CategoriesЗаштита

Заштитите се

Овај текст је намењен пре свега мање искусним корисницима и садржи неколико савета чијом применом могу значајно да повећају степен заштите свог компјутера.

1.) Антивирус

Прво што свакоме пада на памет када се помене заштита рачунара. Бесплатна решења су сасвим довољна, ја лично не видим разлог зашто би непотребно куповали лиценце за антивирусне програме поред оваквих решења.Дакле, Avast, AVG или Avira, нећете погрешити да се одлучите за било који од ова три. Моја препорука је Аvast који користим већ дуже време и немам већих замерки. За било који да се одлучите, нећете много погрешити, разлике међу антивирусима данас нису толико изражене, сви су негде приближно исти по квалитету.

Линкови на којим можете наћи ове програме: Avast, Avira, AVG.

Често питање почетника је колико често да скенирам? Антивируси у позадини прате рад ваших апликација и врше скенирање виталних делова вашег система, тако да потпуно скенирање рачунара није потребно вршити тако често. У зависности за шта и колико користите рачунар, пуно скенирање би требало вршити од једном недељно до једном месечно.

2.) Постарајте се да вам аутоматска репродукција медија буде увек искључена. Ово је посебно важно када су у питању USB уређаји и меморије које су најчешћи носиоци разних „гамади“.
Кликните на Start>Run па укуцајте gpedit.msc. Затим кроз „стабло“ са леве стране прозора који се појавио, дођите до System фолдера и пратите слике испод (пример како се ово ради на WinXP).

Win7:  поступак је исти само што је путања сада:  Computer Configuration Administrative Templates Windows Components Autoplay Policies Turn off Autoplay.

3.) Увек је пожељно имати инсталирану неку до anti-malware апликација, на пример Malwarebytes’ Anti-Malware. Он зауставља малициозни софтвер који антивирусни програми не могу да препознају. Препоручљиво је редовно скенирање рачунара овим програмом (опет, временски размаци између скенирања зависе од начина и учесталости употребе рачунара).

4.) Panda USB Vaccine-ова мала апликација ће урадити оно што смо навели под тачком 2,  али ће поред искључивања аутоматске репродукције медија „вакцинисати“ USB меморије које прикључите на ваш рачунар, тачније онемогућиће да се на било који начин активира потенцијално заражени AUTORUN.INF фајл (који се налазе на свакој USB меморији). Може се подесити да аутоматски „вакцинише“ сваку USB меморију чим је прикључите на рачунар. Програм можете наћи овде: линк. ДОДАТО: Уместо овог програма препоручујем MCShield.

5.) Firewall илити заштитни зид, који спречава упаде са интернета од стране хакера и малициозних апликација. Мада данас Windows долази са својим зидом који је сасвим довољан, није на одмет инсталирати неко од напреднијих а бесплатних решења, попут Comodo Firewall.

6.) Web Of Trust-ова корисна алатка се интегрише у ваш прегледач (browser) и указује вам на сајтове које није паметно посећивати због мањка безбедности и репутације. Оно што је занимљиво је да и ви једноставно можете оцењивати безбедност и поузданост сајтова. Такође, цела база података о безбедности сајтова коју VoT користи је креирана од стране људи који користе ову апликацију. Коришћење је лако, зелени кружић значи безбедно, жуто-опрез, црвено-стоп, баш као светла на семафору 🙂 Ако покушате да уђете на небезбедан сајт (или случајно то учините), овај програм ће вас упозорити и вама оставити одлуку да ли ћете послушати упозорење или ипак ући на сајт.

Такође велику опасност представљају и разне фишинг странице, на којима можете изгубити важне податке (о кредитним картицама, шифре и лозинке за приступ сајтовима и електронској пошти итд.). Добро погледајте адресу странице у вашем прегледачу пре него што одлучите да оставите ваше податке ту. Ако вам адреса делује чудно, на пример http://fakebook.tk (;)) уместо http://facebook.com ипак прескочите тај сајт.

Ови програми и савети ће вас у 99% случајева сачувати од разних „гамади“, али  опет је све у вашим рукама. На шта мислим? Ако је ваше понашање у раду на рачунару тако рећи „ризично“, никакви програми неће сачувати ваш систем од инфекције. Овде првенствено мислим на посећивање сајтова сумњиве репутације, сајтова који садрже нелегални (пиратски) материјал, порно сајтова, скидање свега и свачега са непоузданих локација, инсталирање свега што вам падне под руку… Дакле, користите главу 😉

3 коментара на “Заштитите се”

Dobri saveti. Šteta što mnogi ne shvataju (ili ne veruju) da adekvatna kombinacija besplatnih programa može da pruži istu zaštitu kao i plaćeni programi. A pošto većina ne želi da plati programe već juri „narodne“ verzije, izlaže sebe riziku od zaraze i pre nego što instaliraju to što su želeli. Sajtovi koji nude piratske verzije ili ključeve su pravo leglo svakojakog malware-a. Mada mislim da je u celoj ovoj priči najbitnija rečenica: „Ako je vaše ponašanje u radu na računaru tako reći „rizično“, nikakvi programi neće sačuvati vaš sistem od infekcije.“.
P.S. Panda USB je dobar program ali bih ja ipak preporučio MCShield (http://amf.mycity.rs/programs/mc/mcshield/) jer pruža aktivnu zaštitu prilikom ubacivanja fleš memorija i eksternih diskova. Inače, domaći proizvod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *