CategoriesДогађаји

Са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа

Неколико мени интересантних момената са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа:

Полуаутономни систем за помоћ при вожњи

Новосадски институт (и компанија) RT-RK су представили полуаутономни систем који помаже возачима при вожњи али може одређене задатке да обавља и потпуно сам. Рецимо, може без проблема да паркира аутомобил уместо вас. Између осталог, систем чини 6 камера које снимају простор око возила, као и једна која снима лице возача и уз помоћ софтвера за препознавање лица одређује у каквом је стању возач. Рецимо, ако је возач поспан (зева, једва држи очи отворене), систем помоћу GPS-a одређује локацију најближег хотела и наводи аутомобил до истог како би се возач одморио и преспавао. Као што се може видети на слици испод, основа система је једна плоча која садржи улазе за камере, а мозак је чип који долази Texas Instruments-а (иначе, на плочи се налазе 3 вишејезгарна процесора). Ускоро ће и један „прави“ аутобил бити опремљен овим системом у сврхе тестирања.

3Д штампа на све стране

Доста излагача је представило све доступније услуге 3Д штампе, већином штампу пластике а неки и метала. Између осталих ту је и компанија 3Д Република, са поприлично богатом понудом познатих Ultimaker 3Д штампача и понудом услуге 3Д штампе.

Било је и доста изложених предмета одштампаних 3Д техником, а неки су били и прилично сложени:

Дронови

У хали 2Ц су изблиза могли да се погледају дронови, углавном изложени од стране агенција које се професионално баве снимањем из ваздуха дроновима. Изложени су дронови различитих произвођача, са и без опреме за снимање, а приређена је и демонстрација лета одређених модела. Наравно, излагачи нису ризиковали, па смо ми, посетиоци, остали ускраћени за прилику да управљамо машинама које су са опремом вредне углавном између 3 и 7000€ 🙂

Ту је био и један дрон компаније Damiba (увозник и дистрибутер Flir-a за Србију), опремљен Flir термовизијском камером са сензором који обезбеђује 640×512 резолуцију. Војска ово одавно поседује, а сада је доступно и за цивилне примене. По папреним ценама наравно.

Неколико занимљивих линкова:

И фотке са термовизијске камере дрона…

Термовизијско снимање

Када помињемо термовизијско снимање и камере, готово да се подразумева да причамо о компанији Flir. Ево неколико не толико успелих фотки различитих термовизијских камера и геџета:

Закључак

Овај сајам је углавном окренут индустрији и индустријским производима (роботизоване производне линије, машине за обраду метала, опрема за енергетику итд), али љубитељи технологије и иновација увек могу међу тим садржајем да пронађу и неке ствари које ће им привући пажњу.

2 коментара на “Са 61. међународног сајма технике и техничких достигнућа”

Могло би се рећи за свакога по нешто, а ево у суботу је PlayIT, ит + гејминг сајам, па може да се види штошта што је недостајало на овом 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *