CategoriesДомени

Бесплатни домени

Поред плаћених домена (типа .com, .net, .rs итд.) на интернету можете наћи и неколико бесплатних домена за ваш сајт/форум/блог. Углавном су то домени другог нивоа (xx.xx, xx.xxx), али има и пар домена првог нивоа.
Ако имате озбиљнији сајт са закупљеним хостингом, моја је препорука да купите неки од плаћених домена, јер они ипак делују много професионалније , лакше се памте, боље се рангирају на претраживачима, а морам напоменути и да су вам са бесплатним доменима нека врата на интернету затворена :). Али ако имате мање озбиљан пројекат на бесплатном хостингу или на пример сајт за „вежбање”, (или лични блог као ја) препоручујем вам коришћење неког од бесплатних домена.

ВАЖНА НАПОМЕНА: У међувремену су неки домени укинути, неки променили начин пословања (увели наплату), саветујем да након овога погледате овај чланак у ком сам ажуррирао информације о неким доменима.

У наредном делу текста можете видети 14 бесплатних домена и неке основне информације о њима (можете погледати како подесити домене у овом чланку) :

co.tv

Погодан домен за све врсте сајтова који имају икакве везе са телевизијом, видеом итд. Могуће је регистровати максимум 3 бесплатна домена. Можете платити регистрацију ексклузивнијих домена, ценовник постоји на сајту. Подржава URL Forwarding, DNS сервере, Zone Records. Ако не подесите домен, у року од 24 часа биће обрисан. Домен се региструје на годину дана, после чега регистрација може бити обновљена.

co.cc

Ово је веома популаран бесплатан домен. За личну употребу домена, регистрација је бесплатна а домен није потребно обнављати. За комерцијалну употребу домена регистрација је бесплатна а обнављање домена је потребно и наплаћује се 3$. Дозвољено је имати један кориснички налог и на њему можете регистровати максимално 2 бесплатна домена. Ако желите да региструјете више .цо.цц домена, плаћате одређену суму према ценовнику који можете наћи на сајту. Такође, на сајту имате и детаљно упутство како подесити Google Apps, Hotmail и Blogger налог за рад са вашим доменом. Подржана су сва три начина подешавања домена (URL Forwarding, DNS сервере, Zone Records).

tk

Још један популаран бесплатан домен, али другог нивоа. Могуће је регистровати неограничен број домена (такође имате и 250 имејл редирекција бесплатно). Бесплатни домени ће истећи (бити обрисани) након 90 дана ако за тих 90 дана имате мање од 25 посета (преко тог домена). Са плаћеним доменима ово неће бити случај. Можете вршити редирекцију на ваш сајт, а можете и користити DNS услуге .тк сервиса, али и ваш DNS (тј. вашег хостинга или неки други). Иако је овај домен допадљив, очекујте да за неки иоле логичнији појам (а поготово ако је на енглеском) нећете моћи регистровати домен, јер је већина смислених домена већ регистрована и неретко се нуде на продају.

co.nr

Такође популаран домен. У понуди (што се тиче подешавања домена) имају само URL Forwarding. Да би користили домен, потребно је да на видљивом месту на вашој почетној страници имате њихов банер (додуше малих димензија). Можете поставити домен и без испуњавања овог услова, али веома је могуће да ваш домен ускоро буде обрисан. Дозвољено је по особи 25 бесплатних .co.nr домена (и налога, јер важи правило 1 домен-1 кориснички налог) и сви морају да буду усмерени на РАЗЛИЧИТЕ сајтове.

cz.cc

Као и на многим другим сервисима за регистрацију бесплатних домена и овде је могуће поптуно бесплатно регистровати 5 домена на период од 1 или 2 године (обнављање домена је бесплатно кад истекне овај рок). Могућа је регистрација још 150 домена за донацију од 9.99$ (као и још више за већу суму, инструкције можете наћи на сајту). Сајт такође поседује развијен affilitate програм, као и форум за подршку. Ако не желите рекламе на свом сајту, можете их искључити у контролном панелу (рекламе су ту само ако користите URL Forwarding методу).

ce.ms

Овај домен је део .cz.cc сервиса, нуди алтернативу јер је већина привлачних домена на .cz.cc већ регистровано. Максимално 3 домена су доступна потпуно бесплатно, а уз донацију од 4.95$ могуће је регистровати још домена.

uni.cc

Сервис који је у функцији већ дуже време. Потребно је да поставите банер малих димензија на свој сајт (који уједно служи и за праћење посета-прочитајте наредну реченицу). Ако на вашем сајту нема барем 10 посетилаца у року од 3 месеца од активирања, биће обрисан.

c-o.in

Поред овог, доступни су још и домени .c-o.cc, coz.i, .ck.bz. Од подешавања домена и усмеравања на ваш сајт, овде се нуди само URL Forwarding (тј. редирекција на ваш сајт). Дозвољени број домена је 1 по сајту, а можете се пријавити за више домена. Трајање домена је неограничено, осим у случају да на вашем домену веома мали број посетилаца. Сви кориснички налози морају бити ручно одобрени од стране администратора (што не би требало да траје дуго).

cw.cm

Максимално 5 домена , а уз донацију од 9.99$ могуће је регистровати још 50 домена. Трајање регистрованих домена је 1 или 2 године. У понуди је и affillitate програм, али исплате су могуће само путем PayPal сервиса (који тренутно није могуће користити из Србије).

co.be

Дозвољено је регистровати максимално 5 домена на период од 1 или 2 год. Донацијом од минимум 15$ добијате могућност да региструјете још 50 домена, као и још неке погодности. За подешавање домена се нуде URL Forwarding, DNS сервери, Zone Records.

.cx.cc

Могућа су сва 3 начина подешавања домена. Као и на многим другим, и на овом сервису је могуће потпуно бесплатно регистровати 5 домена, а уз донацију од минимум 10$ могуће је додати још 50 домена.

.free

Овај домен је тако рећи у процесу увођења. Још увек га није могуће користити, али могућа је пререгистрација која је почела 1. новембра ове године (дакле није гарантовано да ћете моћи да задржите домен за који сте се одлучили). Након овога ће своје домене моћи регистровати фирме, и наравно моћи ће на тај начин да заштите своје брендове. После овог корака, биће могуће регистровати домен у пословне сврхе, тј. биће одржане аукције за домене за које се определите. Тек након овога регистррација и употреба .free домена ће бити омогућена свима (ово ће се вероватно догодити током следеће године). Више информација о овим корацима можете наћи овде.
Максимум за сада је 1 домен по особи, АЛИ-premium чланство је тренутно потпуно бесплатно, а оно вам нуди могућност регистрације још 50 домена! Пожурите, овa акција неће трајати вечно 😉

.iz.rs

Logo

За разлику од осталих овде наведених, ово је један (и једини) домаћи сервис за регистрацију бесплатних домена. Услови су далеко ригорознији него код осталих (правила и услове можете прочитати овде). Сервис је настао као одговор на превелику цену регистрације .rs домена. Значајна предност је и форум подршке (наравно на српском језику,  добар део сервиса о којима сам овде писао уопште нема форум подршке). Више детаља можете наћи на званичном сајту.

.срб

Ово је домаћи ћирилични домен који још увек није могуће регистровати, почетак регистрације ћириличног домена „.срб“ очекује се тек у другој половини 2011. године. Али прве године регистрација ће бити потпуно бесплатна и корисници ће имати још неке погодности, због тога сам одлучио да додам и овај домен на листу 🙂 За још информација посетите сајт RNIDS-a.

Ако вам је овај чланак помогао или имате неко питање или сугестију, оставите коментар испод  🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *