CategoriesWordPress

Gutenberg – после 5 месеци

Са WordPress-ом радим готово 8 година, и налазио сам се у улогама и корисника и девелопера и дизајнера и запосленог у корисничкој подршци за WP сајтове. Многе промене су се за то време догодиле и у самој платформи и у заједници и у екосистему додатака и тема.

Прелазак који се десио са старог, класичног уређивача на Гутенберг је свакако један од већих промена. Не може се рећи да је стари уређивач био лош, али се начин употребе WordPress платформе од стране корисника, толико изменио, да је била неопходна једна велика промена у самој платформи да испрати све потребе корисника. Или бар тако мисле људи одговорни за развој исте…

Након почетног беса корисника, и многобројних проблема изазваних са старијим темама, осталим едиторима, плагиновима, ситуација се у наредним месецима донекле примирила. Гутенберг има велику улогу у плановима како самог развоја WordPress платформе, тако и у плановима многих девелопера и развојних тимова. Многи су искористили прилику да или обогате свој постојећи производ Гутенберг подршком или да направе нешто што ће побољшати сам Гутенберг.

Рецимо, WooCommerce је објавио додатак за приказ производа на странама користећи блокове. Ultimate Addons For Gutenberg је осмишљен да обогати блок едитор новим блоковима, Atomic Blocks – Gutenberg Blocks Collection такође. Већина „живих“ тема је у међувремену постала и компатибилна са Гутенбергом…

Међутим, и поред тога, одређене мане и даље постоје. Пре свега није интуитиван – период навикавања и сналажења у њему је доста дужи него за било који други едитор, чак и људима који су пре тога радили са неким визуелним едитором. Чак и мени. На том плану још доста мора да се ради. Код већих страна, богатијих садржајем, може доста да успори, мада је доста урађено већ на овом пољу. Media&Text блок је прилично лоше решен – мада су нека унапређења унета са последњом верзијом WordPress-a.

Тачно је да људи обично на нож дочекују било какве промене, па се може и разумети фрустрација овако крупном променом која је у основи наметнута свима. Решење и даље постоји у облику плагина Classic Editor, али бих свакако препоручио свакоме да почне да се навикава на блок едитор.

Препорука се посебно односи на девелопере, јер и поред својих мана, чини ми се да је све више прихваћен и да ће у будућности имати све значајнију улогу и значајнија проширења, а ту лежи ваша шанса да покажете креативност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *