CategoriesХардвер

Мини рачунар Raspberry Pi Zero – упознавање

Пре две недеље сам са онлајн продавнице Pimoroni наручио мини рачунар Raspberry Pi Zero и пошиљка је стигла за мање од две недеље. Ова малина је од својих претходника далеко мања и доста јефтинија (око 5$) али уз слабије перформансе од претходника. У основи, то и није толика мана, с обзиром да на цену и димензије можете да угурате ову Малину у гомилу пројеката у којима перформансе рачунара не играју велику улогу. Уосталом, Zero (па и цео Малина пројекат) је и замишљен као јефтина платформа за учење.

Ево неколико фотографија:

Када наручите само Raspberry Pi Zero (по цени од 4 фунте или 5 долара), он стиже без додатака који су неопходни за повезивање са монитором или периферним уређајима. Основни додаци које треба да докупите су:

  • mini-HDMI на HDMI адаптер (ради повезивања на монитор који има HDMI порт)
  • USB OTG кабл (ради повезивања тастатуре или миша на Малину, мада ће вам за повезивање обе ствари истовремено требати и један USB хаб)
  • GPIO (general-purpose input/output) пинови који на осталим Малинама стижу већ залемљени али на Zero морате сами да их залемите (и докупите наравно).

Где се шта налази:

Распоред на плочи Raspberry Pi Zero v1.3

Као што се може видети, ради уштеде простора и додатне минијатуризације, RAM меморија је стављена изнад процесора, тачније залемљена директно на процесор.

Што се тиче самог процесора, у питању је једнојезгарни процесор (тачније SoC: Broadcom BCM2835) који ради на фреквенцији од свега 1 GHz уз 512MB RAM меморије. Иако са оваквим хардвером није шампион у перформансама, препоручени оперативни систем Raspbian ради прилично добро.

Једна напомена: верзија Малине коју сам ја добио је 1.3, појавила се у мају ове године и од претходних верзија се разликује по томе што је додат порт на који може да се прикачи посебна камерица која се наравно додатно плаћа.

Као што сам већ споменуо, за 5$ добијате само Raspberry Pi Zero и ништа више. Куповином осталих адаптера и каблова (уколико их немате већ) цена расте за још толико (или мало мање уколико купујете на ибеју или алиекспресу). У зависности од пројекта који планирате да извдедете користећи Raspberry Pi Zero, цена додатака може вишеструко да порасте, али стечено знање, искуство и задовољство са оним што сте сами направили немају цену, зар не?

3 коментара на “Мини рачунар Raspberry Pi Zero – упознавање”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *