CategoriesПрегледачиСофтвер

Опера 11.50

Јуче је стигла нова, финална верзија Опере 11.50, па да видимо шта ново доноси.Инсталација тече уобичајено, ако радите апдејт, сви подаци из старе верзије ће бити сачувани.

При првом покретању уочљиве су козметичке промене у корисничком интерфејсу. Дугмићи за све опције су редизајнирани и поједностављени, благо је измењена и шема боја.

Приказ Опере и инсталираних екстензија за брзо бирање

На табу брзог бирања може се видети да се радило на механици покретања ставки, тако да је сада ређање по жељеном редоследу лакше.Додате су и такозване екстензије за таб брзог бирања, тако на пример преко тог таба можете видети не само обележене странице, већ и какво је тренутно време у одређеном месту, сат, можете пратити стање на берзи или омиљеном форуму (има ли нових порука) итд. Све ово је на први поглед корисно, али ако у брзом бирању имате доста ставки и оне се смање, ове екстензије губе смисао јер једноставно неће бити довољно уочљиве. Али у сваком случају, ово је корак даље што се тиче брзог бирања, јер више нисте ограничени само на статичне елементе као код осталих прегледача.

Мој субјективни осећај приликом сурфовања је да се неке странице отварају заиста много брже него у старој верзији. То сам прво приметио на Твитеру, а затим и на многим другим сајтовима (нпр. Хотмејл). Опера опет није изневерила кориснике што се овога тиче, будући да  свака верзија постиже све боље и боље резултате што се тиче брзине.

Додавање екстензија у брзо бирање

Са навигационе линије је по дифолту уклоњено дугме Home тако да ћете ручно морати да га вратите (вероватно је ово учињено ради постизања веће прегледности исте). За оне који не знају како, поступак је следећи: десни клик на toolbar па Customize>Apperance>Buttons па изаберете Browser и са десне стране међу иконицама имате и Home  икону коју једноставно превучете тамо где је некад и била.

Опера Линк, као што знате  може да синхронизује и чува ваше букмаркове, белешке, брзо бирање и друге информације. Опера је изашла у сусрет корисницима па је на ту листу додала и лозинке, сада их је могуће потпуно безбедно чувати и синхронизовати на њиховим серверима.

Поред наведених, нова Опера садржи и низ других, мањих промена и исправки (можете их све видети овде).

Опера наставља са традицијом избацивања бржих верзија са новим стварима које могу да допринесу удобности у раду, као и функционалности. Не сумњам да ће се ова традиција и у будућнсоти наставити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *