CategoriesИнтернет

Google+

Гугл нас је пре пар дана изненадио лансирањем нове друштвене мреже под именом Google+. На овом пројекту се већ дуже време ради, а можда се нова друштвена мрежа могла наслутити избацивањем +1 дугмета крајем марта ове године. Регистрација тренутно није могућа, с обзиром да је сајт сада у затвореној бета фази,  али је могуће слање позивница (више о томе прочитајте у овом чланку).

Пре свега, свако ко тврди да ова мрежа није замишљена као директан конкурент и „убица“ Фејсбука – лаже.

Прво што можемо уочити након логовања је почетна страна са стримом који подсећа на онај са Фејсбука, али већ ту можемо видети и суштинску разлику ове две мреже: на „Плусу“ можете одредити  кругове људи са којима желите нешто да поделите, а на Фејсбуку све што делите, доступно је свим вашим контактима.


Изглед почетне стране

Наравно, поред овога ту има још новина које могу значајно утицати на људе да се определе баш за ову друштвену мрежу, уместо до сада неприкосновеног Фејсбука. Погледајмо неке најзначајније ставке које Плус чине оригиналним:

Додавање пријатеља у круг

Кругови

Како кругови у пракси функционишу? Рецимо да имате неколико врста контаката са којима делите разне ствари: познаници, пријатељи, колеге са посла и породица.Рецимо и да имате неке фотке са породичног окупљања које би желели да поделите само са члановима уже и (или) шире породице. То ћете веома једноставно урадити кликом на жељени стрим, и објавом садржаја на исти. Наравно, пре тога морате у одговарајући круг додати жељене пријатеље (сл.2). Можете имати огроман број кругова, као и пријатеља у њима, можете им давати имена по жељи,  брисати их…

Састајалишта (hangout)

Састајалиште има потенцијал да постане одличан групни видео чет. Када први пут уђете у видео чет (преко дугмета са десне стране сајта), апликација ће вас питати за дозволу да се инсталира на ваш рачунар. Након кратке инсталације, све је спремно за чет. Како он у ствари ради? Када сте спремни за чет, и притиснете дугме „Позови“, на ваш стрим се аутоматски постави објава која говори свим вашим пријатељима да сте ту и да сте спремни за видео чет, и присутни ће вам се придружити. Овим се уклања потреба да уговарате састанке пре доласка на групни чет. Али ту има још доста могућности. У истом прозору можете пустити неки YouTube видео и коментарисати га заједно са пријатељима. Можете искључити звук и укључити класичан текстуални чет. Ово су само неке од могућности овог чета, којих ће сигурно бити још док цео пројекат изађе из бета фазе. Тренутно је све веома нестабилно и можете искусити непријатне сметње током видео/аудио чета, а некада нећете ни успети да се повежете.

Позив за видео чет на стриму

Варнице (Sparks)

Овде можете да изаберете и пратите жељене чланке из области које вас интересују. Такође са истог места можете и да их поделите на жељеном стриму. Изабране ствари ће увек бити доступне са леве стране екрана, одмах испод листе стримова. Занимљив начин за откривање садржаја.

varnice
Варнице

Фотографије

Таб са фотографијама доноси приказ свих фотографија из свих кругова пријатеља. Наравно, приказују се само албуми чији је власник дозволио преглед. Ту је и могућност креирања албума и аутоматског слања фотографија на плус чим их направите телефоном.

Фотографије
Фотографије

+1 дугме

Као што рекох на почетку, ово није новина, дугме постоји већ неко време. Оно је еквивалент „Like“ дугмету са Фејсбука, само што са Гугловим решењем можете оцењивати и сајтове директно из претраге, и тако ће људи који имају ваш контакт у Gmail контактима моћи да виде ваше препоруке за одређене сајтове. Ова вест је остала затрпана под гомилом вести о Гугл Плус, можете је прочитати овде, а ја ћу о томе више писати у неком од наредних чланака.

Ово су неке најзначајније могућности нове друштвене мреже. Наравно, у бети се при коришћењу истог може наићи на грешке и багове, поготово код  чета, али све је то нормално за ову фазу развоја. Морам напоменути да је доступна и апликација за Андроид, путм које можете, према речима твораца, лако и ефикасно користити Плус.

Иако је незахвално доносити закључке и прогнозе на основу бете, могу рећи да бих ја, а и многи који су пробали Плус, могли да заменимо ово за Фејсбук. Јер поред лепшег (по мени али ово је ствар укуса) интерфејса, ова мрежа исправља сигурносне пропусте Фејсбука и баш то је карта на коју Гугл игра. Изостављањем разних игара,  апликација,  и осталих „спамоликих“ ствари са Фејсбука, Плус ће привући озбиљније кориснике којима недостатак тога у ствари одговара.

Али на крају ће време показати да ли је ово још један Гуглов фејл у сфери друштвених мрежа или је „убица Фејсбука“.А највероватније је да ће бити нешто између…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *