CategoriesИнтернет

Google+ – после 8 година

Пре готово 8 година сам писао о тада новој друштвеној мрежи Google+. На крају текста сам закључио да ће исти бити нешто између „убице Фејсбука“ (како су неки предвиђали) и још једног промашаја у сфери друштвених мрежа. И после толико времена се испоставило да је ипак у питању промашај. Мада, после прве године, ретко ко је и посумњао…

Google Plus је барем потрајао 8 година за разлику од Google Buzza…

Пре неколико дана, Гугл је своје Плус кориснике обавестио да имају времена да преузму своје Гугл Плус податке до 2. априла. Ни један други сервис неће бити обрисано, осим Г+ профила и података (слике, контакти, заједнице) које су се налазиле на њему.

Са техничке стране ово уопште није била лоша друштвена мрежа. Ако ми се нешто допадало код Гугл Плуса од самог почетка, то је био прилично модеран интерфејс, на моменте збуњујући али углавном интуитиван. Такође, подешавања приватности су била једноставнија и прецизнија него код Фејсбука (у то време). Била је веома лака за сналажење за потпуне почетнике, чак и у каснијим верзијама корисничког интерфејса. Садржај који видите у фиду је могао лако да буде прилагођен и филтриран према потребама корисника.

На самом почетку – фенси анимације кругова пријатеља

Међутим… Гугл Плус је дошао превише касно и иако је радио већину ствари боље него Фејсбук, није имао нешто јединствено или довољно интересантно, нешто што би привукло нове кориснике и оне који су већ имали профиле и пријатеље на другим друштвеним мрежама.

Било је и лажних вести да Фејсбук уводи квадрате као одговор на Гугл Плус кругове…

Мени лично је Плус увек био привлачан са UI и UX стране, али једноставно нисам налазио много занимљивог и оригиналног садржаја, било је мало људи са нашег подручја, а све ово је било посебно наглашено у каснијим годинама.

Донекле се и дало претпоставити да ће Гугл, осим ентузијаста, веома тешко „извући“ људе са Фејсбука (ту су и Twitter, LinkedIn, и Pinterest) – из окружења које им је познато, где већ имају гомилу пријатеља и садржаја. А млађим корисницима су са развојем мобилних технологија далеко интересантнији концепт представљали Инстаграм, Вајн, Снепчет и осталe мреже/апликације које су баш негде у то доба и настале.

Што се тиче корисника који су Гугл Плусу дали шансу, ту нису имали много тога да пронађу – осим можда малог броја пријатеља (или барем контаката из Gmail), и невеликог броја непознатих људи са квалитетним садржајем. Постојале су заиста квалитетне странице на којима су људи делили фотографије (било је доста таквих), а и одређени број заједница око којих су се људи окупљали – углавном фанови дела eпопуларне културе, различитих заната итд.

Не, ипак се ово није десило…

Али, Гугл није лако дигао руке од Плуса јер је то ипак био велики пројекат. Покушавали су на разне начине да п̶р̶и̶в̶о̶л̶е̶ приморају кориснике на коришћење ове мреже. Када је лансирана, сви који су регистровали Gmail налог су били практично приморани да направе и Гугл Плус профил. Нешто касније, 2013. сте морали да користите Гугл Плус налог уколико желите да оставите коментар на YouTube. Касније су уводили и разне облике интеграције са Gmail сандучетом за пошту, Мапама, Плеј продавницом и апликацијама (игрице) итд.

И наравно да ништа од тога није упалило и Гугл плус је наставио да стагнира током година, уз повремена ажурирања интерфејса. Све док
није прошле године на компанијском блогу званично објављено да се Гугл Плус гаси, уз вест о озбиљном сигурносном пропусту који се догодио раније исте године али није раније објављен.

Ово није баш у потпуности крај мреже, јер ће Плус ипак наставити да живи у неком облику – најављено је да ће мрежа бити прилагођена пословним корисницима, и моћи ће да послужи као интерна компанијска друштвена мрежа. Наводно, на ово су се одлучили на основу искустава са пословним корисницима који су до сада користили Гугл Плус. На основу неких чињеница, као што су добре опције за подешавање приватности и техничке предности Гугл плус мреже, ово би у теорији могао да буде успешан подухват уколико буде постојала воља да се спроведе у пракси. А то ће показати време.

Један коментар на “Google+ – после 8 година”

Ja mislim da je zadnji ekser u kovčeg G+ zakucao sam Google. Prvenstveno zato što u neđuvremenu nije napravio krštenu aplikaciju sa instant promenljivim sadržajem. Nešto što bi svako od nas bar jednom dnevno preleteo pogledom. I Instagram je porinut u more manje-više u isto vreme.

Nije mi ga žao. Nikada ga nisam ni koristio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *