CategoriesИнтернет

Quixey-претраживач апликација

Пре пар дана сам на Твитеру наишао на информацију о овом новом претраживачу који је још увек у бета фази. Иако ме информација није много заинтересовала (јер последњих година разни претраживачи интернета расту као печурке после кише) одлучио сам да бацим поглед…

Испоставило се да није у питању стандардни претраживач, већ-претраживач апликација (илити програма). Вероватно сте (као и ја) помислили: Зашто бих тражио програме путем овога, ту је стари добри Гугл? Е у томе је фора: Quixey је направљен да би тражили апликације тако што укуцате каква апликација вам је потребна.То је такозвано функционално претраживање (илити функционална претрага).

Како то изгледа у пракси?

У поље за претрагу је потребно укуцати која би била намена програма који тражите, нпр:  convert video files,  listen online radio, take screenshot…

Након клика на „Search“ дугме добићете резултате претраге али „на гомили“, то јест биће приказане  апликације  за све платформе. Одабиром жељене платформе са леве стране, приказаће се програми само за њу. Такође можете филтрирати и апликације које се плаћају и оне бесплатне.


Приказ резултата претраге

Тренутно су потпуно покривене Android и iPhone/iPad апликације (и нове се редовно додају), а поприлично је добра покривеност и осталих платформи: Windows, Linux, Mac оперативни системи као и још неки мобилни оперативни системи: Symbian, Windows Mobile, BlackBerry… Могуће је претраживати чак и додатке (add-ons) за прегледаче Firefox и IE.

Иако је још у бета фази, овај пројекат делује заиста интересантно. По речима једног од  оснивача тек око 5% посла је готово, али досадашњи резултати су изузетно добри.

Термини за претрагу се, наравно, уносе на енглеском језику (надам се да ће у будућности постојати нека врста локализације). Приметио сам да је у великој већини случајева нађено баш оно што сам тражио, иако је у ретким случајевима избацивао мало чудне резултате. Али сигуран сам да ће се то до званичне верзије поправити.

За тестирање  се можете пријавити на сајту (линк) али као што (можда) видите, бета тестирање је тренутно затвореног типа и подељено је првих 500 налога (био сам брз :D). Ипак, и даље се можете пријављивати, најавили су да ће ускоро делити нове „пропуснице“.

Видећемо каква ће бити финална верзија, али и ова бета обећава да ће проналажењ+е апликација у будућности тећи веома лако.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *