CategoriesЗаштитаСофтвер

Уклањање Sentry Lite Parental Control

Ако имате Windows7, и инсталирали сте програм за праћење активности на рачунару под именом: Sentry Lite Parental Control (може да се нађе на популарним сајтовима за скидање програма). По инсталацији вас је највероватније сачекало непријатно изненађење: програм не ради… Овде вам представљам решење за брисање поменутог програма, које ће највише помоћи мање напредним корисницима рачунара.

Ок, зашто га једноставно не уклонимо путем Add/Remove programs у Control Panel? Неће моћи, јер је намена програма да буде потпуно скривен и прати активноти корисника. Његово приказивање у  Add/Remove programs би одало његово присуство и омогућило било ком кориснику да га лако уклони. Зашто онда не обришемо фолдер у ком се налазе фајлови програма? Ни тај фолдер не постоји, из истог разлога који сам навео у претходној реченици. Такође, фолдер програма нећете наћи ни на другим локацијама, јер су фајлови које овај програм користи смештени у системске фолдере. Ако поново покренете инсталацију програма (да би из ње покушали да уклоните програм опцијом „Uninstal“), он ће препознати да је већ инсталиран и инсталациона процедура ће бити прекинута.

А зашто би га уклањали? Као што знате, овај програм прати све активности корисника на рачунару, и као таквом, доступне су му неке информације које не би желели да неко други сазна. Иако програм не ради на Win7, ипак је боље да га уклоните него да ствари препустите случају. Такође, програм ствара пречицу на десктопу под називом „Sentry Lite Settings“ која је ништа друго до пречица до Task Managera, и ако је обришете, по следећем подизању система ће се опет појавити.

Дакле, имамо 2 начина да уклонимо овај програм, и оба се своде на проналажење и брисање фајлова програма из системских фолдера. Али, проблем је што је те фајлове тешко обрисати јер их користе системски процеси. Начини су следећи:

1.)  Скините и инсталирајте програм Unlocker. Затим у фолдеру C:windowssystem32 пронађите следеће фајлове (ово можете учинити и путем Search опције):

– rdpcfcnex.dll
– rdpdds.dll
– rpcrts4.dll

Ако покушате да их обришете, добићете поруку да је то немогуће учинити јер фајлове тренутно употребљава систем. Да би их  обрисали, потребно је кликнути десним кликом на фајл, одабрати „Unlocker“, и у прозору који ће се појавити видећемо који процеси користе фајл. Затим у доњем десном углу одаберемо „Delete“ или „Move“ (препоручујем ово друго, како би касније могли да вратите назад фајл ако нешто пође наопако), и након тога идемо на „Kill process“.  Овим потезом ћете окончати системски процес који користи фајл, а затим фајл бива премештен/обрисан. Ово урадите за сва 3 фајла, и програм би требало да је уклоњен/“покварен“. Мана овог начина је то што при окончању системског процеса може доћи до нестабилности или рестартовања рачунара, тако да се може десити да после брисања/премештања сваког фајла дође до рестартовања. Ако ово желите да избегнете, погледајте начин број 2 (који је мало компликованији). Да напоменем још и да је потребно тј. пожељно обрисати и следећи фолдер који такође садржи фајлове поменутог програма:

C:UsersUsernameAppDataLocalTempsftp

(у путањи изнад „Username“ је корисничко име тренутно улогованог корисника ).

2.)  Скините ISO фајл под именом HirensBootCd (скуп програма за помоћ при дијагностиковању кварова, између осталог, ту се налази и live WindowsXP дистрибуција), или неку live верзију оперативног система и нарежите на диск (или флеш меморију) како би подигли систем са њега (биће потребно да у BIOS поставите CD/DVD уређај као примарни boot уређај). Ако нисте до сада имали прилике да радите са live дистрибуцијама оперативног система, само укратко да објасним да то нису класичне инсталације оперативног система, тј. не чине никакве измене на вашем хард диску (нити инсталирају нешто на њега), већ се учитавају у РАМ меморију вашег рачунара, и тако вам дозвољавају да вршите измене/брисање фајлова на хард диску. Тиме смо постигли да не морамо улазити у систем на хард диску, тако да он тада не користи никакве фајлове, и ви их можете без проблема обрисати. Наравно, обришите ова 3 фајла и 1 фолдер наведене горе, и решили сте се програма.

Да сте га обрисали тј. онемогућили, можете видети по томе да се иконица „Sentry Lite Settings“ више не појављује на десктопу приликом сваког покретања система. А можете и покренути инсталацију, која више неће детектовати псотојање програма.

 

2 коментара на “Уклањање Sentry Lite Parental Control”

Odlično, samo si trebao početi rečima da ni slučajno ne instaliramo taj program, a ako smo ga već instalirali onda bla-bla-bla. 🙂

Ovo kako si predstavio prosto mi dođe da instaliram prokleti program pa da ga onda brišem. :s

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *