CategoriesЗаштитаСофтвер

MCShield

Ових дана сам желео да вам представим један одличан бесплатан програм домаћих аутора, а у међувремену је као кец на десетку стигло ново издање програма у ком су поправљени сви проблеми из претходне верзије и додате нове опције. Дакле, о каквом се програму ради…

Наравно, сви знате на колико рачунара дневно можете прикључити вашу флеш меморију или неки други преносни уређај (екстерни хард диск, било који уређај са меморијском картицом).  Довољно је да један од њих буде заражен и да ту заразу пренесете на све остале рачунаре, па када дођете кући, заразите и свој рачунар. Због широке употребе и самим тим велике брзине ширења заразе, ови уређаји су веома честа мета вируса. Последице заразе могу бити разне: сакривени фолдери, гомила нових фолдера и фајлова са бесмисленим називима, заражени извршни (.exe) фајлови, украдени подаци итд. Да не помињем могућност даљег преношења заразе на рачунаре ваших пријатеља или породице. Некада је једини начин да се реши проблем  реинсталација система.

MCShield је програм који пружа заштиту од вируса, црва, и осталог малициозног софтвера који се преноси путем USB флеш меморије, меморијских картица, преносних хард-дискова. Сигурно се питате „шта ће ми још један програм, имам антивирус да се побрине за ту гамад“. АЛИ – антивирус не може да се побрине за све напасти које се преносе путем флеш меморије. Много тога промакне испод радара антивируса. Ту овај користан програмчић ступа на сцену.

Таб „О мени“ и имена људи заслужних за развој овог корисног програма.

Програм стиже у паковању величине 2.3 MB и након једноставне инсталације (после које нису потребна никаква додатна подешавања) се смешта у system tray где „чучи“ и чека да у USB порт прикључите флешку. Када се то деси, програм је скенира  и у случају да нађе малициозни софтвер, аутоматски га брише и ствара његов бекап, а „сумњиве“ фајлове за које не може са 100% сигурношћу утврдити да ли су вируси, MCS преименује додајући им наставак .vir и шаље их у карантин. Ако сте за неки фајл сигурни да је безбедан, можете га додати у белу листу (white list) и тај фајл ће убудуће бити изузет приликом скенирања.  На крају скенирања можете одабрати да ли ће извештај бити приказан или не. Сам процес скенирања је у већини случајева веома брз (свега пар секунди), али ако на преносном уређају имате велики број фајлова (рецимо неколико хиљада мањих фајлова) скенирање може да потраје и пар минута.

Изглед главног панела

Вреди напоменути да програм при свом покретању скенира и делове партиција на вашем интерном хард диску у потрази за скривеним напастима. И овај процес је прилично брз јер се скенирају само одређени делови партиција који су погодни за смештање и развој малициозног софтвера.

Обавештење о завршетку скенирања

Програм поседује и своју базу „отисака“ малициозног софтвера уз помоћ које брже детектује опасност,  и која се аутоматски ажурира путем интернета. Осетљивост скенера се такође може подешавати, и ту имате избор између три режима рада: стандардно, најбрже и непробојно. Наравно, последњи режим пружа најбољу заштиту, али је у исто време најспорији и брише све сумњиве фајлове (уместо да их премести у карантин).

У новој верзији нисам запазио неке недостатке, мада се неки корисници жале да им антивирус детектује MCShield  као малициозни софтвер (али, наравно, у питању је false positive). На мом систему (Win 7) са инсталираним Avast антивирусом нисам имао проблема.

На интернету можете пронаћи још програма сличне намене, али ни један од њих не пружа толико поуздану заштиту као MC. Примера ради, популаран алат за „вакцинацију“ преносних уређаја, Panda USB Vaccine, врши модификацију autorun фајла на флешки тако да малициозни софтвер не може да „провали“ у њега и модификује га према својим потребама. Ипак, овај вид заштите није проблем за мало искусније ауторе вируса тако да Панда није баш поуздано решење.

Због овога сам се и ја одлучио да са Панде пређем на MCShield и после вишемесечног коришћења немам замерки. Сада уз антивирус ово прво инсталирам у случају да некоме реинсталирам систем или „чачкам“ око рачунара.Предлажем вам да обавезно испробате овај сјајан програмчић, можете га преузети са званичног сајта: линк. Иначе, аутори и цео тим су екипа са MyCity форума, где можете наћи и тему у којој можете прочитати мало више о самом програму, начину рада и евентуалним баговима.

2 коментара на “MCShield”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *