CategoriesОстало

Споменик Тесли-Tesla Coil

Иако је била актуелна још пре пар година, ова идеја се у задње време поново провлачи по медијима. Идеја је да се у част Николе Тесле сагради својеврстан споменик који би био достојан њега и који би привлачио велики број посетилаца (детаљније о изгледу и концепту овде и овде).

Теслина кула
Ово је Теслина кула (или Варденклиф кула) која се налазила на Лонг Ајленду у САД и користила је Тесли за извођење експеримената са бежичном трансмисијом телефонских сигнала и електричне енергије.По узору на њу би требало да буде направљен модеран споменик у Београду.

Када сам је први пут чуо, ова идеја ми је деловала ок. Саградимо нешто модерно, нешто што је достојно Николе Тесле, нешто што није обичан камени споменик. Али мисли су ми кружиле око последње две ставке. Као што видите на линковима које сам оставио изнад, та кула би требала да буде савремена творевина и да има научни и технолошки предзнак а и да буде на неки начин корисна.

На страну то где, када, од чијих пара и да ли ће се уопште правити, право питање је да ли ће она пратити идеју и да ли ће имати неку праву, употребну вредност? Јесте да ће овај огромни лајт-шоу донети приходе од туризма и постати значајна атракција у овом делу Европе, али хоће ли имати нешто што ће конкретно помоћи људима? Једино што ми звучи слично томе је тај научно-иновациони центар (а знајући како се у Србији отаљава посао, и то врло лако може бити изостављено).

Теслин трансформатор
Теслин трансформатор

Као што већ рекох на једном форуму, Тесла својим изумима није желео да импресионира рају својим изумима, већ да им помогне. Идеја „џиновски шиљак на који је набодена огромна бљештава диско кугла која ће привући пажњу“ се баш и не уклапа у неко моје схватање генија Тесле. Штавише, чини ми се да се овај концепт и не разликује превише од концепта „вееелики камени споменик“. Може имати разне предајнике, ресторане, лајт шоу и сл.Или комбинацију тих елемената. Али све је то мање-више већ виђено.

Ово не би смело да постоји само да би гомила туриста жељних атракције на тренутак били импресионирани а већ следећег се дохватили фото-апарата и шкљоцали, како би после могли да их окаче на Фејсбук и хвале се пријатељима. Или да би их због те атракције навукли на роштиљ, ракију и кајмак у оближњи ресторан.

Ја немам идеју ШТА би и КАКАВ би овај „споменик“ требао да буде да би био достојан Николе Тесле и да би одражавао његове жеље и интелект, али скоро сам сигуран да то није ово џиновско чудо, које ми сада изгледа некако „кичасто“. Можда би било још  скупље смислити и направити нешто ЗАИСТА оригинално и од опште користи народу, али би то био прави начин да се ода почаст једном Николи Тесли.

А можда сам ја само нереалан и превише очекујем… 🙂

 

Један коментар на “Споменик Тесли-Tesla Coil”

E pa vidiš, Džoni, ja sam za to. Ne mora na Slaviji, čak možda je i bolje negde na periferiji, ali mislim da Tesla zaslužuje malo više od imena aerodroma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *