CategoriesЗарадаОстало

Фортумо СМС наплата – објашњење

Пре неколико година сам на свом блогу написао чланак о Фортумо СМС наплати. Видим да тај чланак и даље привлачи пажњу, тачније људи се и даље интересују за СМС наплату садржаја. Али, неке ствари су се у међувремену промениле и сада постоје неки проблеми са коришћењем Фортума као решења за СМС наплату.

Забрана за Балкан

Део из имејл преписке са Фортумо подршком

Да кренемо од најбитније ствари: негде почетком 2014. Фортумо је укинуо могућност креирања Premium SMS API сервиса за кориснике из Србије, Хрватске, БиХ, Македоније, Албаније и Румуније.

Разлог – погледајте део из имејл преписке коју сам 2014. имао са Фортумо подршком:

Due to high number of compliance issues API service-creation is not allowed in high-risk countries anymore.

Претпостављам да су на фин начин покушали да кажу преваре.

Наравно, постоји начин да се ово заобиђе – само је потребно да када направите налог, то урадите тако што ћете користити IP адресу која показује да сте из неке друге државе (осим наведених). Дакле, користити неки прокси, ВПН и слично. То је битно само приликом регистрације – после не. Када то урадите, имаћете опцију за креирање Premium SMS API сервиса (или како их сада зову PSMS API). Али…

Увек има неко али…

Претпостављам да постоји неки ризик ако ово урадите, а најгоре што може да се деси је, наравно, губитак зарађеног новца на налогу. Питање је и да ли ће и како ће сервис бити одобрен. Укратко: PSMS API сервис мора бити ручно одобрен од стране оператера неких држава, дакле ако опереатери из Аргентине захтевају ово, а ви сте Аргентину одабрали као државу у којој ће сервис бити активан – морате чекати да вам одобре сервис.

Одобрење

Ако сте се ипак одлучили да се упустите у ту авантуру и преузмете ризик, морате да знате и следеће: да би сервис био одобрен, неопходно је да испуните услове сваког оператера из сваке државе која то захтева. Услови се односе на садржај повратне поруке (поруке коју ваши корисници добијају), али и на приказ упутстава за слање поруке. Овде се налази списак свих услова за сваку државу појединачно. Као што можете да видите, веома је тешко испунити захтеве свих оператера. Зато када бирате државе у којима ће ваш сервис бити активан, немојте оптимистично одабрати СВЕ већ оне најзначајније за почетак.

Алтернатива

Ако вам је потребан баш PSMS API сервис, компанија SMS Coin нуди сличне услуге и услове попут Фотума, али са мање стриктним условима.

10 коментара на “Фортумо СМС наплата – објашњење”

Postovanje, interesuje me da li je jos uvek moguce da se salju sms poruke tipa kao na astro servisu. Ne bih firmu da otvaram pa mi je fortumo jako pogodan, Potrebna mi je takva platforma na koojoj bih mogla da radim sa klijentima ne samlo iz Srbije vec medjunarodno. Ukoliko imate nekog programera koji bi mogao da mi pomogne oko instaliranja i eventualno nekih detalja koji su mi potrebni, bila bih vam zahvalna ukoliko me spojite sa tom osobom. Koliki je udeo fortuma a koliko moj od zarade. Ako bih stavila 2.5e cenu poruke moja bi bila 1e i da li to znaci dok ne skupim recimo 70 do 100e (1×70) nista od zarade. Racunam da mi je potrebno 70 poruka da posaljem u roku od mesec dana da bih se nadala naplati za uslugu koju pruzam. Hvala unapred na odgovoru 🙂

Није могуће добити одобрење за Фортумов Premium SMS сервис у Србији. Можда неко други нуди, али заиста немам никаквих информација. А пто се тиче имплементације, такве ствари може да вам направи неко ко познаје PHP, уколико платформа (коју нађете уместо Фортума) има неки API који је потребно повезати са сајтом или чиме већ.

Mene interesuje da li poznajete ili mi preporučujete neku osobu koja može da mi pomogne uz neku pristojnu cenu. Vrtim se u krug već neko vreme u vezi sms naplate.

Mene interesuje da li poznajete ili mi preporučujete neku osobu koja može da mi pomogne uz neku pristojnu cenu. Vrtim se u krug već neko vreme u vezi sms naplate. (А пто се тиче имплементације, такве ствари може да вам направи неко ко познаје PHP, уколико платформа (коју нађете уместо Фортума) има неки API који је потребно повезати са сајтом или чиме већ.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *