CategoriesДомениИнтернет

Бесплатни домени [2]

У чланку који сам писао још у децембру прошле године, представио сам доста бесплатних домена, од којих су неки у међувремену угашени, пред гашењем, уводе наплату, или су бановани од стране Гугла, (дакле не могу се наћи у Гугл претрази), што их чини практично невидљивим.Погледајмо шта се дешавало са доменима са те листе…

CO.CC – Гугл је  30. Јуна објавио да је уклонио овај домен из својих резултата претраге, и самим тим их је учинио неупотребљивим. Гугл се одлучио на овај корак због великог броја превара (фишинг, малвер и остале нелегалне и штетне активности) које су се дешавале на сајтовима под овим доменом. Бесплатни домени + могућност булк регистрације (и до 15 000 домена одједном) уз ниску цену су урадили своје, па је овај сервис био изузетно популаран како међу обичним корисницима, тако и међу преварантима. До сада је регистровано преко 11 милиона домена, што је више чак и од .org домена. За сада нема инфорамција о судбини овог регистра.

CO.TV – Разлог је исти као и за co.cc – преваре, малвер… Као резултат тога, co.tv укида бесплатну регистрацију домена, а постојеће регистроване домене нећете моћи да продужите (али биће функционални до датума када им истиче регистрација). Ако вам је домен баш битан, утеха је да ћете вероватно моћи да платите његово коришћење. На овом сервису је  регистровано око 118 000 домена.

 CZ.CC – Исти случај као и са претходна два, само што је овај домен банован и на претраживачима Бинг и Јаху, као и на Фејсбуку. Судећи по подацима са сајта, недавно су имплементирани системи за филтрирање спама и осталог нежељеног садржаја, али нема података да ли ће и када бити укинута блокада. Домен је требао да промени власника, али није познато да ли се то десило, па је будућност и даље неизвесна. На овом сервису је до сада регистровано око 630 000 домена.

UNI.CC – Банован од стране Гугла. Разлог – исти као и претходни. Нема информација о могућности укидања блокаде. Ово је, заједно са CZ.CC један од бесплатних домена које су преваранти највише користили након суспендовања CO.CC.

C-O.IN – Не постоји, угашен.

CW.CM –  Не постоји, угашен.

CO.BE – Не постоји, угашен.Више информација овде.

CX.CC – Постоји, банован од стране Гугла, сам сајт се веома споро учитава (бар мени).

Постоји и још неколико мање позантих сервиса који су блокирани од стране Гугла, попут bz.cm. Приступ горе поменутим доменима блокирају и многи антивирусни пакети.

Блокирање наведених домена је (делимично) оправданo, али је питање и колико је ефикaсно. Сада су малициозни сајтови премештени на више других домена, где их је доста теже конторлисати и блокирати. Све је то било доста лакше док су сајтови били на пар добро познатих места. А корисници који су развили свој сајт и освојили добру позицију у Гугл претрази сада могу или да се надају да ће их неко пронаћи путем Бинга и Јахуа, или да пређу на неки други бесплатни или плаћени сервис.

Што се тиче .tk домена, мислим да корисници немају разлога за бригу, то је ипак TLD једне државе, и ако се блокира то би био лош потез Гугла.

У сваком случају, ко планира неку озбиљнију активност на интернету, купиће неки од „правих“ домена попут com, net, org, rs итд. Цене су данас изузетно прихватљиве и почињу од пар стотина динара годишње.

А са најавом ICANN-а о практично неограниченом броју gTLD домена, можемо бити сигурни да ће  и број оваквих сервиса скочити, и ситуација на овом пољу ће се драстично променити.

3 коментара на “Бесплатни домени [2]”

U ovoj analizi ti nedostaje IZ.RS servis koji radi praktično otkako postoje .RS domeni, a Google ne samo da lepo indeksira domene nego je čak i skinuo sva ograničenja koja inače vae za bespaltne domene jer su se uverili da je kontrola zloupotreba na ovim domenima ozbiljna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *