CategoriesЗарада

Скорашње промене на Фортуму

Претходни чланак о Фортуму је имао доста коментара и читања, а објављен је прилично давно, па сматрам да би било добро да поставим неколико новости у вези овог сервиса, а које се тичу и корисника са подручја бивше Југославије:

  • Фортумо је пре неких месец дана онемогућио креирање Premium SMS API сервиса, који су неопходни за напредније коришћење и имплементацију premium SMS услуга на сајтове и у веб апликације. Ово ограничење важи само за следеће државе: Србија, Хрватска, Македонија, Босна и Херцеговина, Румунија и Албанија, и односи се само на нове кориснике из ових држава. Стари корисници и даље могу (барем за сада) да креирају Premium SMS API сервисе. Теоретски, ово ограничење би могло да се заобиђе употребом проксија, то јест променом IP адресе са које се региструјете на Фортумо, али за Србију и Хрватску је пре пуштања сервиса у рад потребно одобрење оператера из тих држава, па се ту могу јавити проблеми. Ако сте пробали, јавите да ли сте имали успеха.
  • За Premium SMS API сервисе постојећих чланова из Хрватске, забрањено је продавати „садржај“ преко истих. Дакле, није дозвољено продавати кладионичарске типове, тестове интелигенције, хороскопе и слично. Није јасно дефинисано да ли ће постојећи сервиси преко којих се продаје садржај бити уклоњени, али ако се деси – знајте шта је у питању.
  • Промена IP адреса: ако користите Premium SMS API сервисе, вероватно имате php скрипту која врши проверу да ли захтев за садржајем стиже од Фортумо сервера или неког другог (тада је у питању превара). То се ради на основу IP адреса Фортумо сервера: ако захтев долази са адресе која не припада Фортуму, тај захтев се одбија. Дакле, у скрипти треба да имате неколико IP адреса Фортумових сервера ради провере. Сада је додато и неколико нових адреса, па би скрипту требало ажурирати и у њој би требале да се налазе ове адресе:

 

54.72.6.126
54.72.6.27
54.72.6.17
54.72.6.23
79.125.125.1
79.125.5.95
79.125.5.205

Ова нова ограничења готово онемогућавају напреднију имплементацију Фортумо сервиса корисницима са наших простора, али ако је за утеху, још увек је доступно „инстант“ решење: Cross-Platform Mobile Payments. У основи, ово решење је углавном погодно за продају кредита у игрицама, на сајтовима и слично, и не нуди толику слободу приликом употребе као поменути Premium SMS API сервиси.

7 коментара на “Скорашње промене на Фортуму”

Primetio sam kada sam skoro negde registrovao novi nalog da nisam imao opciju za premium php api. Cross-Platform Mobile Payments je dostupna ali sa njom ne mozes da napravis neke zahtevnije stvari. Resenje je da nam se neki inostrani poznanik, prijatelj ili neko drugi registruje za nas 🙂

Pozdrav, posto se razumes u Fortumo postavio bih ti par pitanja. Ja bih to koristio za online igricu, tacnije gta samp server, to bi bilo tipa kao donacije, igrac uplati na primer 5 eura i onda u serveru ima privilegije mesec dana, to imam i sada na mom serveru, ali ide samo preko PayPal-a, a posto vecinom igraju klinci 14, 15 godina, nisu svi u mogucnosti da doniraju preko PayPal-a, mnogo bi lakse bilo preko sms-a. E sad, tu nisu samo igraci iz Srbije, nego igraju iz raznih zemalja i tu bi bilo uplata u eurima, dolarima i raznim valutama, a posto sam procitao da u Srbiji nije dozvoljeno koristiti Fortumo za donacije, zanima me da li postoji drugi nacin da to uradim preko Fortuma? Znaci igrac uplati novac slanjem sms poruke na odredjeni broj i to je sve, ne treba nikakva povratna poruka ni komplikovane skripte za to, kad ja vidim da je novac stigao, ja tom igracu aktiviram privilegije u serveru, da li je to moguce na neki nacin preko Fortuma? Hvala u napred i srdacan pozdrav!

Сад ти је то прилично компликовано, јер Фортумо не дозвољава креирање неопходног сервиса за људе из Србије (дакле, не можеш на сајту да одабереш опцију да креираш потребни сервис). Можда можеш да нешто урадиш са оним Cross Platform сервисом, али стварно нисам много упућен сада у то. Можда да погледаш неке алтернативе Фортуму, на пример SMS Coin.

Pozdrav Dzoni,zamolio bih te za pomoc ukoliko mi mozes pomoci.
Koristim vec duzi period sms api na fortumu,medjutim u skorije vreme napravio sam novi sajt i taman da ubacim sms servis,vidim da su ukinuli.

Ne snalazim se najbolje sa programiranjem,api je dosta bio jednostavan.
Skapirao sam kako da ubacim dugme „pay buy mobile“ na cross platformi i da mi otvara prozor u kojem ljudima stoji upustvo svakom za svoju zemlju sta i kako. medjutim meni treba samo da oni ljudi dobiju povratnu poruku sa nekim tekstom kao nekada na api sms servisu,medjutim nikako da provalim kako to da izvedem. aktivirao sam cross platformu i kada sam poslao sa mog broja pisalo je samo upravo ste kupili od „tog i tog“ skinuto vam je toliko,hvala. da li mozda znas kako se aktivira ta cross platforma da ljudima vraca nakon uplate povratnu poruku sa tekstom koji zelim da im posaljem?
Izvini ako sam bio preopsiran i nerazuman,danima vec pokusavam i nista 🙁

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *