CategoriesСофтвер

FileZilla FTP клијент

Ако сте се икада интересовали за веб дизајн и програмирање, сигурно сте чули за појмове FTP (file transfer protocol) и HTTP (hyper text transfer protocol). HTTP се користи за пренос тзв. хипер текста којим се пише код странице и њим се не могу преносити неке друге ствари попут видео снимака, музике и многе друге врсте докумената. Ту на сцену ступа FTP. У веб дизајну, са њим се срећемо веома често- практично увек када је потребно послати било какве фајлове  на сервер хостинга.

Овде сам одлучио да вам представим један од тренутно најбољих FTP клијената: FileZilla.

Као што можете видети на снимку, подешавање је веома једноставно и захтева унос неких основних информација за FTP приступ  серверу. Менаџер сајтова омогућава лако и брзо манипулисање великим бројем налога на различитим серверима.

Сам радни простор програма је подељен у 4 целине:  део у ком се у текстуалном облику  приказује статус повезивања и унете команде (конзола),  делови у којима се приказују структура фајлова и фолдера на локалном хард диску и серверу, и део за приказ фајлова који се тренутно преносе.

Кликни да увећаш

Као што сам већ рекао, куцање команди је некада био уобичајен начин за управљање фајловима и процесом преноса. Ово је и сада могуће урадити у FileZilla, само је потребно ићи десним кликом на конзолу (па Enter custom command…).

Рад са табовима је сјајан начин да у исто време радита са два или више сервера. Све што је потребно урадити је изабрати жељени налог из менаџера сајтова и изабрати да се отоври у новом табу. На овај начин штедите себи време, нпр. док пребацујете неки велики фајл на један сервер, не морате чекати да се тај трансфер заврши, већ одмах прелазите на рад са другим.

Кликни да увећаш

И подешавање дозвола је веома лако:  само изаберите фајл десним кликом и изаберите File permissions. А ако морате да кликнете на много фолдера да би стигли до жељеног фајла, ту је систем букмаркова (обележивача) који ће вам за сваки налог засебно приказати фајлове до којих желите брзо да дођете. Могуће је подесити и глобалне обележиваче (нпр. на сваком налогу да улазите у исти фолдер кад кликнете на облеживач). Када пребацујете неке велике фајлове којима треба доста времена да буду скинути или послати а желите у исто време да сурфујете интернетом, можете одредити колики проток ће програм користити, тј. ограничити проток да би ви могли несметано да обављате послове док се у позадини врши трансфер.

Важан детаљ је и могућност извоза и увоза ставки из менаџера сајтова и подешавања. Ово је итекако корисно када реинсталирате систем или сам програм. Ове ставке можете наћи под File менијем, а подаци се чувају у XML документу.

Програм је могуће скинути са следеће адресе: линк (око 4 МБ).

Као што можете и сами да видите, FileZilla значајно олакшава манипулисање већим бројем FTP налога и садржи велики број веома корисних опција са којима можете уштедети много живаца и времена. Ако се бавите веб дизајном ово је неизоставан алат који морате имати на свом рачунару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *