CategoriesWordPress

Оптимална Autoptimize подешавања – Extra

Ово је наставак претходног текста о подешавањима додатка Autoptimize како би на сајту добили најбоље перформансе а и резултате на синтетичким тестовима.

  1. Google Fonts – Уколико на сајту имате више додатих Google фонтова, ово подешавање ће вам омогућити да их комбинујете, што доводи до убрзања и смањења броја захтева. Коју од ових опција одабрати, зависи од тога како је сајт направљен и шта су вам приоритети при учитавању фонтова (брзо учитавање или без блокирања рендеровања стране).
  2. Remove emojis – Када у чланак убаците текстуални смајли као на пример :), WordPress ће га аутомтаски конвертовати у графички осим уколико та опција није искључена. Ово подешавање ће уклонити скрипту коју WP убацује на сајт како би остварио ову функционалност.
  3. Remove query strings from static resources – Уколико погледате HTML код сајта, сви JS и CSS фајлови на сајту ће на крају адресе имати нешто попут ?ver=1.2.3. Неки CDN-ови не кеширају овакве линкове па је зато препоручљиво уклонити ?ver=1.2.3 из њих.
  4. Preconnect to 3rd party domains – preconnect је користан зато што омогућава да прегледач успостави рану конекцију са одређеним доменима наведеним у овој опцији. Ово смањује време потребно да се прегледач конектује и добави ресурсе са тих домена. Ово може бити корисно уколико на сајту имате Гугл Аналитику, Фејсбук Пиксел или неку другу скрипту или ресурс који је потребно добавити са екстерног домена. Адресе у ово поље уносите раздвојене зарезом, на пример:
    https://www.google-analytics.com,https://www.googletagmanager.com, fonts.googleapis.com,
  5. Preload specific requests – за разлику од претходне опције, ова омогућава да се захтев у потпуности и приоритетно изврши. Више о овој и претходној опцији можете у детаље ишчитати овде.
  6. Async JavaScript-files – листа JS фајлова који ће се учитавати асинхроно – уколико имате неку локалну скрипту која спречава да се садржај сајта учита брзо, тј. спречава рендеринг истог, можете је убацити овде како би се учитала асинхроно, без блокирања стране.
  7. Optimise YouTube videos – додатак који вам препоручују како би омогућили „lazy load“ тј. одложено учитавање за YouTube снимке уколико их имате ембедоване на страни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *