CategoriesВеб дизајн

Бекап сајта

Ако имате свој сајт или блог на закупљеном хостингу, вероватно знате колико је важно имати резервну копију (у даљем тексту – бекап) истог.  У случају да ваш сајт „нестане“ са хостинга, буде нападнут или ви сами нешто забрљате, а ваш хостинг не прави резрервне копије, бекап ће вам бити од велике користи.

Начин на који ћете бекаповати сајт зависи од структуре и намене самог сајта, али и од потребе за поседовањем свеже копије у било ком тренутку. Овде нећу разматрати бекап „великих“ сајтова, са великом количином садржаја, који заузима доста простора на диску, њихови власници би требало да до сада знају најбољи начин за бекап таквих сајтова. Оријентисаћу се првенствено на „необавезне“ сајтове, личне блогове итд.

Једноставна структура сајта 

Ако је у питању једноставан статички сајт/сајтови рађени у HTML, PHP и евентуално SQL, најједноставнија опција је прављење бекапа путем контролног панела вашег хостинга. Цео процес можете видети на овом снимку.

Све што вам на крају преостаје је да сачувате тај компресовани фајл на свом рачунару или на неком интернет сервису за чување података. Ако не вршите измену фајлова често, можете бекаповати само базу података и тако уштедети време и простор на диску.

Сајтови базирани на неком од CMS система

Када говоримо о сајтовима базираним на Joomla, WP или неком другом CMS систему, морам напоменути да бекап фајлова није толико кључан (као бекап базе), осим у случајевима да често инсталирате/деинсталирате додатке, теме и слично. Дакле, можете корисити ову основну опцију коју сам претходно навео (бекап путем контролног панела вашег хостинга), али имате и доста елегантнија решења.

-WordPress

За ову популарну платформу можемо пронаћи мноштво додатака за вршење бекапа, издвојио бих следеће: EZPZ One Click Backup је веома добро решење за комплетни бекап WP сајта, а оно што се мени посебно допало је могућност повезивања са DropBox сервисом, што значи да бекап фајл не морате скидати и чувати на свом рачунару, па је цео процес бржи и бекап фајл је на сигурнијем месту. Поменуо бих још један додатак – WP-DB-Backup који врши само бекап базе података, а има опције да одаберете поједниначне табеле које ћете бекаповати. Од осталих додатака, препоручио бих myEASYbackup и Online Backup for WordPress (могућност чувања бекапа на њиховим серверима, добијате 100 мб простора бесплатно).

-Joomla

За Joomla сајт бих увек прво препоручио овај додатак: Akeeba Backup , одлично решење, имеђу осталих ту су и опције да бирате табеле и фолдере које не желите да бекапујете. Најбоље је што је доступан за све верзије Joomla, па и најновију (2.5). Од осталих решења, ту су још и JoomInstaller који осим бекапа може помоћи и при премештању Joomla сајта са хостинга на хостинг (мана је што додатак није скоро освежаван, па има подршку само за Joomla 1.5).

 -Drupal

Овај CMS нисам много користио, али по мени најлакши начин да направите бекап је помоћу Backup and Migrate модула. Од могућности издвајам оцпију слања бекапа на имејл адресу, заказивање бекапа, као и енкрипцију бекапованих фајлова.

 Форуми

Када говоримо о форумима ту се углавном намећу решења за бекап базе података форума. Ево опција за разне типове форума:

-phpBB – Auto Backup је алатка која има опцију да прави одређен број бекапова базе, и када се тај број достигне, најстарији бекап ће бити обрисан и замењен новим, а ту је и опција аутоматског вршења бекапа.

-MyBB – Ultimate Backup Utility може да врши бекап и фајлова и базе, а уз менаџер задатака можете заказивати аутоматски бекап.

– SMF – Sypex Dumper integrator нам преко модерног ајакс интерфејса омогућава да бекап базе података чувамо на серверу, да га скинемо или да повратимо стари бекап ако се појави потреба за тим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *