CategoriesОстало

Домаћи сервисери/продавци компјутера

Сигурно сте се до сада бар једном дошли у ситуацију да имате проблема са компјутером, а исти је још увек под гаранцијом. Тада је једино решење да га однесете на поправку тамо где сте га купили (јер свако отварање кућишта и „чачкање“ подразумева поништавање гаранције). Ту почињу проблеми… Овај чланак сам одлучио да напишем јер је мој пријатељ био у сличној ситуацији.

Рачунар је купљен пре мање од годину дана, са 2 године гарантног рока (односи се на цело кућиште). После пар месеци нормалног рада појавио се проблем. Рачунар се током рада или мировања јако успори и замрзне се, након чега помаже само рестарт. После тога неко време не би ни могао да се упали, избацивало би грешку типа: проблеми са хард диск контролером и сл. Ово се не дешава увек, понекад прође и дужи период а да све буде ок. Много ствари је покушано, ни реинсталација система не помаже. Следи, наравно, ношење у сервис где је рачунар купљен.

У сервису је рачунар нормално радио већи део дана и целу ноћ (према причи сервисера). Највероватније је проблем са струјом, фазом или напоном у стану мог пријатеља. То ми је било сумњиво, па сам рачунар донео код мене, испробао, и јављали су се исти проблеми (живим подалеко од тог пријатеља и сигуран сам да је код мене са струјом све у реду 🙂 ).

Човек је сачекао са поновним ношењем у сервис,  надајући се да ће се у међувремену нешто само од себе променити (не рекох вам да је почетник у свету компјутера 😉 ). Али наравно, све је остало по старом. Опет сервис, опет тестирање тамо, али овог пута утврђују да проблем заиста постоји. После пар дана зову, кажу да су ресетовали BIOS, и да препоручују реинсталацију оперативног система тако да сада ставе Win7 уместо досадашњег XP-a. Да, претпостављате, пиратска верзија. Али без обзира на то, коштаће 1700 дин. Понуда је веома безобразна али ипак кажем пријатељу да прихвати, чисто да видимо када ће се манути глупости јер када се компјутер опет буде заледио, биће очигледно да је квар хардверске природе. Нуде и лиценцирани антивирус по цени од 3-4 хиљадарке јер овај бесплатни Aваст ништа не ваља (и поред тога што да користим већ 3 године и сматрам да је одличан),  али то наравно одбијамо 🙂

После 2 недеље током којих рачунар и није био тако често укључиван, проблем се опет појавио. По трећи пут је однет у сервис.

Након ишчуђавања сервисера, узима машину уз обећање да ће што пре погледати у чему је проблем. Сутрадан зове и каже да је утврдио да је проблем хардверске природе и да се извињава због цимања. Послаће рачунар у фирму од које их набављају и испитаће квар тамо и заменити делове по потреби. Тако је и било, тамо су заменили графичку картицу… И проблем се опет појавио… Човеку је пукао филм, што због неспособности особља да отклоне квар, што због нељубазности истих. Однео је компјутер у други сервис у ком су заменили хард диск и проблем се више није јављао.

Е сад,  због чега сам одлучио да пишем о овом случају. И поред очигледних симптома да је у питању хардверки проблем, компјутер је морао да се носи још неколико пута у тај сервис. Да не помињем да су тада могли заджати копјутер колико год им времена треба да нађу квар, јер његовом власнику тренутно није био потребан, али то нису урадили. А још инсталација и наплата пиратског оперативног система…

Да ли је овде проблем нестручност и грамзивост сервисера, процените сами. Очигледно је да су похлепа и небрига одлике великог броја сервисера у Србији (али напомињем: не свих 😉 ). Какви се све људи баве овим послом и какве квалификације имају је питање које свако себи треба да постави пре него што се одлучи да користи услуге истих.А ако сте обавезани гаранцијом да користите њихове услуге, опрезности никад доста, тражите и мишљења других.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *