CategoriesБлогКуповина

Тему доступан и у Србији

Пре неколико дана, односно 5. маја, добио сам мејл да је Тему сада доступан и у Србији, односно да шаљу производе и у нашу државу.

Тему је платформа за куповину јефтине кинеске робе, веома подсећа на Алиекспрес по начину функционисања и понуди. У наставку текста прочитајте моје утиске о куповини на овој апликацији односно сајту.

Уз обавештење стиже и купон, који даје попуст на суму која је потрошена ако та сума прелази 2200 динара (попуст је 220 динара, односно 10%), и тако на сваких 1000 динара више, попуст је 10% на укупан износ. Ова промоција је важила први дан, мада делује да је и даље активна на сајту.

Шта је Тему?

Тему је платформа за куповину јефтине кинеске робе, веома подсећа на Алиекспрес по начину функционисања и понуди. Кључна разлика је у томе што Тему има своја складишта и одатле шаље робу, док се на Алиекспресу сваки продавац засебно брине о слању робе крајњем купцу.

На овај начин Тему је у могућности да понуди нижу цену (услед могућности преговарања о цени са произвођачима), као и нешто бржу доставу (барем у теорији). Све пакете са Тему ћете добити у њиховој кеси са њиховим брендингом, за разлику од Алиекспреса где сваки пакетић добијате засебно, директно од продавца. Мане су мања понуда на Тему за разлику од Алиекспреса, као и упитнији квалитет производа. Више о томе касније.

Тему је за веома кратко време постао јако популаран захваљујући огромним улагањима у маркетинг. Рекламе, плаћени „инфлуенсери“, веома повољне цене и акције – све је то утицало да компанија за веома кратко време привуче велики број потрошача.

Преглед апликације/сајта

Пошто сам прилично активан купац на Алиекспресу, Ибеју и осталим платформама, решио сам да испробам и Тему.

На први поглед, и у апликацији и на сајту, делује да алгоритам сајта највише „гура“ предмете попут одеће, разних „џиџабиџа“, ситница, поклона и тако даље. Када се дубље потражи могу се наћи и ствари попут електронике, компонената за уради сам пројекте, машинских делова и сличних ситница.

Сама апликација, а и сајт, функционишу веома добро, по мом мишљењу и боље од Алиекспреса, на који изгледом подсећају.

Када сте улоговани на сајт, и додали сте у корпу неке производе, исти ће се видети и у корпи у апликацији на телефону.

Што се тиче цена, ситуација је „шарена“. Неке ствари су скупље него на Алиекспресу а неке су опет за неколико долара или десетина центи јефтиније. Нисам приметио неки образац што се тиче категорије/врсте предмета који је скупљи или јефтинији на Тему.

Оно што ми је привукло пажњу је достава производа. За разлику од Алиекспреса, који је пре коју годину на доста производа увео наплату поштарине (некад чак и већу од цене производа), на Тему је поштарина, бар за сада, бесплатна за све производе.

Али најзанимљивије у читавој причи је то што су као компаније за доставу наведене Пошта и Д Експрес. Нисам сигуран у ком сценарију би Dexpress био опција за доставу, пошто ја нисам могао да бирам између ове две опције.

Такође, уколико наручени пакет не буде достављен у периоду од месец дана, Тему даје 220 динара у кредитима који се могу потрошити у наредним куповинама на сајту.

Ту су и гарантоване рефундације у случају да трекинг број није могуће пратити, ако је предмет оштећен или ако пошиљка не стигне за 30 дана (уколико је пошиљка послата авионом): линк до Тему правилника.

Тестирање

Још исти дан када сам добио мејл да Тему доставља робу у Србију, одлучио сам да искористим попусте и испробам платформу. Тог 5. маја сам наручио пакет у вредности од тачно 2533 динара. У питању је 8 предмета од по 100-300 динара вредности, попут привезака за кључеве, каблића, и једне торбица за УСБ флеш меморије.

Током бирања предмета, приметио сам једну ствар: минимална вредност поруџбине је увек 1100 динара, или око 10$. Испод ове вредности не можете наручити – за разлику од Алиекспреса где можете наручити и један једини предмет у вредности од 1$. После мало гуглања, утврдио сам да ово важи и за остала тржишта, а не само за нас.

Што се тиче начина плаћања, доступно је плаћање картицом (Visa, MasterCard, AmericanExpress итд), PayPal, Google Pay, као и Apple Pay.

Достава

После 48 сати добио сам мејл да је поруџбина послата и да је доступан број за праћење преко српске Поште! Ово нисам очекивао, чак је и линк за праћење интегрисан у мејлу.

Наравно, пошто праисторијски сајт наше поште не подржава директно прослеђивање броја за праћење кроз линк, потребно је исти унети на сајту, и добићете статус пошиљке. Број за праћење је у формату TS000001234RS.

У тренутку писања овог чланка, није било података о пошиљци на сајту наше поште, то јест није било могуће пратити пошиљку помоћу овог броја. На сајтовима за праћење пошиљки попут Postal Ninja или Ship24 такође није могуће добити информације о овом броју за праћење. Додуше, прошло је свега неколико сати од када сам примио мејл са бројем за праћење, па ћу ажурирати чланак уколико се нешто промени.

31.05.2024 – ПАКЕТ ЈЕ СТИГАО! Неких 2 дана раније сам добио обавештење да ће пакет ускоро бити испоручен, и то се и десило. Дакле, требало је укупно 26 дана да пакет стигне. Пакет није био у наранџастој Тему кеси, већ у обичној сивој. Према налепници на кеси, пакет је отишао у дистрибутивни центар компаније Трансфера. Није било наплате ПДВ и царине, а и пакет уопште није отваран. Пакет није било могуће пратити на сајту Поште све док није дошао у Србију. Што се тиче самих предмета које сам наручио, квалитет и оно што сам добио је у складу са оним што је приказано на сајту.

Контроверзе

Тему је за веома кратко време постао јако популаран захваљујући огромним улагањима у маркетинг (неколико реклама током америчког Супербола рецимо). Рекламе, плаћени „инфлуенсери“, веома повољне цене и акције – све је то утицало да компанија за веома кратко време привуче велики број потрошача.

Међутим, од самог почетка, било је великих замерки на квалитет ултра-јефтиних производа, експлоатисање запослених, нарушавање приватности корисника кроз своју апликацију, уцењивање произвођача, недостављање пакета итд. Више о овим стварима можете сазнати на јутјубу, кроз неке од видеа популарнијих јутјубера:

Видео 1, видео 2, видео 3.

Сасвим је могуће да експлоатисање и крађу података не раде на „фин“ начин као компаније са Запада, сами одлучите колико вам је то битно.

Један занимљивији видео који посматра Тему са стране одрживости таквог бизнис модела. Наиме, инвестирање у маркетинг односи највећи део профита, када се ту урачунају веома ниске цене и још нижи профит по сваком продатом артиклу, питање је колико дуго компанија може функционисати на тај начин. Уколико подигну цене, изгубиће највећи проценат купаца.

Исти сценарио се догодио некада веома популарном Wish.com. Веома јефтина, и неквалитетна роба а некада и једноставно – чиста превара. Повећање цене је било последња кап која је одјурила купце и суновратила приходе који су на крају сваког тромесечја били све нижи.

Да ли ће се то десити и са Тему – остаје да видимо. До тада, ажурираћу овај чланак са искуствима у наручивању робе и достави исте у Србију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *