CategoriesПрегледачиСофтвер

10 корисних екстензија за Оперу

Од верзије 11, Опера попут осталих прегледача подржава екстензије. По мом мишљењу, ово је можда кључна ствар која је Опери недостајала и на којој су јој многи замерали и користили као изговор да је не користе.

Наравно, у почетку је број екстензија био око 200, сада их је скоро дупло више а не сумњам да ће временом тај број све више расти. Процес инсталације је јако једноставан, потребно је само пар кликова и иконица екстензије ће се сместити у горњи десни угао Опере (у неким случајевима не, у зависности од тога за шта је екстензија намењена).

Овде желим да вам представим неке (по мом мишљењу) корисне екстензије које вам умногоме олакшавају рад са овим прегледачем:

1.) Snap Links

Желите да отворите више линкова одједном? Наравно, морали би да кликнете на сваки линк посебно, што одузима време, и напросто је досадно. Инсталирајте ову екстензију, и само „драгујте“ (притисните леви тастер миша, и држите га док померате миша)  преко линкова које желите да отворите.

2.) WhatIsMyIP

Ова екстензија вам омогућава да у сваком тренутку из свог прегледача видите своју тренутну IP адресу.

3.) WoT

WebOfTrust – уз помоћ ове екстензије можете видети информације о безбедности сваке странице коју посетите. Под овом екстензијом ћете за сваки сајт наћи информације о: веродостојности, поузданости издавача,  приватности и о томе колико је страница препоручљива деци. Већину података стварају сами корисници екстензије, па тако и ви можете да додате своју оцену странице као и коментар. Наравно, после инсталације екстензије потребна је кратка и бесплатна регистрација.

4.)  Up For Everyone

Колико вам се пута десило да не можете да приступите сајту, а желите да сазнате да ли је проблем до вашег рачунара или је сајт недоступан свима. UFE приказује ову информацију на стандардној страници грешке коју Опера приказује када тражена страница није доступна,

5.)  Google Images Direct

Када тражите слике путем Google-а кликом на слику из претраге,  слика се неће отворити одмах, већ ће се отворити цела страница на којој се налази слика (а директан линк до слике ће се налазити на врху странице). Инсталацијом ове екстензије уштедећете себи време и живце 🙂

6.) Clipper

Користан clipboard менаџер, једноставно копирајте и сачувајте занимљиве делове текста са веб страница.

7.) Opera Configurator

Ова једноставна екстензија је практично пречица до напредних функција Опере, дакле више није потребно куцање текста у адресну линију да би се дошло до њих.

8.) Face Chat

Ако сте „навучени“ на FB чет, ово је права екстензија за вас. Нема потребе за отварањем странице и улажењем на профил, кликом на ову екстензију добијате нови простор за четовање као и листу ваших пријатеља који су на мрежи. Иако би доста ствари могло да се поправи и дода, ова екстензија је и у овом облику ипак веома корисна.

9.) LastPass

Ова популарна екстензија је online алат за попуњавање форми (образаца) на веб страницама (дакле, уноси предефинисане вредности у поља приликом регистрације нпр.),  и за чување лозинки са сајтова на којима сте регистровани. Штеди време и подиже безбедност ваших података на интернету.

10.) FastestTube

Помоћу FastestTube можете скинути било који снимак са YouTube-а, а што је најбоље, можете бирати и различите формате без озира у ком је формату снимак постављен.

На овој листи би требало да се нађе још доста корисних екстензија, али ја сам изабрао оне које мени лично доста помажу, а могле би бити од велике користи и вама 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *