / тастера.

CTRL и G = Отвара се прозор у ком можете укуцати број линије на коју би да се пребаците (дакле, нема потребе за скроловањем кроз документ).

CTRL и U = Претварање малих у велика слова. За супротан ефекат користите: CTRL. SHIFT и U

CTRL и D = Прави дупликат тренутне линије.

CTR и L = Брисање тренутне линије,

Још пуно тастатурних пречица можете наћи на следећем линку: линк.

9.) Приказ свих карактера у фајлу 

У програму кликните на дугме приказано на слици испод да би приказали све карактере (нпр. нови ред) .

 10.) Подешавање енкодинга фајла

АNSI не може приказати правилно наша слова са „квачицама“, а са „UTF-8 without BOM“ ћете бити сигурни да ће сви PHP и остали фајлови правилно радити (да не залазим дубље у детаље, ово је најповољнија опција за чување кода).

The post Notepad++ савети и трикови appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/notepad-saveti-i-trikovi/feed/ 3
Хостинг – шта би требало да знате https://dzoni.net/hosting/ https://dzoni.net/hosting/#comments Thu, 29 Sep 2011 18:23:52 +0000 https://dzoni.net/?p=617 Текст је намењен пре свега почетницима у свету веб дизајна и програмирања, али и искуснији могу сазнати нешто ново. Дакле, као што се из наслова може закључити, представљам вам врсте хостинга, њихову намену, предности, мане и савете. 1.) Дељени хостинг (shared hosting) Ово је тако рећи најједноставнија опција што се тиче хостинга. Назив „дељени“ потиче … Настави са читањем Хостинг – шта би требало да знате

The post Хостинг – шта би требало да знате appeared first on Никола Томић.

]]>
Текст је намењен пре свега почетницима у свету веб дизајна и програмирања, али и искуснији могу сазнати нешто ново. Дакле, као што се из наслова може закључити, представљам вам врсте хостинга, њихову намену, предности, мане и савете.

1.) Дељени хостинг (shared hosting)

Ово је тако рећи најједноставнија опција што се тиче хостинга. Назив „дељени“ потиче од чињенице да одређени број корисника деле исти физички сервер као и његов софтвер. Да видимо на примеру: ви закупите неки пакет дељеног хостинга (рецимо 1GB простора и 10GB протока), и он је само један на серверу од рецимо 500GB, дакле, може бити издељен на много налога  различитих карактеристика. Наравно, сви налози деле и RAM меморију и процесорску снагу.

Сви налози могу делити исту IP адресу, али могу се додељивати и појединачне IP адресе сваком налогу засебно (што има своје предности, као на пример могућност увођења SSL сертификата).

Сва подешавања и одржавање сервера врши техничка подршка хостинг компаније, што је веома погодно почетницима и онима који не желе да брину о таквим стварима. Али са друге стране, напрединији корисник нема могућност приступа напредним подешавањима сервера, што га може ометати при развоју свог пројекта. Такође, ако ваш сајт достигне велики број посета, овај тип хостинга и по снази хардвера, и по капацитету постаје недовољан за ваше потребе. У том случају прави избор је нека од опција испод.

Често питање је и где (код кога) купити дељени хостинг. Могу вам рећи да избегавате домаће провајдере (већина су препродавци, немају своје сервере, непоуздани, лоша техничка подршка). Наравно, за почетничке пројекте и они (домаћи провајдери) могу да дођу у обзир, али ако достигну иоле озбиљнији ниво, купите хостинг у иностранству. Такође, избегавајте и куповину домена преко хостинг провајдера, већ га закупите код сервиса као што је нпр. GoDady и осталих већих страних компанија. Тако ћете имати пуну контролу над својим доменом, и можете избећи многе потенцијалне непријатности.

2.) Виртуелни приватни сервер ( VPS- Virtual Private Server)

ВПС можемо представити помоћу дијаграма испод:

 

Један (физички) сервер је подељен на више мањих, виртуелних сервера који омогућавају корисницима  да свако управља својим серверским софтвером, инсталира додатке, мења подешавања према својим потребама. Да не улазим дубље у детаље око функционисања, рећи ћу само да се све ово изводи помоћу виртуелизационог софтвера, који се инсталира на оперативни систем физичког сервера.

Све промене на једном серверу немају утицаја на остале ВПС сервере на истом физичком серверу. Иако се подразумева, морам напоменути да  ВПС сервери деле хардверске ресурсе физичког сервера, тако да приликом куповине добијате одређени простор на диску, саобраћај, као и количину RAM меморије и процесорску снагу коју можете користити, па се тако према овим параметрима и одређују и пакети приликом продаје.

За ову опцију ћете се вероватно одлучити ако сте веб дизајнер са доста клијената којима можете да продајте простор за презентације на свом серверу над којим имате контролу,  или ако сте фирма са доста пројеката над којима жели да има потпуну контролу.

Наравно, све ове предности имају и своју цену, па је тако цена закупа VPS сервера доста већа него у случају куповине пакета на shared хостингу.

3.) Наменски сервер (Dedicated server)

 У понудама хостинг компанија  често можете наћи и наменске сервере. То значи да закупом  на коришћење добијате цео (физички) сервер и све његове ресурсе. Овакве опције су пун погодак за велике сајтове и пројекте, као и за све случајеве који захтевају специфичан софтвер. Ви можете контролисати све аспекте рада сервера, али то није једноставан посао, а евентуалне грешке могу утицати на стабилност и безбедност сервера. Ако нисте упознати са овим послом, имате две опције: да запослите стручну особу која ће то радити уместо вас, или да плаћате одређену новчану суму хостинг компанији да тај посао преузме на себе. Наравно, цена закупа је још већа од ВПС сервера, али у последњих пар година су се појавили провајдери попут Hetzner-а, који нуде своје услуге по прилично ниској цени.

На крају да подвучемо црту, и да погледамо на шта све треба обратити пажњу приликом куповине хостинга:

1.) Избегавајте домаће хостинг провајдере, осим за не толико озбиљне и почетничке пројекте.

2.) Купујте домене код већих страних регистара.

3.) Најјефтинија понуда није увек и најбоља.

4.) Редовно радите бекап података (и проед тога што провајдер каже да ради  редован бекап читавог сервера), никад не можете знати када ће „пући“ сервер и ваши подаци бити неповратно изгубљени.

5.) „Неограничен простор и проток“ у ствари не постоји. Сервер има своја физичка ограничења. Овакве понуде често крију неку цаку у уговору, за коју можете сазнати тек кад је прекршите и ваш налог буде суспендован.

6.) Прогуглајте мало о хостинг провајдеру код ког намеравате да закупите налог, погледајте мишљења корисника истог. Мало времена потрошеног на истраживање вам може уштедети доста времена, живаца, а и новца.

7.) Бесплатан хостинг је ризично узимати: ваш налог врло лако може бити обрисан ако провајдеру затреба простора за плаћене налоге, перформансе сервера често могу да буду веома лоше. Погодан је само за неке тест-странице.

То су углавном неке смернице којих би се требало придржавати. Увек има случајева када хостинг провајдери вештачки подижу своју репутацију, плаћањем похвалних текстова и рецензија које су у супротности са стварним стањем ствари. Има и оних који су некада били добри, али им је услуга постала лоша. Зато опет понављам, гуглање је злато 🙂

The post Хостинг – шта би требало да знате appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/hosting/feed/ 3
Бесплатни домени [2] https://dzoni.net/besplatni-domeni-2/ https://dzoni.net/besplatni-domeni-2/#comments Fri, 23 Sep 2011 14:32:51 +0000 https://dzoni.net/?p=636 У чланку који сам писао још у децембру прошле године, представио сам доста бесплатних домена, од којих су неки у међувремену угашени, пред гашењем, уводе наплату, или су бановани од стране Гугла, (дакле не могу се наћи у Гугл претрази), што их чини практично невидљивим.Погледајмо шта се дешавало са доменима са те листе… CO.CC – … Настави са читањем Бесплатни домени [2]

The post Бесплатни домени [2] appeared first on Никола Томић.

]]>
У чланку који сам писао још у децембру прошле године, представио сам доста бесплатних домена, од којих су неки у међувремену угашени, пред гашењем, уводе наплату, или су бановани од стране Гугла, (дакле не могу се наћи у Гугл претрази), што их чини практично невидљивим.Погледајмо шта се дешавало са доменима са те листе…

CO.CC – Гугл је  30. Јуна објавио да је уклонио овај домен из својих резултата претраге, и самим тим их је учинио неупотребљивим. Гугл се одлучио на овај корак због великог броја превара (фишинг, малвер и остале нелегалне и штетне активности) које су се дешавале на сајтовима под овим доменом. Бесплатни домени + могућност булк регистрације (и до 15 000 домена одједном) уз ниску цену су урадили своје, па је овај сервис био изузетно популаран како међу обичним корисницима, тако и међу преварантима. До сада је регистровано преко 11 милиона домена, што је више чак и од .org домена. За сада нема инфорамција о судбини овог регистра.

CO.TV – Разлог је исти као и за co.cc – преваре, малвер… Као резултат тога, co.tv укида бесплатну регистрацију домена, а постојеће регистроване домене нећете моћи да продужите (али биће функционални до датума када им истиче регистрација). Ако вам је домен баш битан, утеха је да ћете вероватно моћи да платите његово коришћење. На овом сервису је  регистровано око 118 000 домена.

 CZ.CC – Исти случај као и са претходна два, само што је овај домен банован и на претраживачима Бинг и Јаху, као и на Фејсбуку. Судећи по подацима са сајта, недавно су имплементирани системи за филтрирање спама и осталог нежељеног садржаја, али нема података да ли ће и када бити укинута блокада. Домен је требао да промени власника, али није познато да ли се то десило, па је будућност и даље неизвесна. На овом сервису је до сада регистровано око 630 000 домена.

UNI.CC – Банован од стране Гугла. Разлог – исти као и претходни. Нема информација о могућности укидања блокаде. Ово је, заједно са CZ.CC један од бесплатних домена које су преваранти највише користили након суспендовања CO.CC.

C-O.IN – Не постоји, угашен.

CW.CM –  Не постоји, угашен.

CO.BE – Не постоји, угашен.Више информација овде.

CX.CC – Постоји, банован од стране Гугла, сам сајт се веома споро учитава (бар мени).

Постоји и још неколико мање позантих сервиса који су блокирани од стране Гугла, попут bz.cm. Приступ горе поменутим доменима блокирају и многи антивирусни пакети.

Блокирање наведених домена је (делимично) оправданo, али је питање и колико је ефикaсно. Сада су малициозни сајтови премештени на више других домена, где их је доста теже конторлисати и блокирати. Све је то било доста лакше док су сајтови били на пар добро познатих места. А корисници који су развили свој сајт и освојили добру позицију у Гугл претрази сада могу или да се надају да ће их неко пронаћи путем Бинга и Јахуа, или да пређу на неки други бесплатни или плаћени сервис.

Што се тиче .tk домена, мислим да корисници немају разлога за бригу, то је ипак TLD једне државе, и ако се блокира то би био лош потез Гугла.

У сваком случају, ко планира неку озбиљнију активност на интернету, купиће неки од „правих“ домена попут com, net, org, rs итд. Цене су данас изузетно прихватљиве и почињу од пар стотина динара годишње.

А са најавом ICANN-а о практично неограниченом броју gTLD домена, можемо бити сигурни да ће  и број оваквих сервиса скочити, и ситуација на овом пољу ће се драстично променити.

The post Бесплатни домени [2] appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/besplatni-domeni-2/feed/ 3
[PHP] Једноставна пагинација https://dzoni.net/php-jednostavna-pagiancija/ https://dzoni.net/php-jednostavna-pagiancija/#comments Sat, 10 Sep 2011 10:34:59 +0000 https://dzoni.net/?p=509 Ако програмирате у PHP, готово сигурно ћете једном доћи у ситуацију у којој је потребно велики број уноса из базе приказати на више страница.Ово је можда и најједноставнији начин да ово обавите.Обратите пажњу и на коментаре у самом коду, могу вам пружити корисне информације. Не заборавите да направите повезивање са базом пре него што почнете. … Настави са читањем [PHP] Једноставна пагинација

The post [PHP] Једноставна пагинација appeared first on Никола Томић.

]]>
Ако програмирате у PHP, готово сигурно ћете једном доћи у ситуацију у којој је потребно велики број уноса из базе приказати на више страница.Ово је можда и најједноставнији начин да ово обавите.Обратите пажњу и на коментаре у самом коду, могу вам пружити корисне информације.


Не заборавите да направите повезивање са базом пре него што почнете.
Прво „бројимо“ број уноса који постоје у бази, а затим одређујемо и колико ће се уноса приказивати на једној страни.Затим једноставним дељењем добијамо број страница.

//ukupan broj unosa u bazi//
$brojunosa = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM table")); 

//broj unosa koji ce se prikazivati po (jednoj) strani//
$prikaz = 5; 

//deljenjem ukupnog broja unosa i broja unosa koji će se prikazivati
// na jednoj strani izračunato je koliko će strana postojati
$strukupno = ceil($brojunosa/$prikaz); 

Ceil функција ће добијени резултат дељења заокружити на први већи број, тако да ћемо у случају да је број уноса 11 и када га поделимо са 5 добити 3 стране за приказ (уместо 2.2 које је немогуће приказати).Идемо даље…

Као што можете видети испод, захтеве за одређеном страницом ћемо добијати путем GET методе.Затим контролишемо добијену вредност, да се не би десиле грешке при наредним корацима: ако је захтевана страна неким случајем не псотоји (на пример постоји 10 страна, а захтевана је страна број 12), скрипти се говори да се прикаже последња страница.

$trenutnastr = $_GET['pagе'];

if ($trenutnastr < 1) {
$trenutnastr = 1;
}

elseif ($trenutnastr > $strukupno) {
$trenutnastr = $lastpage;
}

У ко́ду испод можемо видети MySQL операцију LIMIT помоћу које ограничавамо приказ уноса.Како посетилац бира страну, ми динамички одређујемо вредност ($poc) од које ће почети приказивање следеће групе уноса.Пример: LIMIT 10, 3 ће нам приказати ставке 11, 12, 13.Стринг $prikaz смо већ дефинисали на почетку.

$poc = ($trenutnastr - 1) * $prikaz; 
//-1 je neophodno da ne bi prikazali pogrešne unose na trenutnoj strani
//npr. bez ovoga bi na strani 4 prikazali unose za stranu 5

$result = mysql_query("SELECT * FROM tabela LIMIT $poc, $prikaz");

Испод израчунавамо претходну и следећу страну једноставним одузимањем или додавањем 1 на тренутну страну:

$prethodna = $trenutnastr - 1;

$naredna = $trenutnastr + 1;

Следи приказ саме пагинације, у којој морамо обратити пажнју на неколико елемената, у зависности од тога на којој се страни тренутно налазимо:

// ako smo trenutno na prvoj strani, u paginaciji ne prikazujemo
// link ka prethodnoj strani, jer ona ne postoji

if ($strukupno > $trenutnastr && $trenutnastr <= 1){
echo ("Strana &nbsp ". $trenutnastr ."&nbsp od &nbsp {$strukupno} &nbsp SLEDECA->   POSLEDNJA");
}

// ako nemamo dovoljno unosa u bazi da bi ih podelili na stranice, u paginaciji ćemo 
//prikazati samo to da postoji jedna jedina strana, a možete jednostavno 
//obrisati taj deo i ostaviti echo (""); da ne prikazujete ništa.

elseif ($trenutnastr == $strukupno && $strukupno == 1){
echo ("Strana   ". $trenutnastr ."  od   {$strukupno}   ");
}

// ako nismo ni na prvoj, a ni na poslednjoj strani prikazaćemo linkove
//i za prethodnu i za narednu stranu
elseif ($strukupno > $trenutnastr && $trenutnastr >= 1){
echo ("PRVA   <-PRETHODNA  Strana   ". $trenutnastr ."  od   {$strukupno}   SLEDEĆA->   POSLEDNJA");
}

// ako se nalazimo na poslednjoj strani, u paginaciji će biti prikazan samo
//link ka prethodnoj strani, jer naredna ne postoji
elseif ($strukupno == $trenutnastr){
echo ("PRVA   <-PRETHODNA  Strana   ". $trenutnastr ."  od   {$strukupno}   ");
}

Скрипту на делу можете видети на ОВОЈ страни.
Да би скинули цео пример, кликните ОВДЕ (величина: ~ 2 Kb, компресија: .ZIP).

Овај пример пагианције је могуће унапредити на пуно начина, уз мало вежбе можете додати drop box из ког посетилац може бирти страну, box у који посетилац може укуцати број стране који жели да посети, бројеве страна на које посетиоци могу да кликну…Могућности је доста.

The post [PHP] Једноставна пагинација appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/php-jednostavna-pagiancija/feed/ 13
10 корисних екстензија за Оперу [2] https://dzoni.net/korisne-ekstenzije-opera-2/ https://dzoni.net/korisne-ekstenzije-opera-2/#comments Tue, 30 Aug 2011 12:33:18 +0000 https://dzoni.net/?p=604 С обзиром да се број доступних екстензија (додатака) за Оперу попео на преко 800, мало ћу да освежим ову  листу коју сам направио још  у Јануару. Дакле, ево нових кандидата: 1.) Lightshoot Изузетно користан алат за прављење скриншота, тј. „хватања“ слике са екрана. Након инсталације додатка и малог програмчића који долази уз њега, можете чувати … Настави са читањем 10 корисних екстензија за Оперу [2]

The post 10 корисних екстензија за Оперу [2] appeared first on Никола Томић.

]]>
С обзиром да се број доступних екстензија (додатака) за Оперу попео на преко 800, мало ћу да освежим ову  листу коју сам направио још  у Јануару. Дакле, ево нових кандидата:

1.) Lightshoot

Изузетно користан алат за прављење скриншота, тј. „хватања“ слике са екрана. Након инсталације додатка и малог програмчића који долази уз њега, можете чувати слике на рачунару или их одмах окачити на imageshack,  едитовати у солидном онлајн едитору, послати на мејл, делити на друштвеним мрежама… Мане су што се не може променити сервер на који се аплодују слике, као и потреба да се инсталира додатни софтвер (поред саме екстензије) да би радио. У сваком случају, непроцењив је ако имате потребу за честим хватањем скриншотова.

2.) Translator

Као што само име каже, преводилац. Једноставно маркирајте део текста који би да преведете и кликните на иконицу. Додатак по дифолту користи GoogleAPI за превод, мада можете одабрати и Bing, Promt и Pragma преводиоце.

3.) Facebook Preview

Ово је једна од екстензија за брзо бирање. Да подсетим, од верзије 11.50 је уведена могућност да се одређене информације приказују у ставкама у брзом бирању. Ова екстензија приказује број нотификација на најпопуларнијој друштвеној мрежи. Ту су и екстензије за приказ временске прогнозе, порука на гмејл сервису и још доста тога.

4.) Google+ Injector

Гугл већ дуже време  корисницима Опере  блокира неке функције својих сајтова , а то важи и када је у питању Г+, нове друштвене мреже. Ова екстензија додаје ЦСС и ЈС код који недостаје код Г+ страница. То у пракси значи да ћете моћи да видите нотификације, поље за брзо дељење садржаја, мени који недостаје итд.

5.) Ghostery

Алатка која детектује оне „невидљиве“ делове кода за праћење, аналитику, скрипте, тракере компанија попут Гугла, Фејсбука,  и преко 400 осталих. Дакле, можете видети ко је све заинтересован за ваше понашање на интернету. Помоћу  Ghostery можете блокирати нежељене скрипте и заштитити приватност.

6.) Unshorten

Сумњичави сте у вези скраћених линкова? Ова екстензија ће их вратити у старо стање, дакле приказаће оригиналне линкове какви су били пре скраћивања.

7.) Get Off My Lawn

Данас у оквиру скоро сваког сајта можемо наћи „делове“ друштвених мрежа попут Подели  и Лајк дугмета са Фејсбука, Гугл + 1 , Твит дугмета и многих других… Ако сте особа којој се баш и не допада читава идеја друштвених мрежа или желите само да склоните сво то смеће са екрана, ова екстензија духовитог назива је права ствар за вас. Уклониће виџете и дугмад набројаних сајтова (као и још неких), тако да више неће бити дугмића на све стране.

8.) Close duplicates

Кратко и јасно: помоћу ове екстензије затварте све дупликате тренутно отворених табова.

9.) Persistent Text

Сигурно вам се бар једном десило да у прегледачу попуњавате неку дугачку форму, и нешто се изненада деси (рачунар се ресетује, нестане интернет, програм се заглупи, случајно затворите таб…). Уз ову екстензију која их чува, ти подаци које сте унели неће бити изгубљени, већ ћете моћи да их видите при поновном отварању странице.

10.) Open in background with long press

Опција посебно корисна ако користите лаптоп: отварање странице у позадини при дугом притиску. После дужег коришћења, приметна је уштеда времена при обављању одређених задатака.

 

The post 10 корисних екстензија за Оперу [2] appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/korisne-ekstenzije-opera-2/feed/ 2
Зарада на интернету [2] https://dzoni.net/zarada-na-internetu-2/ https://dzoni.net/zarada-na-internetu-2/#comments Mon, 25 Jul 2011 17:43:41 +0000 https://dzoni.net/?p=572 Пар месеци после првог чланка (обавезно прочитајте и њега: линк), желим да представим још неке начине зараде које интернет нуди. Наравно, поново наглашавам: не радим ово да бих остављао afillitate линкове, наводио некога на неки сајт или регистрацију, и слично, већ да бих реално представио могућности зараде на интернету као и заблуде везане за њих. … Настави са читањем Зарада на интернету [2]

The post Зарада на интернету [2] appeared first on Никола Томић.

]]>
Пар месеци после првог чланка (обавезно прочитајте и њега: линк), желим да представим још неке начине зараде које интернет нуди. Наравно, поново наглашавам: не радим ово да бих остављао afillitate линкове, наводио некога на неки сајт или регистрацију, и слично, већ да бих реално представио могућности зараде на интернету као и заблуде везане за њих.

FOREX (Foreign Exchange) је међународно тржиште валута где се врши конверзија различитих валута на основу тренутне понуде и потражње. Све се обавља преко интернета, а за демо налоге (као и праве) се пријављујете код форекс брокера. У  почетку морате  учествовати у демо верзији система како би схватили све и вежбали, па тек затим са правим новцем ући на право тржиште. Није потребна велика почетна сума. Више информација о свему томе овде. Постоје и разне домаће и стране интернет заједнице посвећене форексу. Моје мишљење је да ово може бити добар извор прихода људима са претходним искуством у овој или сличним областима, као и да је проценат успешности прилично мали. Дакле, ако желите да уложите „прави“ новац, будите сигурни да знате шта радите.

Скраћивање линкова ово у ствари и није зарада самим скраћивањем, већ промовисањем тих скраћених линкова. То у пракси ради овако: отворите налог  на неком сервису за скраћивање линкова који нуди плаћање (Ad Fly, Linkbucks, Ity.im, Lnk.co итд.), скратите адресу неког сајта  и остављате тај скраћени линк где год замислите, тако да ће кад неко кликне на њега прво појавити реклама, па након неколико секунди и страница чију сте адресу скратили (или банер на врху те странице, у зависности од тога шта сте изабрали приликом скраћивања линка). За тај клик ви добијате одређену (веома малу) количину новца, која зависи од тога из које је земље посетилац који је кликнуо линк (западне државе-већа исплата по клику). С обзиром да вам је потребно мноогоо кликова да би зарадили један једини долар, нема много смисла радити ово осим ако немате неки ефикасан начин на који би промовисали своје линкове широком кругу људи.

Зарада uploadom са опцијом попуњавања анкете. Као што сам помињао у прошлом чланку,  неки сервиси за дељење фајлова (Hotfile, RapidShare, MegaUpload итд.) нуде опцију да пошаљете фајл на њихов сервер, и да вам они плате за сваки пут кад тај фајл неко скине. Ово је мало другачији начин, ко жели да скине фајл мора да попуни анкету. Дакле, акценат није на самом uploadu већ на томе да анкета буде попуњена (због тога је и ограничење за максималну величину послатог фајла само 200 мегабајта). Предност овог начина је то што се постижу далеко веће исплате него што је то случај са класичним сервисима. Постоји више сајтова који се баве овим, један од најпознатијих је ShareCash.

Зарада uploadom слика ради у ствари тако што ви неке слике (фотографије, било шта) пошаљете на сервер и делите их по друштвеним мрежама, форумима или било где другде. Плаћа се обично по 1000 приказа те слике. Дакле, циљ је да их што више људи прегледа. Обратите пажњу, неки од ових сервиса су бановани на доста форума. Неки од познатих сајтова који нуде овај начин зараде су Shareapic i Imagetwist.

Начини исплата на већини сервиса су следећи: PayPal (на жалост, још увек није могуће за Србију, па морате користити алтернативне методе), AlertPay и/или MoneyBookers.

Као и увек, морам да напоменем да пре него што одлучите да се пријавите на неки од наведених сајтова и правите профит, обавезно проверите искуства других људи. Неретко се дешава да сајт не исплаћује новац, или се брзо угаси. Зато – Гуглајте…

 

The post Зарада на интернету [2] appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/zarada-na-internetu-2/feed/ 1
Google+ алати https://dzoni.net/g-plus-tools/ https://dzoni.net/g-plus-tools/#respond Sun, 10 Jul 2011 08:37:49 +0000 https://dzoni.net/?p=506 После десетак дана проведених тестирајући нову друштвену мрежу Гугл Плус, и одличних  утисака и закључака о истој, хоћу да вам представим неке алате који могу да олакшају коришћење нове мреже и да уштеде време:  Gplus.to је сајт на ком можете скратити  линк  вашег Г+ профила. Пример: оригинални линк: https://plus.google.com/u/0/102392022714924202659/posts – после скраћивања постаје: gplus.to/johnnynt. Веома … Настави са читањем Google+ алати

The post Google+ алати appeared first on Никола Томић.

]]>
После десетак дана проведених тестирајући нову друштвену мрежу Гугл Плус, и одличних  утисака и закључака о истој, хоћу да вам представим неке алате који могу да олакшају коришћење нове мреже и да уштеде време:

 Gplus.to је сајт на ком можете скратити  линк  вашег Г+ профила. Пример: оригинални линк: https://plus.google.com/u/0/102392022714924202659/posts – после скраћивања постаје: gplus.to/johnnynt. Веома корисно приликом дељења линка профила пријатељима. Ту су још овај и овај сајт, са истом наменом.

 

Google+ Statistics На овом сајту можете видети рангирање чланова Плуса према броју пратилаца и према броју људи у круговима. Наравно, можете пронаћи и себе, кликом на next page  у доњем левом углу. Ако се пријавите помоћу свог Г+ id броја, могуће је пратити кретање броја пријатеља и пратилаца вашег профила током времена. Убедљиво први по броју људи који су га додали у своје кругове је Mark Zuckerberg (или како волим да кажем: Шећерберг). Један занимљив детаљ је и однос броја корисника мушког и женског пола: 87% : 11%.

 ДОДАТО 13.07: Find People on Plusсајт поред могућности да нађете људе према њиховом имену, статусу везе, локацији, занимању итд. нуди и доста интересантних статистичких података представљених графиконима. Веома занимљиво, препоручујем да погледате.

 

 Додаци за прегледаче вам могу олакшати приступ неким опцијама у Плусу, преводити постове, зумирати фотке, једноставно речено-олакшати живот. Овде ћу навести само неке: Google+ Manager за FF (Г+ мени, скраћивање линкова, тастатурне пречице за лакше приступање многим странама у Г+), Facebook Friend Exporter за Chrome (можете сачувати своје контакте са Фејбука, за сада не ради јер је блокиран од стране Фејсбука, али најављено је да ће то бити поправљено),Google+Facebook за Chrome, FF и IE (омогућава да видите свој Фејсбук стрим унутар Плуса), Surplus за Chrome (доста корисних функција, између осталог и приказ Г+ нотификација на десктопу), Google+ за Оперу (приказ мобилне верзије сајта у Опери). Поред ових, постоји још доста додатака који обављају неке специфичне задатке, али о њима у неком другом чланку.

 

Google Takeout Као што се из назива да закључити, ово је Гуглов алат, којим можете сачувати контакте и кругове из Плуса, а поред тога можете „извући“ и мејлове и контакте из Гмејла, албуме из Пикасе, податке из Buzz-a, податке са стрима… Веома користан алат и за сваку похвалу је омогућавање корисницима да своје податке и контакте сачувају и користе у неке друге сврхе.

Google Plus Invitations Сајт је замишљен као заједница чији ће чланови помагати једни другима да добију позивницу за Гугл плус. Ту би требало и да буду новости о Г+ пројекту, као и савети.

Migratr
Програм уз чију помоћ можете једноставно и брзо премештати ваше фотографије и галерије са  10 различитих сајтова на Гугл плус, а можете вршити трансфере и између свих подржаних сајтова, све то у 6 једноставних корака.

Бесплатне +1 иконице Неколико одличних икона које можете бесплатно користити у некомерцијалне сврхе.А овде можете наћи и бесплатне векторе.

То су неки најзначајнији сервиси и алати којима се можете бесплатно служити. С обзиром на то да је Г+ тек започео своје битисање на интернету и у нашим прегледачима, не сумњам да ће се временом број сајтова, апликација, додатака нагло повећавати.

The post Google+ алати appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/g-plus-tools/feed/ 0
Google+ https://dzoni.net/google-plus/ https://dzoni.net/google-plus/#respond Fri, 01 Jul 2011 14:21:00 +0000 https://dzoni.net/?p=446 Гугл нас је пре пар дана изненадио лансирањем нове друштвене мреже под именом Google+. На овом пројекту се већ дуже време ради, а можда се нова друштвена мрежа могла наслутити избацивањем +1 дугмета крајем марта ове године. Регистрација тренутно није могућа, с обзиром да је сајт сада у затвореној бета фази,  али је могуће слање … Настави са читањем Google+

The post Google+ appeared first on Никола Томић.

]]>
Гугл нас је пре пар дана изненадио лансирањем нове друштвене мреже под именом Google+. На овом пројекту се већ дуже време ради, а можда се нова друштвена мрежа могла наслутити избацивањем +1 дугмета крајем марта ове године. Регистрација тренутно није могућа, с обзиром да је сајт сада у затвореној бета фази,  али је могуће слање позивница (више о томе прочитајте у овом чланку).

Пре свега, свако ко тврди да ова мрежа није замишљена као директан конкурент и „убица“ Фејсбука – лаже.

Прво што можемо уочити након логовања је почетна страна са стримом који подсећа на онај са Фејсбука, али већ ту можемо видети и суштинску разлику ове две мреже: на „Плусу“ можете одредити  кругове људи са којима желите нешто да поделите, а на Фејсбуку све што делите, доступно је свим вашим контактима.

Изглед почетне стране (кликни да увећаш)

Наравно, поред овога ту има још новина које могу значајно утицати на људе да се определе баш за ову друштвену мрежу, уместо до сада неприкосновеног Фејсбука. Погледајмо неке најзначајније ставке које Плус чине оригиналним:

 

Додавање пријатеља у круг (кликни да увећаш)

Кругови

Како кругови у пракси функционишу? Рецимо да имате неколико врста контаката са којима делите разне ствари: познаници, пријатељи, колеге са посла и породица.Рецимо и да имате неке фотке са породичног окупљања које би желели да поделите само са члановима уже и (или) шире породице. То ћете веома једноставно урадити кликом на жељени стрим, и објавом садржаја на исти. Наравно, пре тога морате у одговарајући круг додати жељене пријатеље (сл.2). Можете имати огроман број кругова, као и пријатеља у њима, можете им давати имена по жељи,  брисати их…

 

 

Састајалишта (hangout)

Састајалиште има потенцијал да постане одличан групни видео чет. Када први пут уђете у видео чет (преко дугмета са десне стране сајта), апликација ће вас питати за дозволу да се инсталира на ваш рачунар. Након кратке инсталације, све је спремно за чет. Како он у ствари ради? Када сте спремни за чет, и притиснете дугме „Позови“, на ваш стрим се аутоматски постави објава која говори свим вашим пријатељима да сте ту и да сте спремни за видео чет, и присутни ће вам се придружити. Овим се уклања потреба да уговарате састанке пре доласка на групни чет. Али ту има још доста могућности. У истом прозору можете пустити неки YouTube видео и коментарисати га заједно са пријатељима. Можете искључити звук и укључити класичан текстуални чет. Ово су само неке од могућности овог чета, којих ће сигурно бити још док цео пројекат изађе из бета фазе. Тренутно је све веома нестабилно и можете искусити непријатне сметње током видео/аудио чета, а некада нећете ни успети да се повежете.

Позив за видео чет на стриму

 

Варнице (Sparks)

Овде можете да изаберете и пратите жељене чланке из области које вас интересују. Такође са истог места можете и да их поделите на жељеном стриму. Изабране ствари ће увек бити доступне са леве стране екрана, одмах испод листе стримова. Занимљив начин за откривање садржаја.


Изглед (кликни да увећаш)

 

Фотографије

Таб са фотографијама доноси приказ свих фотографија из свих кругова пријатеља. Наравно, приказују се само албуми чији је власник дозволио преглед. Ту је и могућност креирања албума и аутоматског слања фотографија на плус чим их направите телефоном.

Изглед стране (кликни да увећаш)
.

+1 дугме

Као што рекох на почетку, ово није новина, дугме постоји већ неко време. Оно је еквивалент „Like“ дугмету са Фејсбука, само што са Гугловим решењем можете оцењивати и сајтове директно из претраге, и тако ће људи који имају ваш контакт у Gmail контактима моћи да виде ваше препоруке за одређене сајтове. Ова вест је остала затрпана под гомилом вести о Гугл Плус, можете је прочитати овде, а ја ћу о томе више писати у неком од наредних чланака.

 

Ово су неке најзначајније могућности нове друштвене мреже. Наравно, у бети се при коришћењу истог може наићи на грешке и багове, поготово код  чета, али све је то нормално за ову фазу развоја. Морам напоменути да је доступна и апликација за Андроид, путм које можете, према речима твораца, лако и ефикасно користити Плус.

Иако је незахвално доносити закључке и прогнозе на основу бете, могу рећи да бих ја, а и многи који су пробали Плус, могли да заменимо ово за Фејсбук. Јер поред лепшег (по мени али ово је ствар укуса) интерфејса, ова мрежа исправља сигурносне пропусте Фејсбука и баш то је карта на коју Гугл игра. Изостављањем разних игара,  апликација,  и осталих „спамоликих“ ствари са Фејсбука, Плус ће привући озбиљније кориснике којима недостатак тога у ствари одговара.

Али на крају ће време показати да ли је ово још један Гуглов фејл у сфери друштвених мрежа или је „убица Фејсбука“.А највероватније је да ће бити нешто између…

The post Google+ appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/google-plus/feed/ 0
Опера 11.50 https://dzoni.net/opera1150/ https://dzoni.net/opera1150/#respond Wed, 29 Jun 2011 11:10:37 +0000 https://dzoni.net/?p=439 Јуче је стигла нова, финална верзија Опере 11.50, па да видимо шта ново доноси.Инсталација тече уобичајено, ако радите апдејт, сви подаци из старе верзије ће бити сачувани. При првом покретању уочљиве су козметичке промене у корисничком интерфејсу. Дугмићи за све опције су редизајнирани и поједностављени, благо је измењена и шема боја. На табу брзог бирања … Настави са читањем Опера 11.50

The post Опера 11.50 appeared first on Никола Томић.

]]>
Јуче је стигла нова, финална верзија Опере 11.50, па да видимо шта ново доноси.Инсталација тече уобичајено, ако радите апдејт, сви подаци из старе верзије ће бити сачувани.

При првом покретању уочљиве су козметичке промене у корисничком интерфејсу. Дугмићи за све опције су редизајнирани и поједностављени, благо је измењена и шема боја.

На табу брзог бирања може се видети да се радило на механици покретања ставки, тако да је сада ређање по жељеном редоследу лакше.Додате су и такозване екстензије за таб брзог бирања, тако на пример преко тог таба можете видети не само обележене странице, већ и какво је тренутно време у одређеном месту, сат, можете пратити стање на берзи или омиљеном форуму (има ли нових порука) итд. Све ово је на први поглед корисно, али ако у брзом бирању имате доста ставки и оне се смање, ове екстензије губе смисао јер једноставно неће бити довољно уочљиве. Али у сваком случају, ово је корак даље што се тиче брзог бирања, јер више нисте ограничени само на статичне елементе као код осталих прегледача.

Приказ Опере и инсталираних екстензија
Приказ Опере и инсталираних екстензија за брзо бирање

Мој субјективни осећај приликом сурфовања је да се неке странице отварају заиста много брже него у старој верзији. То сам прво приметио на Твитеру, а затим и на многим другим сајтовима (нпр. Хотмејл). Опера опет није изневерила кориснике што се овога тиче, будући да  свака верзија постиже све боље и боље резултате што се тиче брзине.

Додавање екстензија у брзо бирање
Додавање екстензија у брзо бирање

Са навигационе линије је по дифолту уклоњено дугме Home тако да ћете ручно морати да га вратите (вероватно је ово учињено ради постизања веће прегледности исте). За оне који не знају како, поступак је следећи: десни клик на toolbar па Customize>Apperance>Buttons па изаберете Browser и са десне стране међу иконицама имате и Home  икону коју једноставно превучете тамо где је некад и била.

Опера Линк, као што знате  може да синхронизује и чува ваше букмаркове, белешке, брзо бирање и друге информације. Опера је изашла у сусрет корисницима па је на ту листу додала и лозинке, сада их је могуће потпуно безбедно чувати и синхронизовати на њиховим серверима.

Поред наведених, нова Опера садржи и низ других, мањих промена и исправки (можете их све видети овде).

Опера наставља са традицијом избацивања бржих верзија са новим стварима које могу да допринесу удобности у раду, као и функционалности. Не сумњам да ће се ова традиција и у будућнсоти наставити.

The post Опера 11.50 appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/opera1150/feed/ 0
Фортумо-смс наплата https://dzoni.net/fortumo/ https://dzoni.net/fortumo/#comments Thu, 16 Jun 2011 10:32:34 +0000 https://dzoni.net/?p=425 ИНФОРМАЦИЈЕ У ОВОМ ЧЛАНКУ ВИШЕ НИСУ АКТУЕЛНЕ, ЗА ОБЈАШЊЕЊЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВАЈ ЧЛАНАК И ВИДЕО Ако имате идеју или већ реализован пројекат, а не знате како да наплатите своје услуге, добар избор може бити наплата путем СМС порука. Једна од фирми која пружа такве услуге је и Фортумо. Одлучио сам да о њему пишем јер сам … Настави са читањем Фортумо-смс наплата

The post Фортумо-смс наплата appeared first on Никола Томић.

]]>
ИНФОРМАЦИЈЕ У ОВОМ ЧЛАНКУ ВИШЕ НИСУ АКТУЕЛНЕ, ЗА ОБЈАШЊЕЊЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВАЈ ЧЛАНАК И ВИДЕО

Ако имате идеју или већ реализован пројекат, а не знате како да наплатите своје услуге, добар избор може бити наплата путем СМС порука. Једна од фирми која пружа такве услуге је и Фортумо. Одлучио сам да о њему пишем јер сам ја лично до сада имао само позитивна искуства и на основу  тог искуства га препоручујем.

лого

За оне који нису упознати са читавим концептом СМС плаћања, оно ради по систему: особа шаље СМС са одређеним текстом на кратки број (четвороцифрени), скида му се кредит, и добија повратну поруку са информацијом. Та повратна порука може бити било шта – лозинка за приступ сајту, типови за кладионицу, хороскоп, нека информација. Укратко – било шта што би та особа желела да плати.

Фортумо тренутно нуди 4 врсте услуга, које можете видети на овом линку. Па да кажемо понешто о њима.

 

1. ) Mobile Payments / Premium SMS API

Овај сервис вам нуди класичан начин плаћања за информацију (који сам навео горе), који се остварује помоћу једноставног  PHP API-а. На сајту можете пронаћи најједноставнију PHP скрипту која уз минималне измене може пружати базичне услуге СМС сервиса (линк). Са основним познавањем PHP-a и хостингом на који би поставили скрипту, можете корисницима пружати информације о кладионичарским прогнозама, времену или било чему другом. Уз мало више познавања PHP-a можете направити нпр. хороскоп или чак и систем за регистровање чланова на сајт (уз MySQL базу). Могућности су велике, регистрацију можете направити практично за било шта.

 

2.) Pay-by-Mobile Widget

Према  Фортуму, ово је „Сервис за продају виртуелних добара у онлајн играма, апликацијама, друштвеним мрежама“. Такође је потребно мало знања PHP-a. Многе онлајн free-to-play игре користе овај начин продаје виртуелних добара (виртуелни новац, злато, оружје итд. једном речју-мокро трансакције) да би се издржавали или увећали приходе.

 

3.) In-App Payments for Android

Ако сте програмер,  и бавите се израдом апликација за Андроид платформу, овај сервис вам може помоћи да мобилну наплату убаците директно у своју апликацију. Опет, ту је наплата игара (или наплата за неке ствари у игри), наплата коришћења неких могућности програма, и овде су бројне шансе за уновчавање резултата свог рада. Најбоље је што је куповина овим путем веома брза, може бити сведена на свега 2-3 корака.

 

4.) SMS-info

Прво да напоменем да овај сервис није омогућен у Србији, дакле, не можете га активирати за Србију. У основи, ово је поједностављена верзија првог сервиса који сам описивао, практично као да сте поставили и активирали ону семпл скрипту до које сам дао линк. Принцип је такође исти: корисник шаље СМС, добија повратну поруку са неком информацијом, и затим се у вашем контролном панелу на Фортумо сајту приказује садржај поруке (или вам стиже на мејл). Ово је веома лако урадити помоћу PHP-a, тако да и није нека велика штета што није омогућено и код нас.

 

Веома погодно код Фортума је то што је могуће да  своје сервисе понудите корисницима у 51 држави (за први сервис, та бројка износи 49). Ту су и све државе бивше Југославије, тако да ваши сервиси не морају бити ограничени само на Србију. Шта више, један сервис можете омогућити у свакој држави са списка.

Подела зараде се креће од 30% до 48% (што се тиче Србије).Ови проценти варирају у зависности од цене сервиса, што је сервис јефтинији за крајњег корисника, мањи је ваш проценат зараде, што је сервис скупљи за крајњег корисника, већи је и ваш проценат зараде. Проценти такође варирају и од врсте сервиса. Конкретне податке за сваку земљу можете наћи на овој страници. Да напоменем и то да се остатак новца дели између оператера и самог Фортума.

За крај да наведем да су у Србији подржана сва три оператера мобилне телефоније и да се исплата зарађеног новца може вршити путем сервиса PayPal, Moneybookers, Webmoney као и трансфером директно на ваш девизни рачун у жељеној банци (али ова опција ће вас коштати 8 еура). Исплату можете захтевати тек када зарадите више од 50 еура.

Као што већ рекох, због једноставности, добрих процената зараде, и  позитивног личног искуства, могу да вам препоручим Фортумо као добро решење за мобилну наплату у најразличитијим пројектима.

Иначе, ако се пријавите преко овог линка, добијате 5€ на рачуну као поклон за почетак.

EDIT 08.09.2011:   Ако немате искуства са PHP-om, хостингом, укратко подешавањем скрипти, погледајте ову сулугу:  easyf.biz којa вам олакшава баратање са   Premium SMS API сервисима.Укратко, нуди вам погодности PayForInfo сервиса који није могуће користити у Србији, Хрватској и још неким земљама.

The post Фортумо-смс наплата appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/fortumo/feed/ 74
Фејсбук и ти https://dzoni.net/facebook/ https://dzoni.net/facebook/#respond Mon, 06 Jun 2011 11:01:07 +0000 https://dzoni.net/?p=419 Овог пута вас нећу давити са смислом постојања самог Фејсбука и неких његових чланова који заслужују да постану жртве неке природне катастрофе. Оно чега многи корисници Фејса нису свесни је питање приватности. Познато је да према подразумеваним (аутоматским) подешавањима, ваше информације су доступне свима, док ви не одлучите да их у подешавањима сакријете од осталих … Настави са читањем Фејсбук и ти

The post Фејсбук и ти appeared first on Никола Томић.

]]>
Овог пута вас нећу давити са смислом постојања самог Фејсбука и неких његових чланова који заслужују да постану жртве неке природне катастрофе. Оно чега многи корисници Фејса нису свесни је питање приватности.

Познато је да према подразумеваним (аутоматским) подешавањима, ваше информације су доступне свима, док ви не одлучите да их у подешавањима сакријете од осталих чланова. Постоје и правила приликом пријављивања на сајт,  попут: ако се пријављујете са друге локације (рачунара), можете наићи на одређене провере, такође и ако погрешно укуцате лозинку пар пута,  ту је и верификација слањем поруке на мобилни телефон итд. То су све безбедносна правила која се односе на нападе од стране трећих лица (почевши од професионалаца, па до клинаца који би да испадну фаце у друштву). И сва она су углавном за просечног корисника гњаважа, али ипак су корисна са становишта безбедности налога и података.

Али можемо ли веровати да су наши подаци потпуно безбедни ако смо их поверили  једној компанији којој је (као и осталим) основни циљ профит?  Представићу то овако: рецимо да Фејсбук и интернет уопште не постоје. Ви једног дана седнете за сто, узмете пар листова папира и оловку и поченте да пишете: ваше име и презиме, датум рођења, место становања, школу у коју сте ишли, где радите и где сте радили, омиљене књиге, филмове, игре, имена чланова ваше породице, уже и шире родбине, ваша интересовања, садашње и бивше везе, цитате, личности којима се дивите итд. Напишите и све оно о чему сте ћаскали са пријатељима у последње време. Додајте и све ваше фотографије, фотографије ваше породице, другова, и напишите (обележите) на њима ко је ко… Додајте и ваше видео снимке.

Сада на гомили практично имате цео свој живот. Све то спакујте у једну фасциклу (или можда кутију :)) и однесите је у седиште неке комапније, ставите је на сто њеног председника/власника и реците му: „Ово можете користити на који год начин желите“. Језиво, зар не?

Да би боље схватили ово, позабавите се материјалом на овом линку и сами схватите каква овлашћења дајете њима. Занимљиве су неке ствари наведене овде.Да издвојим овај део:

„Ми никада не делимо твоје личне податке са нашим оглашавачима. Facebook’s ad targeting is done entirely anonymously. If advertisers select demographic targeting for their ads, Facebook automatically matches those ads to the appropriate audience. Advertisers only receive anonymous data reports.“

Колико је ово тачно? Прочитајте ову вест, која се недавно појавила у свим медијима: линк и размислите: ово „цурење“ је открила трећа страна (Symantek), колико је још таквих инцидената било за које не зна нико осим администрације Фејсбука? Колико би неко платио (или колико је неко већ платио) за такве информације, не само у маркетиншке сврхе? Да не идем даље са нагађањима, схватате шта желим да кажем.

Потребно је корисницима Фејсбука скренути пажњу на нешто о чему можда никада пре нису ни размишљали. Размислите, док седите и безбрижно ћаскате и лајкујете статусе, ко вас посматра и искоришћава за стицање велике количине новца (а можда и за задовољавање својих воајерских фантазија 🙂 ).

Фејсбук

 

The post Фејсбук и ти appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/facebook/feed/ 0
Споменик Тесли-Tesla Coil https://dzoni.net/tesla-coil/ https://dzoni.net/tesla-coil/#comments Thu, 12 May 2011 18:41:15 +0000 https://dzoni.net/?p=392 Иако је била актуелна још пре пар година, ова идеја се у задње време поново провлачи по медијима. Идеја је да се у част Николе Тесле сагради својеврстан споменик који би био достојан њега и који би привлачио велики број посетилаца (детаљније о изгледу и концепту овде и овде). Када сам је први пут чуо, … Настави са читањем Споменик Тесли-Tesla Coil

The post Споменик Тесли-Tesla Coil appeared first on Никола Томић.

]]>
Иако је била актуелна још пре пар година, ова идеја се у задње време поново провлачи по медијима. Идеја је да се у част Николе Тесле сагради својеврстан споменик који би био достојан њега и који би привлачио велики број посетилаца (детаљније о изгледу и концепту овде и овде).

Теслина кула
Ово је Теслина кула (или Варденклиф кула) која се налазила на Лонг Ајленду у САД и користила је Тесли за извођење експеримената са бежичном трансмисијом телефонских сигнала и електричне енергије.По узору на њу би требало да буде направљен модеран споменик у Београду.

Када сам је први пут чуо, ова идеја ми је деловала ок. Саградимо нешто модерно, нешто што је достојно Николе Тесле, нешто што није обичан камени споменик. Али мисли су ми кружиле око последње две ставке. Као што видите на линковима које сам оставио изнад, та кула би требала да буде савремена творевина и да има научни и технолошки предзнак а и да буде на неки начин корисна.

На страну то где, када, од чијих пара и да ли ће се уопште правити, право питање је да ли ће она пратити идеју и да ли ће имати неку праву, употребну вредност? Јесте да ће овај огромни лајт-шоу донети приходе од туризма и постати значајна атракција у овом делу Европе, али хоће ли имати нешто што ће конкретно помоћи људима? Једино што ми звучи слично томе је тај научно-иновациони центар (а знајући како се у Србији отаљава посао, и то врло лако може бити изостављено).

Теслин трансформатор
Теслин трансформатор

Као што већ рекох на једном форуму, Тесла својим изумима није желео да импресионира рају својим изумима, већ да им помогне. Идеја „џиновски шиљак на који је набодена огромна бљештава диско кугла која ће привући пажњу“ се баш и не уклапа у неко моје схватање генија Тесле. Штавише, чини ми се да се овај концепт и не разликује превише од концепта „вееелики камени споменик“. Може имати разне предајнике, ресторане, лајт шоу и сл.Или комбинацију тих елемената. Али све је то мање-више већ виђено.

Ово не би смело да постоји само да би гомила туриста жељних атракције на тренутак били импресионирани а већ следећег се дохватили фото-апарата и шкљоцали, како би после могли да их окаче на Фејсбук и хвале се пријатељима. Или да би их због те атракције навукли на роштиљ, ракију и кајмак у оближњи ресторан.

Ја немам идеју ШТА би и КАКАВ би овај „споменик“ требао да буде да би био достојан Николе Тесле и да би одражавао његове жеље и интелект, али скоро сам сигуран да то није ово џиновско чудо, које ми сада изгледа некако „кичасто“. Можда би било још  скупље смислити и направити нешто ЗАИСТА оригинално и од опште користи народу, али би то био прави начин да се ода почаст једном Николи Тесли.

А можда сам ја само нереалан и превише очекујем… 🙂

 

The post Споменик Тесли-Tesla Coil appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/tesla-coil/feed/ 1
Microsoft купује Skype https://dzoni.net/microsoft-kupuje-skype/ https://dzoni.net/microsoft-kupuje-skype/#respond Tue, 10 May 2011 10:12:51 +0000 https://dzoni.net/?p=386 Јуче у току дана је Вол Стрит Журнал пренео да постоји могућност да MS изврши највећу своју највећу аквизицију до сада – да купи Skype за 8.5 милијарди долара. Данас је та информација потврђена од стране неименованих извора, а актери би требало сутра да изађу у јавност са званичном потврдом о куповини. Да напоменем да … Настави са читањем Microsoft купује Skype

The post Microsoft купује Skype appeared first on Никола Томић.

]]>
Јуче у току дана је Вол Стрит Журнал пренео да постоји могућност да MS изврши највећу своју највећу аквизицију до сада – да купи Skype за 8.5 милијарди долара. Данас је та информација потврђена од стране неименованих извора, а актери би требало сутра да изађу у јавност са званичном потврдом о куповини.

Да напоменем да Skype тренутно има дуг од око 680 милиона долара, али и то да има базу од 663 милиона регистрованих корисника.

Претходно су кружиле гласине да су за куповину заинтересовани гиганти попут Google и Facebook, али никакви конкретни кораци нису предузети.

А шта би корисници могли да очекују? По мом мишљењу, ова куповина ће корисницима ићи на руку, софтвер би требао да буде визуелно и функционално побољшан имајући у виду знање и програмере које MS поседује. Према неким коментарима, негативна последица ове куповине  би можда могло бити укдање подршке за неке платформе (Mac, Linux), али ја лично не верујем да би себи смањивали потенцијално тржиште.

За сада су у оптицају разне претпоставке и теорије, али шта ће заиста донети највећа куповина у историји MS-a рећи ће време.

Коришћени извори:

All things digital

This Is My Next

 

The post Microsoft купује Skype appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/microsoft-kupuje-skype/feed/ 0
Сопствена друштвена мрежа-Community Builder https://dzoni.net/community-builder/ https://dzoni.net/community-builder/#respond Sat, 30 Apr 2011 18:56:47 +0000 https://dzoni.net/?p=371 Добро је познато да би интернет какав данас познајемо био потпуно другачији и доста мање занимљив већини корисника када не би постојале друштвене мреже.  Ако имате свој веб сајт рађен у Joomla CMS-у, а желите да  проширите функционалност и додате елемент друштвеног повезивања, овај додатак може бити прави избор за вас. Актуелна верзија овог додатка … Настави са читањем Сопствена друштвена мрежа-Community Builder

The post Сопствена друштвена мрежа-Community Builder appeared first on Никола Томић.

]]>
Добро је познато да би интернет какав данас познајемо био потпуно другачији и доста мање занимљив већини корисника када не би постојале друштвене мреже.  Ако имате свој веб сајт рађен у Joomla CMS-у, а желите да  проширите функционалност и додате елемент друштвеног повезивања, овај додатак може бити прави избор за вас. Актуелна верзија овог додатка је 1.4.14, а можете га преузети одавде (потребна је бесплатна  регистрација). Community Builder  је бесплатан, као и добар део додатака за проширивање функционалности, у случају да иамте у плану озбиљније пројекте.

Самим процесом иснталације се нећу бавити овде, јер се на сајту и целом интернету могу наћи квалитетни туторијали који се баве тим. Само ћу да напоменем да се Community Builder на ваш сајт инсталира као компонента (што је и логично).

25

Након успешне инсталације, у административном делу додатка можемо приметити 7 категорија:

Под User Management, као што се да претпоставити, можемо видети све регистроване кориснике, брисати их, мењати информације, итд.

Tab Management – је можда и најважнији део административног панела, путем њега вршите додавање и уклањање „табова“ са корисничког профила, њихово распоређивање на страни, груписање, подешавање… Наравно, и када додате нови плагин за Community Builder овде ћете моћи да одредите ккао ће се приказивати.

Field Management – лакше ћете схватити шта је ово ако вам кажем да је свака информација на табовима је приказана у једном пољу. Овде можете подешавати не само поља на корисничном профилу, већ и на регистрационој форми. Можете одредити да ли ће се приказивати приликом претраге, да ли је обавезно попунити их, тип поља, шта све можете унети у њих…

List Management – овде креирате изглед списка чланова, имате опцију да претрага на сајту филтрира чланове према многобројним параметрима, а одређене групе чланова могу бити искључене из претраге.

Plugin Management – у Community Builder можете додавати плагинове као и у самој Joomla. Процес је скоро исти.Такође, додаци овде могу бити активирани и деактивирани, подешавана права приступа итд.

Tools – алати помоћу којих можете повремено конторлисати структуру базе података и отклањати евентуалне грешке. Корисна је и опција учитавања sample (тест) података у CB, како би одмах на почетку лакше схватили функционисање и изглед додатка.

Configuration – овде се врше нека основна подешавања типа формат корисничког имена, подешавање процеса регистрације, и још доста битних опција уз помоћ којих прецизно можете подесити вашу друштвену мрежу.

Пример 2

Све у свему, са CB можете правити једноставније  као и нешто сложеније друштвене мреже, све зависи од времена које ћете (и које можете) посветити прецизном подешавању, проналажењу одговарајућих додатака и сл. Такође ако желите да сајт изгледа баш онако као сте замислили, утрошићете мало више времена на дизајн, измену цсс фајлова и слично. Наравно, постоји софтвер са којим ћете потрошити много мање времена него са CB (типа JomSocial и слична решења), али морамо узети у обзир да је CB у великој предности по питању цене.

 

The post Сопствена друштвена мрежа-Community Builder appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/community-builder/feed/ 0
Quixey-претраживач апликација https://dzoni.net/quixey/ https://dzoni.net/quixey/#respond Thu, 14 Apr 2011 18:16:31 +0000 https://dzoni.net/?p=334 Пре пар дана сам на Твитеру наишао на информацију о овом новом претраживачу који је још увек у бета фази. Иако ме информација није много заинтересовала (јер последњих година разни претраживачи интернета расту као печурке после кише) одлучио сам да бацим поглед… Испоставило се да није упитању стандардни претраживач, већ-претраживач апликација (илити програма). Вероватно сте … Настави са читањем Quixey-претраживач апликација

The post Quixey-претраживач апликација appeared first on Никола Томић.

]]>
Пре пар дана сам на Твитеру наишао на информацију о овом новом претраживачу који је још увек у бета фази. Иако ме информација није много заинтересовала (јер последњих година разни претраживачи интернета расту као печурке после кише) одлучио сам да бацим поглед…

Лого

Испоставило се да није упитању стандардни претраживач, већ-претраживач апликација (илити програма). Вероватно сте (као и ја) помислили: Зашто бих тражио програме путем овога, ту је стари добри Гугл? Е у томе је фора: Quixey је направљен да би тражили апликације тако што укуцате каква апликација вам је потребна.То је такозвано функционално претраживање (илити функционална претрага).

Како то изгледа у пракси?

У поље за претрагу је потребно укуцати која би била намена програма који тражите, нпр:  convert video files,  listen online radio, take screenshot…

Након клика на „Search“ дугме добићете резултате претраге али „на гомили“, то јест биће приказане  апликације  за све платформе. Одабиром жељене платформе са леве стране, приказаће се програми само за њу. Такође можете филтрирати и апликације које се плаћају и оне бесплатне.

Приказ резултата претраге
Приказ резултата претраге

Тренутно су поптпуно покривене Android и iPhone/iPad апликације (и нове се редовно додају), а поприлично је добра покривеност и осталих платформи: Windows, Linux, Mac оперативни системи као и још неки мобилни оперативни системи: Symbian, Windows Mobile, BlackBerry… Могуће је претраживати чак и додатке (add-ons) за прегледаче Firefox и IE.

Иако је још у бета фази, овај пројекат делује заиста интересантно. По речима једног од  оснивача тек око 5% посла је готово, али досадашњи резулатати су изузетно добри.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Q9SwssryYVM

Термини за претрагу се, наравно, уносе на енглеском језику (надам се да ће у будућности постојати нека врста локализације). Приметио сам да је у великој већини случајева нађено баш оно што сам тражио, иако је у ретким случајевима избацивао мало чудне резултате. Али сигуран сам да ће се то до званичне верзије поправити.

За тестирање  се можете пријавити на сајту (линк) али као што (можда) видите, бета тестирање је транутно затвореног типа и подељено је првих 500 налога (био сам брз :D). Ипак, и даље се можете пријављивати, најавили су да ће ускоро делити нове „пропуснице“.

Видећемо каква ће бити финална верзија, али и ова бета обећава да ће проналажењње апликација у будућности тећи веома лако.

 

The post Quixey-претраживач апликација appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/quixey/feed/ 0
FileZilla FTP клијент https://dzoni.net/filezilla/ https://dzoni.net/filezilla/#respond Mon, 11 Apr 2011 18:01:24 +0000 https://dzoni.net/?p=288 Ако сте се икада интересовали за веб дизајн и програмирање, сигурно сте чули за појмове FTP (file transfer protocol) и HTTP (hyper text transfer protocol). HTTP се користи за пренос тзв. хипер текста којим се пише код странице и њим се не могу преносити неке друге ствари попут видео снимака, музике и многе друге врсте … Настави са читањем FileZilla FTP клијент

The post FileZilla FTP клијент appeared first on Никола Томић.

]]>
Ако сте се икада интересовали за веб дизајн и програмирање, сигурно сте чули за појмове FTP (file transfer protocol) и HTTP (hyper text transfer protocol). HTTP се користи за пренос тзв. хипер текста којим се пише код странице и њим се не могу преносити неке друге ствари попут видео снимака, музике и многе друге врсте докумената. Ту на сцену ступа FTP. У веб дизајну, са њим се срећемо веома често- практично увек када је потребно послати било какве фајлове  на сервер хостинга.

Овде сам одлучио да вам представим један од тренутно најбољих FTP клијената: FileZilla.

httpv://www.youtube.com/watch?v=MhxaMxEr-bc

Као што можете видети на снимку, подешавање је веома једноставно и захтева унос неких основних информација за FTP приступ  серверу. Менаџер сајтова омогућава лако и брзо манипулисање великим бројем налога на различитим серверима.

Сам радни простор програма је подељен у 4 целине:  део у ком се у текстуалном облику  приказује статус повезивања и унете команде (конзола),  делови у којима се приказују структура фајлова и фолдера на локалном хард диску и серверу, и део за приказ фајлова који се тренутно преносе.

Као што сам већ рекао, куцање команди је некада био уобичајен начин за управљање фајловима и процесом преноса. Ово је и сада могуће урадити у FileZilla, само је потребно ићи десним кликом на конзолу (па Enter custom command…).

 

Рад са табовима је сјајан начин да у исто време радита са два или више сервера. Све што је потребно урадити је изабрати жељени налог из менаџера сајтова и изабрати да се отоври у новом табу. На овај начин штедите себи време, нпр. док пребацујете неки велики фајл на један сервер, не морате чекати да се тај трансфер заврши, већ одмах прелазите на рад са другим.


И подешавање дозвола је веома лако:  само изаберите фајл десним кликом и изаберите File permissions. А ако морате да кликнете на много фолдера да би стигли до жељеног фајла, ту је систем букмаркова (обележивача) који ће вам за сваки налог засебно приказати фајлове до којих желите брзо да дођете. Могуће је подесити и глобалне обележиваче (нпр. на сваком налогу да улазите у исти фолдер кад кликнете на облеживач). Када пребацујете неке велике фајлове којима треба доста времена да буду скинути или послати а желите у исто време да сурфујете интернетом, можете одредити колики проток ће програм користити, тј. ограничити проток да би ви могли несметано да обављате послове док се у позадини врши трансфер.

Важан детаљ је и могућност извоза и увоза ставки из менаџера сајтова и подешавања. Ово је итекако корисно када реинсталирате систем или сам програм. Ове ставке можете наћи под File менијем, а подаци се чувају у XML документу.

Програм је могуће скинути са следеће адресе: линк (око 4 МБ).

Као што можете и сами да видите, FileZilla значајно олакшава манипулисање већим бројем FTP налога и садржи велики број веома корисних опција са којима можете уштедети много живаца и времена. Ако се бавите веб дизајном ово је неизоставан алат који морате имати на свом рачунару.

 

The post FileZilla FTP клијент appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/filezilla/feed/ 0
Онлајн видео конверзија https://dzoni.net/konverzija/ https://dzoni.net/konverzija/#respond Mon, 21 Mar 2011 14:57:02 +0000 https://dzoni.net/?p=168 Желите да конвертујете видео снимак да би могли да га користите на мобилном телефону и осталим  преносним уређајима а не желите да се бакћете са разним пrограмима за конверзију? У следећем чланку можете видети уопредни приказ 4 најбољa сајта за онлајн конвертовање видео снимака. За упоређивање сам изабрао 8 параметара који представљају неке основне информације … Настави са читањем Онлајн видео конверзија

The post Онлајн видео конверзија appeared first on Никола Томић.

]]>
Желите да конвертујете видео снимак да би могли да га користите на мобилном телефону и осталим  преносним уређајима а не желите да се бакћете са разним пrограмима за конверзију? У следећем чланку можете видети уопредни приказ 4 најбољa сајта за онлајн конвертовање видео снимака. За упоређивање сам изабрао 8 параметара који представљају неке основне информације које би требало узети у обзир при одабиру жељеног сервиса.

Краћи опис параметара датих у табели:

Локално слање-могућност да на конвертовање шаљете фајлове са свог рачунара.
URL-конвертовање видео материјала са неког сајта (нпр. Youtube снимак итд.)
Величина фајла-максимална дозвољена величина улазног фајла
Улазни и излазни формати-број подржаних формата из којих се конвертује и у које се конвертује
Подржани сајтови-сајтови са којих директно можете да конвертујете снимке
Чување снимака-време које ваши снимци које сте конвертовали могу остати на серверима и чекати да их скинете.После истека овог времена они се бришу.

Сви сервиси које сам овде навео нуде опције регистровања плаћеног налога. На њима имате више простора за складиштење материјала и време које је потребно за конвертовање је доста мање. Ако користите бесплатне погодности, будите спремни на мало дуже чекање да сервис заврши посао.

 

Media Converter.org

Овај сајт нуди једноставан и прегледан кориснички интерфејс у ком ће се свако лако снаћи. Са радом можете почети одмах, јер на овом сајту није потребна регистрација. Иако сам неколико пута покушавао са различитим форматима, сајт би при свакој конверзији избацивао грешку, тако да нисам могао да тестирам брзину рада. Ово је вероватно привремени проблем, а могуће је и да су сервери били преоптерећени.

Media Converter Screenshot
Кориснички интерфејс

Zamzar.com

Сајт није намењен само конверзији видео материјала, можете конвертовати гомилу других формата (листа подржаних). Zamzar има више подржаних видео формата од свих наведених сајтова. Овде такође није потребна регистрација бесплатног налога, већ одмах можете почети с радом. Све се обавља у 4 корака: одаберете фајл или унесете линк видео снимка који би да конвертујете (15 сајтова подржано), одаберете излазни формат, одаберете адресу на коју ћете примити линк за скидање фајла и наравно, кликнете на дугме за конверзију. Процес конвертовања у зависности од оптерећења сервера може да потраје мало дуже, али времена су углавном прихватљива.

4 корака
4 корака

YouConvertIt.com

За разлику од осталих, на овом сајту није могуће директно конвертовати видео са неког сајта, али нуди се опција скидања снимка са сајта на рачунар (па се затим може послати на конвертовање). И овај сајт подржава конверзију разних врста фајлова, комплетну листу можете видети кликом на лик „Supported Formats“ на дну почетне стране сајта. Ако се пријавите за бесплатан налог, добијате 200 МБ за складиштење конвертованих снимака. По завршетку процеса добиајте имејл са линком за скидање видеа.Приметио сам да је процес конверзије прилично брз за један бесплатан сервис.

Изглед сајта
Изглед сајта

Movavi

Можда сте чули за истоимени програм за конверзију видео материјала-од исте компаније нам стиже и онлајн парњак, додуше са мање подржаних формата али опет веома употребљив. Приметио сам да је потребно доста времена да ваш видео стигне на ред за конверзију, што је вероватно последица великог броја корисника бесплатних услуга овог сервиса. Веома корисна је и merge опција, то јест једним потезом можете спојити до 5 снимака у један.

Мовави конвертер
Мовави конвертер


Од свих наведених сервиса, најбољи избор је Zamzar који иако нема ултра модеран интерфејс, нуди највећи избор формата и пристојну брзину конверзије.YouConvertIt не заостаје пуно за њим, једноставност и велики избор других формата су његови адути. Media Converter се и није баш добро показао на тесту, због честих грешака и немогућности да се ишта конвертује, међутим претпостављам да је ово тренутни проблем који ће бити исправљен. Movavi не одушевљава бројем доступних формата као ни брзином, али то је некако и за очекивати, јер очигледно компанија  предност даје истоименој офлајн апликацији.

The post Онлајн видео конверзија appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/konverzija/feed/ 0
Заштитите се https://dzoni.net/zastita-racunara/ https://dzoni.net/zastita-racunara/#comments Wed, 16 Mar 2011 20:31:10 +0000 https://dzoni.net/?p=148 Овај текст је намењен пре свега мање искусним корисницима и садржи неколико савета чијом применом могу значајно да повећају степен заштите свог компјутера. 1.) Антивирус Прво што свакоме пада на памет када се помене заштита рачунара. Бесплатна решења су сасвим довољна, ја лично не видим разлог зашто би непотребно куповали лиценце за антивирусне програме поред … Настави са читањем Заштитите се

The post Заштитите се appeared first on Никола Томић.

]]>
Овај текст је намењен пре свега мање искусним корисницима и садржи неколико савета чијом применом могу значајно да повећају степен заштите свог компјутера.

1.) Антивирус

Прво што свакоме пада на памет када се помене заштита рачунара. Бесплатна решења су сасвим довољна, ја лично не видим разлог зашто би непотребно куповали лиценце за антивирусне програме поред оваквих решења.Дакле, Avast, AVG или Avira, нећете погрешити да се одлучите за било који од ова три. Моја препорука је Аvast који користим већ дуже време и немам већих замерки. За било који да се одлучите, нећете много погрешити, разлике међу антивирусима данас нису толико изражене, сви су негде приближно исти по квалитету.

Линкови на којим можете наћи ове програме: Avast, Avira, AVG.

Често питање почетника је колико често да скенирам? Антивируси у позадини прате рад ваших апликација и врше скенирање виталних делова вашег система, тако да потпуно скенирање рачунара није потребно вршити тако често. У зависности за шта и колико користите рачунар, пуно скенирање би требало вршити од једном недељно до једном месечно.

2.) Постарајте се да вам аутоматска репродукција медија буде увек искључена. Ово је посебно важно када су у питању USB уређаји и меморије које су најчешћи носиоци разних „гамади“.
Кликните на Start>Run па укуцајте gpedit.msc. Затим кроз „стабло“ са леве стране прозора који се појавио, дођите до System фолдера и пратите слике испод (пример како се ово ради на WinXP).

Win7:  поступак је исти само што је путања сада:  Computer Configuration Administrative Templates Windows Components Autoplay Policies Turn off Autoplay.

3.) Увек је пожељно имати инсталирану неку до anti-malware апликација, на пример Malwarebytes’ Anti-Malware. Он зауставља малициозни софтвер који антивирусни програми не могу да препознају. Препоручљиво је редовно скенирање рачунара овим програмом (опет, временски размаци између скенирања зависе од начина и учесталости употребе рачунара).

4.) Panda USB Vaccine-ова мала апликација ће урадити оно што смо навели под тачком 2,  али ће поред искључивања аутоматске репродукције медија „вакцинисати“ USB меморије које прикључите на ваш рачунар, тачније онемогућиће да се на било који начин активира потенцијално заражени AUTORUN.INF фајл (који се налазе на свакој USB меморији). Може се подесити да аутоматски „вакцинише“ сваку USB меморију чим је прикључите на рачунар. Програм можете наћи овде: линк. ДОДАТО: Уместо овог програма препоручујем MCShield.

5.) Firewall илити заштитни зид, који спречава упаде са интернета од стране хакера и малициозних апликација. Мада данас Windows долази са својим зидом који је сасвим довољан, није на одмет инсталирати неко од напреднијих а бесплатних решења, попут Comodo Firewall.

6.) Web Of Trust-ова корисна алатка се интегрише у ваш прегледач (browser) и указује вам на сајтове које није паметно посећивати због мањка безбедности и репутације. Оно што је занимљиво је да и ви једноставно можете оцењивати безбедност и поузданост сајтова. Такође, цела база података о безбедности сајтова коју VoT користи је креирана од стране људи који користе ову апликацију. Коришћење је лако, зелени кружић значи безбедно, жуто-опрез, црвено-стоп, баш као светла на семафору 🙂 Ако покушате да уђете на небезбедан сајт (или случајно то учините), овај програм ће вас упозорити и вама оставити одлуку да ли ћете послушати упозорење или ипак ући на сајт.

Такође велику опасност представљају и разне фишинг странице, на којима можете изгубити важне податке (о кредитним картицама, шифре и лозинке за приступ сајтовима и електронској пошти итд.). Добро погледајте адресу странице у вашем прегледачу пре него што одлучите да оставите ваше податке ту. Ако вам адреса делује чудно, на пример http://fakebook.tk (;)) уместо http://facebook.com ипак прескочите тај сајт.

Ови програми и савети ће вас у 99% случајева сачувати од разних „гамади“, али  опет је све у вашим рукама. На шта мислим? Ако је ваше понашање у раду на рачунару тако рећи „ризично“, никакви програми неће сачувати ваш систем од инфекције. Овде првенствено мислим на посећивање сајтова сумњиве репутације, сајтова који садрже нелегални (пиратски) материјал, порно сајтова, скидање свега и свачега са непоузданих локација, инсталирање свега што вам падне под руку… Дакле, користите главу 😉

The post Заштитите се appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/zastita-racunara/feed/ 3
Зарада на интернету [1] https://dzoni.net/zarada-na-internetu-1/ https://dzoni.net/zarada-na-internetu-1/#respond Wed, 16 Feb 2011 21:08:09 +0000 https://dzoni.net/?p=123 Пре него што почнете да читате (надам се да нисте прескочили чланак чим сте видели наслов 🙂 ) желим да вам кажем да ово није још један чланак који хвали и препоручује разне сајтове за зараду на интернету и нуди реферал линкове. Таквих на интернету има на милионе, а и на домаћем интернет небу их … Настави са читањем Зарада на интернету [1]

The post Зарада на интернету [1] appeared first on Никола Томић.

]]>
Пре него што почнете да читате (надам се да нисте прескочили чланак чим сте видели наслов 🙂 ) желим да вам кажем да ово није још један чланак који хвали и препоручује разне сајтове за зараду на интернету и нуди реферал линкове. Таквих на интернету има на милионе, а и на домаћем интернет небу их не мањка. У овом чланку покушавам да укратко сагледам најразличитије начине зараде на интернету као и могућности и брзину зараде за сваки од њих.

Кренућу од једноставнијих тј. од оних начина за које вам не треба неко посебно знање из области информационих технологија.

1.) Зарада кликтањем (енг. Paid to click)
Потребно је кликтати на разне банере, линкове у мејловима и слично, како би отишли на странице спонзора. Плаћају се и реферали тј. људи који се региструју преко вашег реферал линка и покушавају да зараде на исти начин као ви. Стари, веома популаран и можда најлакши начин зараде. Али и најмање ефикасан. Некада је можда био мало исплативији, али данас су зараде веома мизерне, слободно могу рећи да ако желите иоле пристојнију зараду, ово је губљење времена. Најчешће је број кликова дневно ограничен. Да не помињем случајеве да зарада иако бедна понекад и не буде исплаћена. Дакле, ово слободно можете прескочити.

2.) Зарада сурфовањем, читањем мејлова, попуњавањем анкета (Paid to surf, Paid to read mails, Paid survey)
Као и у претходном случају, зарада минимална осим у случају да имате велики број реферала. Чак и тада је слабо исплативо. Што се тиче зараде попуњавањем анкета, зарада је нешто боља ако сте грађанин неке западне земље (јер велике компаније најчешће врше истраживања тржишта баш у тим државама). И овај начин не препоручујем.

3.) Google Adsense
Овде конкретно мислим и на Google Adsense и на сличне компаније које нуде овај начин зараде. О чему се ради? Имате посећен сајт или блог, а желите то на неки начин да уновчите. Пријавите се за Google Adsense (или код неке друге компаније, али Goolgle је најсигурнији што се тиче исплате) и поставите огласе на своје странице. Како посетиоци буду кликтали на те огласе, ви ћете добијати одређену суму новца за сваки клик (од једног цента па до неколико десетина, а у изузетним случајевима и преко 1 долара). На сајтовима на српском од месечне зараде не можете се обогатити, али ако имате посећен сајт можете зарадити и четвороцифрене суме новца. Више о Google Adsense овде.

Пример дневне зараде

4.) Зарада постављањем (upload) фајлова
У ствари, ви зарађујете док неко други скида фајлове које сте ви поставили на неки од сајтова за дељење фајлова (file share сервиси). Дакле, за сваки скинути фајл ви добијате одрђену своту новца (јесте да је ситно, али може се фино зарадити ако рекламирате линкове на прави начин). Већу суму новца добиајте за фајлове веће величине, као и за фајлове које су скинули посетиоци из западних земаља. Имате доста file upload сајтова који ово нуде, неки од њих су: Hot File, File Factory, FileServe итд.

5.) Amazon Mechanical Turk
Укратко, на обај начин зарађујете тако што обављате разне ствари које постављају понуђачи, почевши од потраге за нечим на интернету, прегледања страница па до сложенијих задатака. У зависности од ваших квалификација и времена које проведете овде, можете зарадити пристојне суме. Више знања-више новца. Детаљније о томе  овде.

6.) SMS сервиси, SMS наплата
Овај начин није стриктно ограничен на интернет, ове сервисе можете оглашавати на све могуће начине. Како ово функционише, најлакше је објаснити на примеру: ви се региструјете код неко пружаоца услуга SMS сервиса, и добијете свој број и сервис на који ће људи слати поруке, а ви ћете од сваке поруке зарађивати проценат (од 25% до 60% по поруци). Типови сервиса могу бити разноврсни: SMS чет, плаћање лозинке за приступ вашем сајту, добијање неке информације… Могућности су велике. Ако добро изрекламирате и осмислите свој сервис, зарада може бити одлична. Неке од фирми које пружају ове услуге: Adriatek, Fortumo итд. Уосталом, укуцајте SMS micropayment на Google, и можете наћи доста страних фирми које ово нуде. Проблем може представљати то што већина њих (и домаћих и страних) тражи да сте правно лице (фирма).

7.) Зарада писањем чланака
Посотје сајтови на којима можете добити новац тако што напишете чланак на тему коју вам они задају (или је ви изаберете). Чланци морају бити на енглеском и проћи проверу. Обично је у питању опис неког производа или услуге. Неки од сајтова: reviewme.com, payperpost.com.

8.) Зарада продајом фотографија
Ако се бавите фотографијом и у стању сте да направите квалитетне фотографије, на неком од stock сајтова ваше фотографије можете и продати. Селекција је углавном ригорозна и постоје строго прописана правила шта и како смете поставити на продају. Сајтови који се најчешће препоручују: istockphoto.com и shutterstock.com.

9) Аукцијске продаје
Ако већ нисте члан неког аукцијског сајта, сигурно сте чули за Limundo и сличне домаће (а и стране нпр. ebay) аукцијске сајтове. Ако имате предмете који могу да буду интересантни на тржишту (или их можете набавити па препродати) овакви сајтови вам могу доста олакшати посао и смањити трошкове. Радите поштено, и увек ћете бити на добитку.

10.) Регистрација и препродаја домена
Већина домена се региструје само на одређен период (1 или 2 године).Када та регистрација истекне, домен постаје слободан и може га регистровати било ко. Ако неко заборави да обнови регистрацију, а ви сте већ купили тај домен, биће спреман да вам плати већу вредност од реалне. За овај посао вам је потребна картица за плаћање преко интернета, као и доста времена и живац да препознате и „упецате“ популаран домен. Постоје одређени сајтови на којима можете сазнати датуме истека домена, и на тај начин се можете на време информисати о потенцијалним циљевима.

Шта је важно напоменути, а тиче се свих начина зараде које сам навео? НИКАД не очекујте да ћете се обогатити, НИКАД не очекујте да ћете брзо доћи до неке пристојне суме, НИКАД не улажите сопствени новац!

Опасности од превараната су велике, а највише штете вам могу нанети ако вас наведу да уложите свој новац у нешто. Обично су то обећања о великој заради за релативно кратко време-само уплатите ту и ту суму на рачун тај и тај. Можда вас позову и на нека предавања, а након што ви уплатите занчајну суму новца, они ће одједном нестати без иједног јединог трага. Дакле, будите на опрезу да не постанете жртва пирамидалне шеме (инфо).
Избегавајте коришћење ваше имејл адресе коју обично користите, направите нову да би избегли велику количину спама на својој оригиналној адреси (често је ако остављате своју адресу на многим местима).
Увек постављајте компликоване лозинке на сајтовима који захтевају регистрацију, па и на својој електронској пошти. Иако се слабије памте, ове лозинке је далеко теже открити од краћих и једноставнијих.
Нека вам рачунар буде „чист“ од разних вируса, тројанаца, keylogera и сличних гамади које вам могу уништити податке и украсти лозинке.
Имајте на уму да је на интернету све могуће и да се све веома брзо одвија, неки сајт може нестати буквално за минут 🙂  Пре него што одлучите за било који начин зараде, добро се информишите о пружаоцу услуге, о позитивним и негативним искуствима других, начинима исплате, редовности исплате. Немојте да вам буде тешко да користите Гугл или да се региструјете на неки форум и поставите питање.
Увек прочитајте услове коришћења неког сервиса, ако наиђете на неке нејасноће контактирајте администрацију сајта или питајте људе који су већ чланови.
Занти енглески је увек пожељно, без неког основног знања језика на неким сајтовима се једноставно нећете снаћи.У неким случајевима је и свако веће знање из неке области пожељно и моће вам повећати приходе.

Надам се да сам овим чланком барем мало појаснио начине зараде на интернету као и оно што сваки од њих карактерише. А опасности су многе зато не мисите да ћете протраћити време ако се будете распитивали о нечему, запамтите да је Google ваш пријатељ.

The post Зарада на интернету [1] appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/zarada-na-internetu-1/feed/ 0
Домаћи сервисери/продавци компјутера https://dzoni.net/domaci-serviseri/ https://dzoni.net/domaci-serviseri/#respond Tue, 01 Feb 2011 20:37:07 +0000 https://dzoni.net/?p=87 Сигурно сте се до сада бар једном дошли у ситуацију да имате проблема са компјутером, а исти је још увек под гаранцијом. Тада је једино решење да га однесете на поправку тамо где сте га купили (јер свако отварање кућишта и „чачкање“ подразумева поништавање гаранције). Ту почињу проблеми… Овај чланак сам одлучио да напишем јер … Настави са читањем Домаћи сервисери/продавци компјутера

The post Домаћи сервисери/продавци компјутера appeared first on Никола Томић.

]]>
Сигурно сте се до сада бар једном дошли у ситуацију да имате проблема са компјутером, а исти је још увек под гаранцијом. Тада је једино решење да га однесете на поправку тамо где сте га купили (јер свако отварање кућишта и „чачкање“ подразумева поништавање гаранције). Ту почињу проблеми… Овај чланак сам одлучио да напишем јер је мој пријатељ био у сличној ситуацији.

Рачунар је купљен пре мање од годину дана, са 2 године гарантног рока (односи се на цело кућиште). После пар месеци нормалног рада појавио се проблем. Рачунар се током рада или мировања јако успори и замрзне се, након чега помаже само рестарт. После тога неко време не би ни могао да се упали, избацивало би грешку типа: проблеми са хард диск контролером и сл. Ово се не дешава увек, понекад прође и дужи период а да све буде ок. Много ствари је покушано, ни реинсталација система не помаже. Следи, наравно, ношење у сервис где је рачунар купљен.

foto1

У сервису је рачунар нормално радио већи део дана и целу ноћ (према причи сервисера). Највероватније је проблем са струјом, фазом или напоном у стану мог пријатеља. То ми је било сумњиво, па сам рачунар донео код мене, испробао, и јављали су се исти проблеми (живим подалеко од тог приајтеља и сигуран сам да је код мене са струјом све у реду 🙂 ).

foto2

Човек је сачекао са поновним ношењем у сервис,  надајући се да ће се у међувремену нешто само од себе променити (не рекох вам да је почетник у свету компјутера 😉 ). Али наравно, све је остало по старом. Опет сервис, опет тестирање тамо, али овог пута утврђују да проблем заиста постоји. После пар дана зову, кажу да су ресетовали BIOS, и да препоручују реинсталацију оперативног система тако да сада ставе Win7 уместо досадашњег XP-a. Да, претпостављате, пиратска верзија. Али без обзира на то, коштаће 1700 дин. Понуда је веома безобразна али ипак кажем пријатељу да прихвати, чисто да видимо када ће се манути глупости јер када се компјутер опет буде заледио, биће очигледно да је квар хардверске природе. Нуде и лиценцирани антивирус по цени од 3-4 хиљадарке јер овај бесплатни аваст ништа не ваља (и поред тога што да користим већ 3 године и сматрам да је одличан),  али то наравно одбијамо 🙂

После 2 недеље током којих рачунар и није био тако често укључиван, проблем се опет појавио. По трећи пут је однет у сервис.

foto3

Након ишчуђавања сервисера, узима машину уз обећање да ће што пре погледати у чему је проблем. Сутрадан зове и каже да је утврдио да је проблем хардверске природе и да се извињава због цимања. Послаће рачунар у фирму од које их набављају и испитаће квар тамо и заменити делове по потреби. Тако је и било, тамо су заменили графичку картицу… И проблем се опет појавио… Човеку је пукао филм, што због неспособности особља да отклоне квар, што због нељубазности истих. Однео је компјутер у други сервис у ком су заменили хард диск и проблем се више није јављао.

Е сад,  због чега сам одлучио да пишем о овом случају. И поред очигледних симптома да је у питању хардверки проблем, компјутер је морао да се носи још неколико пута у тај сервис. Да не помињем да су тада могли заджати копјутер колико год им времена треба да нађу квар, јер његовом власнику тренутно није био потребан, али то нису урадили. А још инсталација и наплата пиратског оперативног система…

Да ли је овде проблем нестручност и грамзивост сервисера, процените сами. Очигледно је да су похлепа и небрига одлике великог броја сервисера у Србији (али напомињем: не свих 😉 ). Какви се све људи баве овим послом и какве квалификације имају је питање које свако себи треба да постави пре него што се одлучи да користи услуге истих.А ако сте обавезани гаранцијом да користите њихове услуге, опрезности никад доста, тражите и мишљења других.

The post Домаћи сервисери/продавци компјутера appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/domaci-serviseri/feed/ 0
10 корисних екстензија за Оперу https://dzoni.net/korisne-ekstenzije-opera/ https://dzoni.net/korisne-ekstenzije-opera/#respond Mon, 24 Jan 2011 19:56:52 +0000 https://dzoni.net/?p=98 Од верзије 11, Опера попут осталих прегледача подржава екстензије. По мом мишљењу, ово је можда кључна ствар која је Опери недостајала и на којој су јој многи замерали и користили као изговор да је не користе. Наравно, у почетку је број екстензија био око 200, сада их је скоро дупло више а не сумњам да … Настави са читањем 10 корисних екстензија за Оперу

The post 10 корисних екстензија за Оперу appeared first on Никола Томић.

]]>
Од верзије 11, Опера попут осталих прегледача подржава екстензије. По мом мишљењу, ово је можда кључна ствар која је Опери недостајала и на којој су јој многи замерали и користили као изговор да је не користе.

Наравно, у почетку је број екстензија био око 200, сада их је скоро дупло више а не сумњам да ће временом тај број све више расти. Процес инсталације је јако једноставан, потребно је само пар кликова и иконица екстензије ће се сместити у горњи десни угао Опере (у неким случајевима не, у зависности од тога за шта је екстензија намењена).

Овде желим да вам представим неке (по мом мишљењу) корисне екстензије које вам умногоме олакшавају рад са овим прегледачем:

1.) Snap Links

Желите да отворите више линкова одједном? Наравно, морали би да кликнете на сваки линк посебно, што одузима време, и напросто је досадно. Инсталирајте ову екстензију, и само „драгујте“ (притисните леви тастер миша, и држите га док померате миша)  преко линкова које желите да отворите.

2.) WhatIsMyIP

Ова екстензија вам омогућава да у сваком тренутку из свог прегледача видите своју тренутну IP адресу.

3.) WoT

WebOfTrust – уз помоћ ове екстензије можете видети информације о безбедности сваке странице коју посетите. Под овом екстензијом ћете за сваки сајт наћи информације о: веродостојности, поузданости издавача,  приватности и о томе колико је страница препоручљива деци. Већину података стварају сами корисници екстензије, па тако и ви можете да додате своју оцену странице као и коментар. Наравно, после инсталације екстензије потребна је кратка и бесплатна регистрација.

4.)  Up For Everyone

Колико вам се пута десило да не можете да приступите сајту, а желите да сазнате да ли је проблем до вашег рачунара или је сајт недоступан свима. UFE приказује ову информацију на стандардној страници грешке коју Опера приказује када тражена страница није доступна,

5.)  Google Images Direct

Када тражите слике путем Google-а кликом на слику из претраге,  слика се неће отворити одмах, већ ће се отворити цела страница на којој се налази слика (а директан линк до слике ће се налазити на врху странице). Инсталацијом ове екстензије уштедећете себи време и живце 🙂

6.) Clipper

Користан clipboard менаџер, једноставно копирајте и сачувајте занимљиве делове текста са веб страница.

7.) Opera Configurator

Ова једноставна екстензија је практично пречица до напредних функција Опере, дакле више није потребно куцање текста у адресну линију да би се дошло до њих.

8.) Face Chat

Ако сте „навучени“ на FB чет, ово је права екстензија за вас. Нема потребе за отварањем странице и улажењем на профил, кликом на ову екстензију добијате нови простор за четовање као и листу ваших пријатеља који су на мрежи. Иако би доста ствари могло да се поправи и дода, ова екстензија је и у овом облику ипак веома корисна.

9.) LastPass

Ова популарна екстензија је online алат за попуњавање форми (образаца) на веб страницама (дакле, уноси предефинисане вредности у поља приликом регистрације нпр.),  и за чување лозинки са сајтова на којима сте регистровани. Штеди време и подиже безбедност ваших података на интернету.

10.) FastestTube

Помоћу FastestTube можете скинути било који снимак са YouTube-а, а што је најбоље, можете бирати и различите формате без озира у ком је формату снимак постављен.

На овој листи би требало да се нађе још доста корисних екстензија, али ја сам изабрао оне које мени лично доста помажу, а могле би бити од велике користи и вама 🙂

The post 10 корисних екстензија за Оперу appeared first on Никола Томић.

]]>
https://dzoni.net/korisne-ekstenzije-opera/feed/ 0