CategoriesWordPressВеб дизајн

Алати за мерење брзине WordPress сајта

Неколико алата уз помоћ којих мерим брзину како WordPress тако и свих осталих сајтова. Због детаљности и једноставне прегледности, највише користим GTmetrix али и остали алате у појединим ситуацијама, када неке опције знају да буду од користи.

GTmetrix

Веома популаран алат, и можда са најбољим приказом резултата. Поред стандардних ставки извештаја (кеширање, степен оптимизованости слика, минификација и остало), ту је и Waterfall таб са приказом сваког ресурса који се учивата са вашег сајта и са информацијом колико то траје. Могуће је тестирати сајт са 7 локација, међутим све су доступне тек када се региструјете а ту је и опција да тестирате сајт на једном мобилном уређају – Андорид (само уколико се региструјете и одаберете Ванкувер за локацију). Такође, подржава намерно успоравање конекције (connection throttling) па тако можете видети како вам сајт ради тј. колико се брзо учитава за кориснике који имају споре конекције и брзине преузимања (3G, 2G, 56K итд).


WebPageTest

Детаљан алат који садржи већину ствари као и GTmetrix, само што нису толико добро графички представљени као поменути. Доста детаљни графици а постоји и могућност снимања видео снимка учитавања стране. Велика предност овог алата је могућност одабира великог броја локација са којих се сајт тестира (око 60), као и око 15 мобилних уређаја. Овако велики број локација постоји захваљујучи томе што било ко може да хостује тестирање за WebPageTest, те стога не користе dedicated сервере (или бар не у толикој мери) као претходна два алата. Такође подржава connection throttling.

Pingdom

Донекле сиромашнији детаљима али са корисним приказом количине ресурса и захтева према домену и типу, ова алатка заслужује да се нађе на листи. Са своји недостатком опција, можда је и најбољи алат за почетнике којима ће остали алати сервирати можда и превише информација одједном. Такође је могуће тестирати сајт са 7 локација, а није могуће одабрати други прегледач.PageSpeed Insights

Познати Гуглов алат, који се примарно фокусира на мобилну верзију сајта, али приказује и десктоп резултате. Доста другачији од осталих приказаних, овај алат заправо даје исте резултате као и Lighthouse, алат који можете наћи у инспектору Chrome прегледача, под табом Audit.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *