CategoriesПрегледачи

10 корисних екстензија за Оперу [2]

С обзиром да се број доступних екстензија (додатака) за Оперу попео на преко 800, мало ћу да освежим ову  листу коју сам направио још  у Јануару. Дакле, ево нових кандидата:

1.) Lightshoot

Изузетно користан алат за прављење скриншота, тј. „хватања“ слике са екрана. Након инсталације додатка и малог програмчића који долази уз њега, можете чувати слике на рачунару или их одмах окачити на imageshack,  едитовати у солидном онлајн едитору, послати на мејл, делити на друштвеним мрежама… Мане су што се не може променити сервер на који се аплодују слике, као и потреба да се инсталира додатни софтвер (поред саме екстензије) да би радио. У сваком случају, непроцењив је ако имате потребу за честим хватањем скриншотова.

2.) Translator

Као што само име каже, преводилац. Једноставно маркирајте део текста који би да преведете и кликните на иконицу. Додатак по дифолту користи GoogleAPI за превод, мада можете одабрати и Bing, Promt и Pragma преводиоце.

3.) Facebook Preview

Ово је једна од екстензија за брзо бирање. Да подсетим, од верзије 11.50 је уведена могућност да се одређене информације приказују у ставкама у брзом бирању. Ова екстензија приказује број нотификација на најпопуларнијој друштвеној мрежи. Ту су и екстензије за приказ временске прогнозе, порука на гмејл сервису и још доста тога.

4.) Google+ Injector

Гугл већ дуже време  корисницима Опере  блокира неке функције својих сајтова , а то важи и када је у питању Г+, нове друштвене мреже. Ова екстензија додаје ЦСС и ЈС код који недостаје код Г+ страница. То у пракси значи да ћете моћи да видите нотификације, поље за брзо дељење садржаја, мени који недостаје итд.

5.) Ghostery

Алатка која детектује оне „невидљиве“ делове кода за праћење, аналитику, скрипте, тракере компанија попут Гугла, Фејсбука,  и преко 400 осталих. Дакле, можете видети ко је све заинтересован за ваше понашање на интернету. Помоћу  Ghostery можете блокирати нежељене скрипте и заштитити приватност.

6.) Unshorten

Сумњичави сте у вези скраћених линкова? Ова екстензија ће их вратити у старо стање, дакле приказаће оригиналне линкове какви су били пре скраћивања.

7.) Get Off My Lawn

Данас у оквиру скоро сваког сајта можемо наћи „делове“ друштвених мрежа попут Подели  и Лајк дугмета са Фејсбука, Гугл + 1 , Твит дугмета и многих других… Ако сте особа којој се баш и не допада читава идеја друштвених мрежа или желите само да склоните сво то смеће са екрана, ова екстензија духовитог назива је права ствар за вас. Уклониће виџете и дугмад набројаних сајтова (као и још неких), тако да више неће бити дугмића на све стране.

8.) Close duplicates

Кратко и јасно: помоћу ове екстензије затварте све дупликате тренутно отворених табова.

9.) Persistent Text

Сигурно вам се бар једном десило да у прегледачу попуњавате неку дугачку форму, и нешто се изненада деси (рачунар се ресетује, нестане интернет, програм се заглупи, случајно затворите таб…). Уз ову екстензију која их чува, ти подаци које сте унели неће бити изгубљени, већ ћете моћи да их видите при поновном отварању странице.

10.) Open in background with long press

Опција посебно корисна ако користите лаптоп: отварање странице у позадини при дугом притиску. После дужег коришћења, приметна је уштеда времена при обављању одређених задатака.

 

2 коментара на “10 корисних екстензија за Оперу [2]”

Такође, а остале користим кад морам (читај: гледам како сајт који завршим изгледа из њих).

WP има аутоматско чување чланка током писања, али некад закаже, па ПТ обави посао…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *