CategoriesИнтернет

Новости из Гугла

Из компаније Google ових дана стижу многе  вести у вези са сервисима које овај интернет гигант пружа.Да кренемо од битнијих:

Ограничавање употребе Google Maps API-ја.

Према вестима из компаније, ограничавање овог API-ja се уводи како би се надокнадили трошкови одржавања и да би сервис остао исплатив. Под ограничењима се подразумева постављање лимита на број приказа које неки сајт/апликација дневно остваре. Наравно, ово на првом месту погађа сајтове са већом посетом-ако желе већи број приказа мапа, мораће да плате за додатне приказе. Ево како се крећу цене за одређене типове приказа:

Сервиси који су базирни на GMaps API, а прелазе постављене лимите ће имати три опције:

-Да ограниче коришћење својих услуга како не би прекорачивали лимит,

-Да плаћају (према горњој табели) за прекорачени лимит,

– Да купе API Premier лиценцу која ће им допустити далеко већа прекорачења, али која засигурно неће бити јефтина.

Ова ограничења ће ступити на снагу почетком следеће године. Гугл напомиње да ће непрофитне и хуманитарне организације имати посебне погодности.

Google Reader нови изглед

Осим новог изгледа који попримају скоро сви G сервиси у последње време, популарни сервис за праћење фидова је остао без функција за дељење и „лајковање“ прича из фида. Њихово место је заузело +1 дугме, и могућност да причу поделите путем Г+ друштвене мреже. Наравно, подржане су и остале друштвене мреже. Ово је изазвало негодовање великог броја корисника којима недостаје стари систем за дељење и праћење. Велики број критика се односи управо на то да Гугл није оставио могућност да се користи стари систем и изглед.

Наравно, Гугл вероватно неће урадити ништа да би удовољио захтевима корисника, одавно је постало јасно да одлучно намеравају да што више повежу све своје сервисе, поготово путем G+ мреже.

Што се тиче изгледа,  прегледнији интерфејс омогућава лакше сналажење и брже долажење до информација које ме занимају. Наравно, визуелни елементи су идентични онима који се налазе у осталим Гугл сервисима, тако да ми сада сви сервиси делују сличниjе него икада.

 Ново рухо Gmaila

Пре пар дана, корисницима је омогућено да испробају нови изгледа овог популарног имејл сервиса. Визуелне промене су у складу са Гугловим трендом шминкања свих сервиса у сличан дизајн, и мени се генерално допадају (дефинитивно изгледа боље него пре) али ту је нешто могло да буде и мало „нашминканије“ али о укусима се не расправља, зар не?

Али најбитније промене се односе на функционалност и прилагођавање изгледа, ту су опције којима можете лако прилагодити поглед на мејлове, повећати или смањити размак између њих, или пак мењати величину ставки на сајдбару. Ту су и унапређења у виду напредне претраге поште.

Као што већ рекох, за сада је овај изглед опциони, али  у догледно време ће бити постављен за подразумевани. Ту има још неколико интересантних унапређења, које ћу оставити да сами истражите.

Промене у алгоритму претраге

Како кажу из компаније, најновије промене алгоритма претраге ће омогућити Гугл претраживачу да лакше „схвати“ ако сте у потрази за свежим информацијама.

У пракси ће ово деловати овако: ако у време њеног одржавања трагате за вестима са Евровизије, укуцавање тог термина неће избацити историјат такмичења, старе чланке итд, већ ће приказивати најсвежије вести типа ко је ушао у полуфинале, који је део такмичења тренутно у току итд. Према неким информацијама, овај алгоритам пружа до 50% „свежије“ резултате од претходног.

Сада ће предност што бржег објављивања најновијих информација бити значајнија него икад, јер ће значајно утицати на расподелу посета које долазе са најпопуларнијег претраживача.

Шта нам све ове промене доносе? Уопштено гледано, Гугл овим променама тежи да у своје сервисе што више интегрише +1 дугме, а самим тим и популаризује своју друштвену мрежу. Укидање или лимитирање многих API-јева (нпр. G. Translate) нам показује да је Гугл ипак компанија попут свих осталих којој је профит на првом месту, и прилично нарушава слику „нисмо велика зла компанија“ коју су промовисали.

Али, нису ни први ни последњи…Ипак је мало незрело замерити некоме што жели да наплати своје услуге, зар не?

Један коментар на “Новости из Гугла”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *