CategoriesЗарадаИнтернет

Зарада на интернету [1]

Пре него што почнете да читате (надам се да нисте прескочили чланак чим сте видели наслов 🙂 ) желим да вам кажем да ово није још један чланак који хвали и препоручује разне сајтове за зараду на интернету и нуди реферал линкове. Таквих на интернету има на милионе, а и на домаћем интернет небу их не мањка. У овом чланку покушавам да укратко сагледам најразличитије начине зараде на интернету као и могућности и брзину зараде за сваки од њих.

Кренућу од једноставнијих тј. од оних начина за које вам не треба неко посебно знање из области информационих технологија.

1.) Зарада кликтањем (енг. Paid to click)
Потребно је кликтати на разне банере, линкове у мејловима и слично, како би отишли на странице спонзора. Плаћају се и реферали тј. људи који се региструју преко вашег реферал линка и покушавају да зараде на исти начин као ви. Стари, веома популаран и можда најлакши начин зараде. Али и најмање ефикасан. Некада је можда био мало исплативији, али данас су зараде веома мизерне, слободно могу рећи да ако желите иоле пристојнију зараду, ово је губљење времена. Најчешће је број кликова дневно ограничен. Да не помињем случајеве да зарада иако бедна понекад и не буде исплаћена. Дакле, ово слободно можете прескочити.

2.) Зарада сурфовањем, читањем мејлова, попуњавањем анкета (Paid to surf, Paid to read mails, Paid survey)
Као и у претходном случају, зарада минимална осим у случају да имате велики број реферала. Чак и тада је слабо исплативо. Што се тиче зараде попуњавањем анкета, зарада је нешто боља ако сте грађанин неке западне земље (јер велике компаније најчешће врше истраживања тржишта баш у тим државама). И овај начин не препоручујем.

3.) Google Adsense
Овде конкретно мислим и на Google Adsense и на сличне компаније које нуде овај начин зараде. О чему се ради? Имате посећен сајт или блог, а желите то на неки начин да уновчите. Пријавите се за Google Adsense (или код неке друге компаније, али Goolgle је најсигурнији што се тиче исплате) и поставите огласе на своје странице. Како посетиоци буду кликтали на те огласе, ви ћете добијати одређену суму новца за сваки клик (од једног цента па до неколико десетина, а у изузетним случајевима и преко 1 долара). На сајтовима на српском од месечне зараде не можете се обогатити, али ако имате посећен сајт можете зарадити и четвороцифрене суме новца. Више о Google Adsense овде.

4.) Зарада постављањем (upload) фајлова
У ствари, ви зарађујете док неко други скида фајлове које сте ви поставили на неки од сајтова за дељење фајлова (file share сервиси). Дакле, за сваки скинути фајл ви добијате одрђену своту новца (јесте да је ситно, али може се фино зарадити ако рекламирате линкове на прави начин). Већу суму новца добиајте за фајлове веће величине, као и за фајлове које су скинули посетиоци из западних земаља. Имате доста file upload сајтова који ово нуде, неки од њих су: Hot File, File Factory, FileServe итд.

5.) Amazon Mechanical Turk
Укратко, на обај начин зарађујете тако што обављате разне ствари које постављају понуђачи, почевши од потраге за нечим на интернету, прегледања страница па до сложенијих задатака. У зависности од ваших квалификација и времена које проведете овде, можете зарадити пристојне суме. Више знања-више новца. Детаљније о томе  овде.

6.) SMS сервиси, SMS наплата
Овај начин није стриктно ограничен на интернет, ове сервисе можете оглашавати на све могуће начине. Како ово функционише, најлакше је објаснити на примеру: ви се региструјете код неко пружаоца услуга SMS сервиса, и добијете свој број и сервис на који ће људи слати поруке, а ви ћете од сваке поруке зарађивати проценат (од 25% до 60% по поруци). Типови сервиса могу бити разноврсни: SMS чет, плаћање лозинке за приступ вашем сајту, добијање неке информације… Могућности су велике. Ако добро изрекламирате и осмислите свој сервис, зарада може бити одлична. Неке од фирми које пружају ове услуге: Adriatek, Fortumo итд. Уосталом, укуцајте SMS micropayment на Google, и можете наћи доста страних фирми које ово нуде. Проблем може представљати то што већина њих (и домаћих и страних) тражи да сте правно лице (фирма).

7.) Зарада писањем чланака
Посотје сајтови на којима можете добити новац тако што напишете чланак на тему коју вам они задају (или је ви изаберете). Чланци морају бити на енглеском и проћи проверу. Обично је у питању опис неког производа или услуге. Неки од сајтова: reviewme.com, payperpost.com.

8.) Зарада продајом фотографија
Ако се бавите фотографијом и у стању сте да направите квалитетне фотографије, на неком од stock сајтова ваше фотографије можете и продати. Селекција је углавном ригорозна и постоје строго прописана правила шта и како смете поставити на продају. Сајтови који се најчешће препоручују: istockphoto.com и shutterstock.com.

9) Аукцијске продаје
Ако већ нисте члан неког аукцијског сајта, сигурно сте чули за Limundo и сличне домаће (а и стране нпр. ebay) аукцијске сајтове. Ако имате предмете који могу да буду интересантни на тржишту (или их можете набавити па препродати) овакви сајтови вам могу доста олакшати посао и смањити трошкове. Радите поштено, и увек ћете бити на добитку.

10.) Регистрација и препродаја домена
Већина домена се региструје само на одређен период (1 или 2 године).Када та регистрација истекне, домен постаје слободан и може га регистровати било ко. Ако неко заборави да обнови регистрацију, а ви сте већ купили тај домен, биће спреман да вам плати већу вредност од реалне. За овај посао вам је потребна картица за плаћање преко интернета, као и доста времена и живац да препознате и „упецате“ популаран домен. Постоје одређени сајтови на којима можете сазнати датуме истека домена, и на тај начин се можете на време информисати о потенцијалним циљевима.

Шта је важно напоменути, а тиче се свих начина зараде које сам навео? НИКАД не очекујте да ћете се обогатити, НИКАД не очекујте да ћете брзо доћи до неке пристојне суме, НИКАД не улажите сопствени новац!

Опасности од превараната су велике, а највише штете вам могу нанети ако вас наведу да уложите свој новац у нешто. Обично су то обећања о великој заради за релативно кратко време-само уплатите ту и ту суму на рачун тај и тај. Можда вас позову и на нека предавања, а након што ви уплатите занчајну суму новца, они ће одједном нестати без иједног јединог трага. Дакле, будите на опрезу да не постанете жртва пирамидалне шеме (инфо).
Избегавајте коришћење ваше имејл адресе коју обично користите, направите нову да би избегли велику количину спама на својој оригиналној адреси (често је ако остављате своју адресу на многим местима).
Увек постављајте компликоване лозинке на сајтовима који захтевају регистрацију, па и на својој електронској пошти. Иако се слабије памте, ове лозинке је далеко теже открити од краћих и једноставнијих.
Нека вам рачунар буде „чист“ од разних вируса, тројанаца, keylogera и сличних гамади које вам могу уништити податке и украсти лозинке.
Имајте на уму да је на интернету све могуће и да се све веома брзо одвија, неки сајт може нестати буквално за минут 🙂  Пре него што одлучите за било који начин зараде, добро се информишите о пружаоцу услуге, о позитивним и негативним искуствима других, начинима исплате, редовности исплате. Немојте да вам буде тешко да користите Гугл или да се региструјете на неки форум и поставите питање.
Увек прочитајте услове коришћења неког сервиса, ако наиђете на неке нејасноће контактирајте администрацију сајта или питајте људе који су већ чланови.
Занти енглески је увек пожељно, без неког основног знања језика на неким сајтовима се једноставно нећете снаћи.У неким случајевима је и свако веће знање из неке области пожељно и моће вам повећати приходе.

Надам се да сам овим чланком барем мало појаснио начине зараде на интернету као и оно што сваки од њих карактерише. А опасности су многе зато не мисите да ћете протраћити време ако се будете распитивали о нечему, запамтите да је Google ваш пријатељ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *