CategoriesCMS

Сопствена друштвена мрежа-Community Builder

Добро је познато да би интернет какав данас познајемо био потпуно другачији и доста мање занимљив већини корисника када не би постојале друштвене мреже.  Ако имате свој веб сајт рађен у Joomla CMS-у, а желите да  проширите функционалност и додате елемент друштвеног повезивања, овај додатак може бити прави избор за вас. Актуелна верзија овог додатка је 1.4.14, а можете га преузети одавде (потребна је бесплатна  регистрација). Community Builder  је бесплатан, као и добар део додатака за проширивање функционалности, у случају да иамте у плану озбиљније пројекте.

Самим процесом иснталације се нећу бавити овде, јер се на сајту и целом интернету могу наћи квалитетни туторијали који се баве тим. Само ћу да напоменем да се Community Builder на ваш сајт инсталира као компонента (што је и логично).

Након успешне инсталације, у административном делу додатка можемо приметити 7 категорија:

Под User Management, као што се да претпоставити, можемо видети све регистроване кориснике, брисати их, мењати информације, итд.

Tab Management – је можда и најважнији део административног панела, путем њега вршите додавање и уклањање „табова“ са корисничког профила, њихово распоређивање на страни, груписање, подешавање… Наравно, и када додате нови плагин за Community Builder овде ћете моћи да одредите ккао ће се приказивати.

Field Management – лакше ћете схватити шта је ово ако вам кажем да је свака информација на табовима је приказана у једном пољу. Овде можете подешавати не само поља на корисничном профилу, већ и на регистрационој форми. Можете одредити да ли ће се приказивати приликом претраге, да ли је обавезно попунити их, тип поља, шта све можете унети у њих…

List Management – овде креирате изглед списка чланова, имате опцију да претрага на сајту филтрира чланове према многобројним параметрима, а одређене групе чланова могу бити искључене из претраге.

Plugin Management – у Community Builder можете додавати плагинове као и у самој Joomla. Процес је скоро исти.Такође, додаци овде могу бити активирани и деактивирани, подешавана права приступа итд.

Tools – алати помоћу којих можете повремено конторлисати структуру базе података и отклањати евентуалне грешке. Корисна је и опција учитавања sample (тест) података у CB, како би одмах на почетку лакше схватили функционисање и изглед додатка.

Configuration – овде се врше нека основна подешавања типа формат корисничког имена, подешавање процеса регистрације, и још доста битних опција уз помоћ којих прецизно можете подесити вашу друштвену мрежу.

Пример 2

Све у свему, са CB можете правити једноставније  као и нешто сложеније друштвене мреже, све зависи од времена које ћете (и које можете) посветити прецизном подешавању, проналажењу одговарајућих додатака и сл. Такође ако желите да сајт изгледа баш онако као сте замислили, утрошићете мало више времена на дизајн, измену цсс фајлова и слично. Наравно, постоји софтвер са којим ћете потрошити много мање времена него са CB (типа JomSocial и слична решења), али морамо узети у обзир да је CB у великој предности по питању цене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *